https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juni/2013-36-sommerslank-p.jpg
Træning og kost

Fifs der holder dig slank i sommervarmen

27. juni 2014
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Sommeren er den årstid, hvor vi er allermest kropsbevidste, men alligevel spiser vi masser af kalorieholdig mad. Få råd til hvordan man håndterer sommerens mange usunde fristelser.

Sommeren er den årstid, hvor vi har allermindst tøj på, men tager flest kilo på. Det skyldes blandt andet sommerferien, hvor begreber som all inclusive og massere af usund mad på farten, nok lyder bekendt i manges øre, men også grillhygge, lange sommeraftener med rosé eller Chardonnay og de lækre kæmpe-is har deres andel i danskernes sommer vægtforøgelse.

Vink farvel til mavedellen - her er øvelsen der virker

Lisa Bolting der er Chefdiætist hos Slankedoktor.dk fortæller:

- Rigtig mange øger deres vægt i ferien. Det skyldes, at man ofte tænker - ferie, så skal jeg holde fri fra det hele. Men ferie betyder ikke, at du skal holde fri fra den sunde mad. Det går nemlig alt for tit galt, hvis du tænker: "Her i ferien vil jeg ikke tænke ret meget på vægttab og grøntsager, men i stedet nyde nogle af feriens goder som is, grill, vin, lokalt og fremmed mad og ikke mindst - sene og store måltider.

I stedet giver Lisa Bolting disse råd til, hvordan man styrer uden om feriefristelserne på en god og effektiv måde:

Skal du ud og rejse?

  • Læg en stor pakke rugbrød og en pakke fiberrigt knækbrød i kufferten, hvis du skal ud og rejse. Godt at have til mellemmåltider og fx din frokost
  • Læg også en pakke havregryn eller fiberdrys i kufferten, du ved ikke om morgenbordet på dit hotel byder på fibre
  • På rejsemålet skynder du dig at købe masser af frugt og grønt, som du supplerer dine dage med.
  • Når du vælger is, så vælg sodavandsis
  • Pas især på alkoholen, den tæller rigtig meget i et ferieregnskab
  • Husk at bede om at få din salat uden olie
  • Bed om ris i stedet for pommes frites, som er en af de allerværste feriefælder
  • Indarbejd en rytme i din ferie, så du fx starter hver dag med en times motion. Også selvom de andre synes, det er noget pjat

Har du købt All inclusive?

Lad være med at se det som: Jo mere jeg spiser, jo mere får jeg for pengene. Fryd dig i stedet over, at du kan sammensætte din mad lige som du har lyst til.

Få overblik over din sundhed når Q sætter tal på

Er camping lige dig?

Hvis du er en af dem, som camperer i flere uger om året, er de værste fælder:
Hygge med mad og vin med de andre campister, og at du får rørt dig alt for lidt. Derfor kan det være en god ide, at du laver et par små regler, som inkluderer fx en times motion og udvalgte vin/eller øl dage.

Elsker du dit sommerhus?

Har du dit eget sommerhus eller har du lejet et, så burde det ikke give nogen forandring fra den måde, som du lever til hverdag. I et sommerhus er der alle muligheder, og det er op til dig at forsøge at håndhæve de mange grøntsager, din motion og stadig huske at tilpasse størrelsen af dine måltider, selvom der er ferie.

Du får her en lille liste over kalorieindholdet i de værste feriefælder. Du kan sammenligne det med, at de fleste i forbindelse med et vægttab kan tillade sig dagligt at spise 12 - 1600 kalorier om dagen.

Så selvom du måske tænker, at et glas rødvin ikke tæller så tungt i kalorieregnskabet, så tager du måske to glas, og så er der pludselig kun omkring 1000 kalorier tilbage til dagens mad. Det er altid de ekstra ting, der tæller i sidste ende.

Læs også