basilikum
Træning og kost

Frisk basilikum - derfor skal du spise det

19. juni 2018
af Christina Bølling
Foto: Columbus Leth
Du skal primært spise basilikum, fordi det smager godt. For selv om basilikum indeholder masser af sunde næringsstoffer, spiser du det sjældent i så store mængder, at det har den store betydning. Men på den anden side: Mange bække små!

DERFOR SKAL DU SPISE FRISK BASILIKUM

Basilikum er en kilde til A-vitamin, der blandt andet spiller en rolle for dit syn – f.eks. din evne til at se i mørke. A-vitamin har også betydning for din hud og modvirker bl.a. tørhed og aldringstegn. Basilikum indeholder også mineralet magnesium, der virker muskelafslappende og medvirker til en god og dyb søvn.
Når du spiser basilikum, får du også klorofyl, som du finder i alt bladgrønt. Det er klorofyl, der giver bladene deres grønne farve, og i menneskekroppen har det betydning for blodets transport af ilt i kroppen. Basilikum indeholder den æteriske olie eugenol, der virker antiinflammatorisk og f.eks. kan mindske hævelser i led. Dog er mængderne i basilikum så små, at de ingen effekt har i sig selv. Man er nødt til at købe olien. Bladene menes dog også at have antibakteriel effekt, og nogle smører dem derfor (i knust tilstand) på f.eks. insektbid.
Basilikum er en krydderurt, hvilket betyder, at du sjældent spiser de store mængder af den. Dermed har næringsindholdet i basilikum også sjældent den store betydning for din sundhed, eftersom mængderne er så små. Alligevel er det en god idé at spise basilikum og andre krydderurter, for det, krydderurterne gør, når vi kommer dem i maden, er, at de får maden til at smage bedre, og så spiser vi mere af den – hvilket er en fordel, når det er sund mad, der er tale om. LÆS OGSÅ: Avocado - derfor skal du spise det Har du mulighed for det, så spis din basilikum frisk, for selv om krydderurten ikke er den store kilde til næringsstoffer, får du alligevel langt mere, når du spiser den frisk frem for tørret. Kilde: Sofia Sommer, ernæringsøkonom og forfatter til bl.a. bogen ”Sunde vaner, smuk figur – 7 enkle trin til en krop du elsker”.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også