https://imgix.femina.dk/media/1a1210c0169c445782bba33141a31452.jpg
Træning og kost

Hash er farligere end cigaretter!

8. juni 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Den har fået skylden – og æren - for meget, hashen. Nu viser ny rapport fra England, at det er noget farligere at ”ryge end bønne” end at ryge smøger.

Der er dem, der elsker det og ønsker det lovliggjort, så vi alle sammen kan få glæde af det uden at skulle købe det i smug. Og så er der dem, der mener, at en enkelt bønne er den sikre vej til et voldsomt misbrug og psykiske lidelser. Der er også dem, der er overbevist om, at hashen stimulerer deres kreative sanser eller giver dem en bedre og helt nødvendig nattesøvn. Og så er der også andre, der er vildest med selve rusen eller faktisk bruger hashen som smertestillende medicin mod f.eks. kræft eller Parkinsons syge.

Farlig hashrygning
Under alle omstændigheder er der stor uenighed om, hvorvidt cannabis er godt eller skidt. En del påstår, at hashen er uskadelig og langt bedre end alkohol og cigaretter, men nu skriver BBC om en ny rapport fra The British Lung Foundation altså, at i hvert fald det sidste er en total overdrivelse. Det er tværtimod langt værre at ryge hash end at ryge smøger, og det skyldes sandsynligvis, at man tager længere og dybere sug, når man ryger hash.

Alarmerende (mangel på) viden
Ud af undersøgelsen på 1000 voksne, mente 88 %, at cigaretter måtte være langt farligere end hash, selvom risikoen for at få lungekræft faktisk viser sig at være mange gange højere, hvis du er hashryger. Hvis du ryger en cannabiscigaret hver dag i et år, svarer det til i et år at have røget tyve almindelige cigaretter dagligt. Undersøgelsen slår også fast, at det især er de unge englændere, der har undervurderet risikoen ved hasrygning, og The British Lung Foundation kalder selv den mangel på viden alarmerende.

Tjubang for en joint!
Og populær er den, cannabisplanten. Og faktisk er hashen en af verdens allermest benyttede rusmidler, kun vippet af pinden af kaffe, cigaretter og alkohol. Den mest udbredte måde at ryge den på er i en joint, men du nikker måske genkendende til udtrykkene "tjubang", "chillum", "bong" eller "spliff". Man mener, at der i Danmark er omkring en halv million, der bruger rusmidlet jævnligt, og under alle omstændigheder vil sommerens festivaler med garanti ose af den velkendte, søde duft af hash. Farlig eller ej.

Læs også