https://imgix.femina.dk/media/9ab7b94f047f4d26ac6bb5601507bc3a.jpg
Træning og kost

Forny dig med naturens kræfter i Østrig

17. marts 2011
af Sanne Hukiær Christensen
Storslået natur og helbredende kræfter, den perfekte rejse når du trænger til at slappe af!

Det er ikke nogen nyhed, at naturen i Østrig er storslået, men vidste du, at den også rummer helbredende kræfter? Q´s udsendte kigger nærmere på fænomenet, som fører hende ind i et smertelindrende bjerg og ned i vitaliserende termalvand…

Jeg vrikker lidt med tæerne i mine klipklappere og retter på bikinien og badekåben, da jeg sammen med omkring 50 andre badekåbeklædte mennesker sætter mig til rette i et minitog, som skal føre os cirka 2,5 kilometer ind i et ganske særligt bjerg. Da vi begynder at glide frem på skinnerne, føler jeg klippevæggene lukker sig omkring toget og forsøger febrilsk at recitere for mig selv, at her ikke er klaustrofobisk. Det hjælper ikke just på følelsen af ikke at kunne trække vejret, at temperaturen stiger og stiger. Hvordan mon det var for de minearbejdere, som hakkede denne lange, smalle tunnel ud?

Guld af fineste karat

Siden romertiden har området mellem Sonnblick og Ankogel i hjertet af Østrig været kendt for at have nogle af Alpernes rigeste guldminer. Det var også jagten på dette ædelmetal, der i 1940'erne førte nogle minearbejdere ind i et bjerg i udkanten af Böckstein og Bad Gastein, som viste sig gemme på en skat, som overgik selv det pureste guld. Sveddryppende opdagede de nemlig, at temperaturen et bestemt sted inde i bjerget lå på omkring 44 grader celsius, mens luftfugtigheden nærmede sig 100 procent, og de fysiske skavanker, nogle af dem døjede med i form af hudsygdomme, luftvejsproblemer og problemer i bevægeapparatet, begyndte til deres store forbløffelse at svinde bort.

Forklaringen skulle findes i bjergets naturligt høje indhold af radon, som sammen med høj varme og luftfugtighed skaber gunstige betingelser for kroppens egne, selvhelbredende processer. Siden 1952 har tusindvis af mennesker fra hele verden valfartet til i såvel forebyggelses- som behandlingsøjemed, og i dag er bjerget grundstenen i det moderne sundhedscenter, Gasteiner Heilstollen, som også byder på akupunktur, åndedrætsgymnastik, bindevævsmassage, Qi Gong og meget mere.

I minearbejdernes fodspor
Da det over 60 år senere er blevet min tur til at følge i minearbejdernes fodspor, er jeg spændt. Og en lille smule nervøs. Inden jeg kan få lov til at stige ombord på minitoget, som skal føre mig ind til det hulrum i bjerget, hvor den helbredende kraft er størst, skal jeg nemlig tilses af en læge og besvare en masse helbredsmæssige spørgsmål på et stykke papir. Da spørgsmålet om, hvorvidt jeg lider af klaustrofobi pludselig stirrer udfordrende på mig, synker jeg og sætter kryds i nej. Og det kryds forsøger jeg så at fastholde for mit indre blik hele vejen ind til destinationen, som heldigvis viser sig at være mere rummelig.
Liggestole står i snorlige rækker langs klippesiderne, og en behagelig stemme fortæller os, at vi skal ligge os og slappe helt af i 30 minutter, mens naturen gør sit arbejde. Tunge åndedræt fylder rummet, og jeg forsøger at fokusere på, hvor fascinerende det er, at et sted som dette virkelig findes.

For sundhedens skyld
Forskning dokumenterer, at ture ind i dette helt specielle bjerg virker immunstabiliserende, smertelindrende og medikamentnedsættende - og de tyske og østrigske socialforsikringer sender derfor syge mennesker dertil, som typisk tager turen ind i bjerget 8-12 gange i løbet af 2-3 uger. Jeg taler med en russisk mand, som har besøgt bjerget tre gange før, selvom han ikke har fejlet noget. I de respektive halvår efterfølgende har han imidlertid været forskånet for forkølelse og influenza, som han ellers døjer en del med.

Gad vide, om jeg vil opleve samme magiske forbedring af immunforsvaret? I hvert fald føler jeg mig renset for alle dårligdomme, da jeg med lange striber af sved sætter mig tilbage i toget og tørster efter vand. Aldrig i mit liv har jeg svedt så meget - jeg trænger til en kølig dukkert!

Vitaliserende vand
Hvis der er noget, Bad Gastein og Bad Hofgastein i Østrigs Gasteinerdal byder på masser af muligheder for, er det kølige dukkerter. Tilmed af den sundhedsfremmende slags. Tilbage i Belle Époque-perioden kunne man se kejsere og konger dyppe deres royale kroppe i de termalbade, som de varme kilder i dalens bjerge skabte. I dag fylder kilderne fortsat bassinerne i byens største spa- og wellnesscenter, Felsentherme Gastein, men nu skal man vist være mere end almindelig heldig for at støde på et menneske med blåt blod i årene.

Til gengæld er udsigten majestætisk. Både fra centerets varme inden- og udendørs bassiner kan man lade øjnene vandre op ad forjættende smukke bjerge, som trods solens stråler stadig er hvide på toppen. Det friske termalvand, som omslutter kroppen, skulle efter sigende få musklerne til at slappe af, virke vitaliserende på cellerne og fremme blodcirkulationen. Mmm, alpin velvære!

Rejsen
Q rejste med Gastein for Scandinavia. Se, hvordan de hjælper dig med at komme til Gasteinerdalen på www.gasteinforscandinavia.com

Læs også:
Nydelse er godt for helbredet
Heal dig selv og andre
Vask hænder og undgå sygedage

Læs også