https://imgix.femina.dk/media/a1a1c2fe250f42dc8f6c1cd8cd2bd4f5.jpg
Træning og kost

Fjern fedt med ny indsprøjtning

19. september 2011
af Line Kalum Jarlkov / Videnskab.dk
Et dagligt lille stik kan blive det nye våben i kampen mod fedme og overvægt. Det viser forsøg med et nyt dansk slankemiddel, der endda får vægttabet til at holde efter to år med kun få bivirkninger.

Det nye lægemiddel hedder Liraglutide og er udviklet af Novo Nordisk. I modsætning til andre slankemidler skal det sprøjtes ind i kroppen og vil på den måde reducere taljemålet betydeligt. Desuden har det også en god effekt på kolesterol og forhøjet blodtryk, der kædes sammen med hjertekarsygdomme, samt risiko for diabetes og prædiabetes, som er forstadiet til type 2-diabetes. Det skriver Videnskab.dk

Professor og institutleder, Arne Astrup, på Institut for Human Ernæring, er en af forskerne, der har stået i spidsen for den store undersøgelse:

Snyd dig slank for 249 kr.

"Resultaterne efter de såkaldte Fase 2-forsøg viser, at en daglig indsprøjtning af Liraglutide giver et varigt vægttab stort set uden bivirkninger. Vi har før set eksempler på, at andre slankemidler giver øget risiko for depressioner og en negativ påvirkning af kolesterolet, men Liraglutide giver ikke problemer i den henseende," erklærer han til Videnskab.dk

15 % af forsøgspersonerne fik symptomer som kvalme og opkastning ved den højeste dosis af lægemidlet. Men kvalmen er dosisrelateret, hvilket vil sige at patienter, som får kvalme, kan reducere dosisindtaget og stadig opleve vægttab uden at få kvalme.

Slankemidlet er netop blevet afprøvet af europæiske forskere, og resultatet er blevet bekendtgjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Obesity.

Slankemidlet stimulerer mæthedsfornemmelsen
Det naturlige hormon GLP-1 spiller en stor rolle i det nye lægemiddel. Hormonet er oprindeligt udviklet af Novo Nordisk til behandling af patienter med type 2-diabetes, men ud over at give en forbedret regulering af blodsukkeret, viste det sig, at lidt højere doser af lægemidlet også giver en øget mæthedsfornemmelse.

"Det er det naturlige hormon GLP-1's funktion. Problemet er, at det naturligt forekommende hormon bliver nedbrudt i blodet igen og forsvinder i løbet af få minutter. Men her er det lykkedes Novo Nordisk at lave lidt om på hormonet, sådan at det ikke bliver nedbrudt så hurtigt," forklarer Arne Astrup til Videnskab.dk

Receptpligtigt lægemiddel kun for svært overvægtige
"Behandling med Liraglutide er et alvorligt skridt at tage i forhold til vægttab. Det skyldes et princip om, at man ikke begynder at behandle raske mennesker med lægemidler, og personligt synes jeg, det er et skråplan, hvis et par kilo overvægt skal behandles med lægemidler. Kostomlægning og støtte fra en diætist kan snildt klare det problem," erklærer Arne Astrup.

Liraglutide vil altså kun blive ordineret til behandling af svær fedme, hvor patienten har betydelige helbredsproblemer på grund af vægten og ikke kan tabe sig på andre måder.

"Man kan sige, at hvis alternativet er en mavesæksoperation, er det bedre at få et dagligt stik. Men historien har lært os, at det sommetider først er, når lægemidlet har været på markedet i mange år, at man finder ud af at der eksisterer sjældne, men alvorlige bivirkninger. Det betyder knap så meget, hvis det er syge mennesker, man har behandlet, som samtidigt har fået en stor gevinst af behandlingen, der retfærdiggør at man løber en lille risiko. Men for helt raske personer med et par ekstra kilo på sidebenene, er det ikke okay," siger han til Videnskab.dk

For at sikre, at et stof kan bruges på mennesker, skal det gennem fire testfaser:
Fase 1
varer 1-1½ år. 50-200 raske mennesker får en lav dosis af stoffet.

Fase 2 varer 2-3 år og inkluderer 200-600 patienter fra forskellige folkeslag.

Fase 3 er sidste testfase, før en medicin bliver sendt ud på markedet. Fase 3 varer 3-4 år og laves på 2.000-4.000 patienter, herunder en gruppe på uvirksom placebo-medicin samt en gruppe på en anden allerede godkendt medicin.

Fase 4 kan vare måneder eller år. Når et lægemiddel har klaret sig gennem Fase 3, bliver al information samlet og sendt ind til sundhedsmyndighederne i blandt andet Europa, USA og Japan, der skal godkende lægemidlet.

Novo Nordisk oplyser, at de er gået i gang med at teste Liraglutide i nogle store Fase 3-forsøg. Hvis forsøgene går efter planen, vil Liraglutide være på markedet omkring år 2015.

Kilde: Videnskab.dk

Klik her: Meld dig ind i slankedoktor.dk

Læs også