Har du nok tøj på, når du løber i vinterkulden?
Et enkelt eller to lag løbetøj om vinteren er sjældent nok. Ofte skal der tre lag til. Alt for mange nye løbeentusiaster dropper nemlig deres gode vane, når det bliver vinter, siger Daniel Ramskov, der er fysioterapeut og løber samt skribent og løbestilsanalytiker hos runningsstyle.dk.
- Der er ingen tvivl om, at det bliver en ekstra udfordring at løbe, når det er koldt, og man begynder at fryse, og mange begår den fejl, at de simpelthen ikke har nok tøj på. Det er enormt ødelæggende for motivationen, hvis man hver gang, man kommer hjem fra en løbetur, føler, at man har haft en kold og ubehagelig oplevelse, siger Daniel Ramskov til Alive.dk.
Læs også: Kom igang med løbe trænningen
Men regn, blæst og frostgrader kan sagtens overvindes, hvis blot du tager højde for den i din løbepåklædning, siger eksperten, der her giver sine bedste råd til vinterens ideelle løbetøj:
FAKTA
Om vinteren bør ...
? kroppen beskyttes af 2-3 lag løbetøj.
? hovedet beskyttes af hue eller pandebånd.
? hænderne beskyttes af løbehandsker.
? benene beskyttes af 2-3 lag træningstøj.
? fødderne beskyttes af varme træningsstrømper og gode løbesko.
Kroppen
Kroppen bør beskyttes af 2-3 lag. Det inderste lag skal holde kroppen tør ved at absorbere og transportere sved og fugt ud i næste tøjlag. Superundertøj er ideelt som det inderste lag. Superundertøj er undertøj, som er lavet i et materiale, der har den funktion, at det transporterer fugt væk fra kroppen og holder kroppen varm og tør, og undertøjet skal sidde helt tæt til kroppen.
Mellemlaget skal virke isolerende og samtidig kunne transportere sved og fugt ud i det yderste lag. Her anbefales en løsere siddende trøje i materialet polydacron, tynd fleece eller lignende.
Det yderste lag skal beskytte mod vinden og begrænse afkølingen. Samtidig skal det kunne ånde, så sved og fugt kan komme væk. Ofte er jakker designet med forskellige paneler. Nogle paneler er placeret, hvor vinden møder løberen: brystet, forsiden af armen, ryggen. Disse paneler har indbygget vindbeskyttelse. Andre paneler har svedtransporterende funktion og er fleksible.
Tab dig med Q Slank
Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.
Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.
Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her
Hovedet
Medbring altid en hue eller et pandebånd, da varmetabet fra hovedet er meget stort. Hovedbeklædningen skal være lavet af et materiale som transporterer sved og ikke kradser. Det er vigtigt at sikre sig korrekt pasform. Nogle huer er produceret i onesize, hvilket ikke giver mulighed for at variere i størrelsen. Det er derfor en standard størrelse, som er tilgængelig, og man skal sikre sig, at den passer til ens egen hovedform; ørene og pande skal være dækket af huen.
Hænder
Et par løbehandsker er nødvendigt for at holde hænderne varme. Kroppen sender blod derhen, hvor der er brug for det, og når du løber, er det som udgangspunkt benene. I forvejen er der ikke ret meget blodcirkulation i hænderne, da den er centreret omkring kropskernen, og derfor får man tit kolde hænder, som mange også kender til, når man cykler. Løbehandsker findes i forskellige tykkelser afhængig af temperatur og vindforhold.
Tykke vanter bliver oftest for varme, og er derfor ikke optimale. Løbehandsker bliver også produceret med windstopper-membran, som er gode til kolde eller blæsende dage.
Benene
Bør beskyttes af 2-3 lag. Helt inderst er en tætsiddende løbeunderbuks med vindbeskyttelse et godt valg. Der findes to forskellige løsninger. Du kan enten bruge en superunderbuks eller en tynd tight med en løstsiddende windbreakerbuks uden på. Den anden mulighed er en vintertight, som er kradset op på indersiden. Den giver en god isolerende effekt, og du slipper for de mange lag. Vintertights bliver lavet med en loddent for og i et tykkere materiale, hvilket gør dem varmere, derudover kan de fås med en windstopper imprægnering .
Er man i tvivl, anbefaler Daniel Ramskov, at man går ned i en specialforretning, der kan tage højde for ens individuelle behov som løber.