https://imgix.femina.dk/media/3a015da7b9d44c558fcb06e07a38887c.jpg
Træning og kost

Nydelse er godt for helbreddet

2. februar 2011
af Gitte Koldtoft
Foto: iStock
Nydelse er lige så vigtig for dit helbred som gulerødder og løbeture.

Hvor meget nydelse oplever du i hverdagen? Forsøger du bare at overleve? Eller kan du virkelig mærke, at du lever?

Nu viser forskning, at nydelse er mindst lige så vigtigt for dit helbred som gulerødder og løbeture.

Ligesom vi har en kampagne, der hedder "6 om dagen", så burde vi også have en, der hedder: "Sex om natten". Og sex er bare en af vejene til mere nydelse og dermed større doser af det helsefremmende nitric oxide. Ifølge forfatter til bogen "The secret pleasures of menopause", Dr. Christiane Northrup, er det klogt at prioritere nydelse hver dag, hvis du ønsker et bomstærkt helbred.

Læs: Det kan være farligt at sove i ske

KEND DIN BIOKEMI
Dit våben mod alverdens sygdomme er en gasart, der hedder nitric oxide. Dr. Ferid Murad Ph.D modtog i 1998 en nobelpris for hans research af nitric oxide. Hvis kroppen producerer nok nitric oxide, forbliver cellerne sunde. Men daler niveauet, begynder cellerne at bryde sammen. Dette fald kan være medvirkende til sygdomme som sukkersyge, hjerte-karsygdomme, kræft og gigt.

Spørg dig selv:

• Hvilke gøremål n yder jeg i min hverdag?
• Hvordan kan jeg uddelegere de opgaver, jeg ikke bryder mig om?
Måske kan du sætte dine børn i gang med at tømme opvaskemaskinen, bede din mand om at handle eller betale dig fra ugentlig rengøring.
• Hvordan kan jeg ændre min attitude, så jeg i fremtiden kan nyde de opgaver, jeg ikke kan lide i dag? Lyt f.eks. til Ipod, imens du lægger tøj sammen, eller tag et fodbad, imens du ordner regnskab.

HVAD GØR NITRIC OXIDE I KROPPEN?
1. Det er en gasart, der udløses hovedsageligt fra dine blodårer, når du føler nydelse.

2. Det hører under de frie radikaler, hvilket normalt er noget dårligt. Du har måske hørt, at frie radikaler skaber sygdom, og antioxidanter skaber sundhed. Men ligesom der fi ndes godt og dårligt kolesterol i form af LDL og HDL, så fi ndes der gode og dårlige frie radikaler. Og nitric oxide er den rene mirakelgas for dit helbred.

3. Det forbedrer strømmen af blod i kroppen, som bringer næringsstoffer til cellerne og fjerner
affaldsstoffer.

4. Det tænder neurotransmittere, der giver bedre kommunikation mellem hjernen og kroppen.

5. Det tænder for beta-endorfi ner, som virker smertelindrende og giver en følelse af eufori.

Gør alt med nydelse

Du oplever sikkert allerede nydelse i større eller mindre grad hver dag. Men der sker først virkelige fremskridt med din bio-kemi, når du bevidst beslutter dig for at gøre nydelse til det vigtigste i dit liv. Måske tænker du: "Det er umuligt, da jeg skal lave mange ting i min hverdag, som jeg ikke nyder". Og ja, det er sikkert nemmere at nyde en fantastisk dessert end at nyde opvasken. Alligevel kommer du langt ved at træffe en beslutning om at nyde alt, for det handler om din attitude. Du får det, du fokuserer på, uanset om du vil have det eller ej. Fokuserer du på, hvor meget du hader at vaske op, bliver det en selvopfyldende profeti. Hvad med at fokusere på det varme vand på dine hænder, duften af sæbe og roen ved at stå alene med dine tanker.

6. Det tænder prolactin, hvilket er en neurotransmitter, der får dig til at føle omsorg og nær hed med andre. Prolactin produceres f.eks. under orgasme, og når du ammer dit barn. Tænk på, hvor vigtige alle disse bio-processer er for dit helbred. Hvis du har glemt, hvor meget nydelse betyder for dit liv, så tænk tilbage på en periode, hvor du slet ikke oplevede nydelse. Var du deprimeret, i sorg, frustreret eller stresset? Den energi, du manglede dengang, var en vital livskraft - nemlig nitric oxide. Den gode nyhed er, at du selv kan skabe nitric oxide hver dag, via din livsstil.

Læs: Få mere overskud i hverdagen

Læs også