Træning og kost
1. oktober 2011

Færre bliver smittet med klamydia

Efter ti års stigning i antallet af sexsygdomme er kurven endelig knækket
Af: af Trine Fisker, alive.dk
https://imgix.femina.dk/media/8d41450ddf6e4e3792dee835c83cf26e.jpg

Foto: All Over Press

I ti år har antallet af danskere, der bliver diagnosticeret og behandlet for klamydia og kondylomer været stigende, men sidste år knækkede kurven, viser tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Men selv om antallet endelig er faldet efter ti år med en konstant stigning, så giver den nye opgørelse ikke nogen anledning til at læne sig tilbage i stolen og slappe af.

- Vi er naturligvis glade for, at kurven nu endelig er faldet, og når det er tilfældet med både kondylomer og klamydia, der har været støt stigende inden for de sidste ti år, så er der noget, der kunne tyde på, at der er noget positivt på vej. Så vi klapper i hænderne over, at kurven er faldet, men samtidig kan man sige, at forebyggelsesopgaven er den samme, for der er stadig et behov for at gøre opmærksom på, at man skal blive tjekket, hvis man har haft ubeskyttet sex med en ny partner, siger projektleder hos Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til Alive.dk.

For de nye tal viser nemlig at på trods af et fald for såvel klamydia og kondylomer på 2000 færre smittede danskere i 2010, så var der stadig 28.000, der gik til lægen og fik konstateret klamydia, mens 22.000 fik konstateret kondylomer, og det vurderes at omkring 50.000 sidste år er smittet med klamydia.

- De unge har faktisk rigtig godt styr på, hvordan de beskytter sig selv, men når de alligevel ikke gøre det, så handler det om, at de ikke tror, det kommer til at ske for dem. Men alle unge under 30 år er altså i risikogruppen, så det er helt afgørende at bruge kondom, siger han fortsat.

Samtidig med at færre bliver smittet med sexsygdomme, så viser en opgørelse af klamydiatilfælde foretaget af Statens Serum Institut, at de større byer har flest personer under 30 år som er smittet med klamydia. Således topper København, Aalborg, Aarhus og Odense den kedelige statistik med flest unge, der er smittet med klamydia.

En af forklaringerne kan være, at der bor flere unge under 30 år i storbyerne, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der på fredag indleder en landsdækkende kampagne, der sætter fokus på vigtigheden af at dyrke sikker sex.

Her kan du få aflivet en række myter om sex

Læs også