Fodbold er for kvinder over 40
Træning og kost

Fodbold er også for kvinder på 40+

26. april 2018
af Karen Læsøe Fink
Foto: Rie Neuchs
At fodbold kun er for mænd er en myte, som fodboldfitness for kvinder gør op med. Her bliver der fightet, tacklet, svedt og jublet. Og foldboldkvinderne møder ingen løftede øjenbryn, når de fortæller, at de spiller fodbold. Tværtimod.

Er fodbold også for kvinder? Svaret må være et stort ja. For det er 11 tjekkede kvinder (MED fodboldstøvler), jeg møder her til fodboldklubben Skjolds ugentlige træning for fodboldfitness for kvinder 40+. På eget initiativ begynder kvinderne at løbe banen rundt for at varme op. Det er tilsyneladende kutyme – og når man nu gerne vil have noget solid motion ud af sådan en træningsaften, er der jo heller ingen grund til at vente på, at træner-Jan siger ”Løb!”. Da alle har luntet eller løbet sig varme, tager Jan over med nogle øvelser. Drible. Tackle. Kontrollere bolden. Finte. Jonglere. Maveøvelser, hvor vi ligger på ryggen og sætter os op for at række bolden til hinanden og andre maveøvelser, hvor vi ligger på maven og løfter os overkroppen op for at række bolden til hinanden. ”Åh nej, det er den værste!”, lyder det uden tøven fra min makker, Lisa. Hun er 42 år og en af de senest tilkomne. Hun har kun trænet med i en måned, men har helt sikkert tænkt sig at holde fast.

Fodbold er for alle - også kvinder over 40

Når du klikker dig ind på DBU’s hjemmeside, som jeg selv gjorde, inden jeg kastede mig ud i fodboldspillets finesser, så møder du sloganet ”sundt, sjovt og socialt”. Tilsyneladende dækker det meget godt, for da jeg fordyber mig i de positive effekter ved fodboldfitness – eller motionsfodbold, som nogle vælger at kalde det – så viser studier, at denne motionsform især bonner ud på fire parametre, nemlig kondition, muskelopbygning, vægt og fedtprocent. Fire parametre, som hver især og sammen er med til at forebygge en række livsstilssygdomme, som statistisk set rammer en del af os med alderen. Og det må jo kaldes en win/win-situation. Herefter bliver jeg kun endnu mere motiveret til at kaste mig ud i svedige tacklinger eller forsøge at løbe solen sort, hvilket dog er temmelig svært på en af disse smukke solskinsdage.

Samtidig er det vigtigt at vide, at det kræver absolut ingen forudsætninger at starte til fodboldfitness. Nogle har spillet fodbold, da de var yngre, mens andre er helt blanke på fodboldmiljøet og udelukkende kommer her for at få god og effektiv motion på en måde, hvor man nærmest føler, at man leger sig til det. Det skaber en afslappet stemning med højt til himlen, hvor alle bliver inddraget, og der ikke bliver set skævt til én, hvis man ikke rammer bolden klokkerent eller ikke er i stand til at jonglere 20 gange med bolden under opvarmningen.

LÆS OGSÅ: Fodbold eller dans?

Holdmentalitet gør glad

I flokken af disse gæve kvinder, som er mødt frem i dag, er der da også en skøn blanding af boldfærdigheder. Min makker i opvarmningen, Lisa, har aldrig tidligere spillet fodbold, mens Inger og Cathrine på henholdsvis 52 og 47 år begge har spillet fodbold i nogle år, da de var børn.

- Jeg var glad for at spille fodbold, men stoppede som 13-årig, fordi der var andre ting, der begyndte at blive mere interessante. Det sker nok for mange i den alder. Dengang spillede jeg blandt andet sammen med min søster, så da jeg læste om, at Skjold efterspurgte spillere til fodboldfitness, så tænkte jeg: ”Jeg spørger lige min søster”. Hun sagde ja, og så begyndte vi igen at spille fodbold sammen. Det er ret hyggeligt, fortæller Cathrine.

- Det er klart holdsporten, som tiltrækker mig her, forklarer Inger.

- Jeg kan enormt godt lide kropskontakten, at vi går ind og tager tacklinger og samspillet. At man er nødt til at kigge på hinanden og vide, hvor hinanden er. Den slags er fuldstændig lige meget i pilates og TRX, som jeg også træner. Der står du i din egen skal. Så at spille motionsfodbold handler både om det sociale og om det samspil, der er nødt til at fungere for, at vores spil lykkes.

Hjem med et smil på læben

Selvom det føles som om, vi kunne blive ved, er det ved at være tid til at lukke ned for i dag. Vi siger tak for kampen, får samlet de orange overtrækstrøjer sammen, og nogle sidder ligeså stille og strækker ud, mens andre falder i snak om den næste træning, hvad der er sket derhjemme siden sidst eller om det nye job, der lurer lige rundt om hjørnet. 12 kvinder kan hurtigt få snakken til at gå – og til det formål behøver træneren ikke at uddele gode råd eller dessiner om, hvordan det skal gribes an. Så mens snakken går, samler Jan boldene sammen og siger tak for i dag.

Klokken nærmer sig 18:30 og jeg er stadig tomatrød i ansigtet og med et ømt haleben, som egentlig ikke rigtig bryder sig om at sidde på sadlen. Alligevel cykler jeg hjemad med et smil på læben og fornemmelsen af, at de her fodboldkvinder virkelig har fundet frem til en motionsform, der giver mening for både krop og sjæl.

Vidste du, at…

… motionsfodbold kan anbefales som en del af behandlingen af forhøjet blodtryk og har vist sig at være markant bedre end almindelige råd om sund og aktiv livsstil?

… motionsfodbold kan reducere risikoen for hjerte-kar sygdomme for 20-55-årige ved at forøge konditallet og hjertefunktionen, forbedre fedtforbrændingen og reducere blodtryk, kolesterol og fedtprocent?

… blot 16 ugers fodboldtræning for utrænede kvinder uden fodbolderfaring giver markante forbedringer i hjertets struktur og funktion. En effekt, som er større ved fodboldtræning end ved motionsløb?

Kilde: DBU

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også