https://imgix.femina.dk/media/c46951e41eab4eb0a0093e8d9361d785.jpg
Træning og kost

FÅ STYR PÅ SUKKERTRANGEN!

8. februar 2011
af Line Kalum Jarlkov, Slankedoktor
For nogen kan det være som en besættelse, hvor sukkerdjævelens klør holder så godt fast, at det spolerer ønsket om et vægttab gang på gang.

Et stort sukkerindtag fører intet godt med sig.

På kort sigt vil sukker give dig et ustabilt blodsukker, hvilket medfører humørsvingninger, en øget risiko for blodpropper og huller i tænderne. På længere sigt er sukker-skavankerne ikke bedre. Her vil du blive plaget af topmave, vitaminmangel, øget risiko for diabetes og ikke mindst ekstra kilo på sidebenene. Så der er ingen tvivl om, at det vil være klogt at se sit sukkerindtag efter i sømmene.

Sukker får også dit kalorie-taxameter til at løbe løbsk. Sukker rummer uhyre meget energi i meget små mængder. Derfor kan du opnå gode resultater i dit vægttab ved at skære ned på sukkeret.
Næste gang du begynder at fantasere om flødekarameller så skynd dig at hoppe i løbeskoene eller ned i fitnesscenteret.

Træning og sukker har noget til fælles
Du vil glemme alt om sukkertrangen, men det bedste er, at træning får din krop til at udskille glædeshormonet endorfin - det samme stof som udskilles når du spiser sukker!

5 gode tips til at slippe af med sukkerafhængigheden:

1. Spis mere! Hvis du spiser mange små, sunde måltider i løbet af dagen holder du dit blodsukker stabilt. Sådan undgår du dine anfald med ekstrem sukkertrang.

2. Læs bagsiden! Hvis ikke der står 'sukker' på varedeklarationen, så betyder det ikke, at sukker ikke gemmer sig i varen. Sukker har mange dæknavne, som f.eks. sucrose, saccharose, dextrose, sirup, lactose, glukose, druesukker, frugtsukker eller maltrose.

3. Snack løs! Sørg for at have lækre, sunde snacks i tasken. Det kan for eksempel være nødder, frugt, snack gulerødder eller rugkiks.

4. Bliv en smart shopper! Handl ind én gang ugentligt og helst når du er mæt. Du bliver på den måde kun fristet af slikhylderne én gang om ugen i stedet for hver eneste dag.

5. Vær opfindsom. Der findes andet end sukker, der kan gøre din mad sødere. Prøv f.eks. vanilje eller kanel. Undersøgelser med type-2 diabetes patienter viser, at kanel har en positiv effekt på blodsukkeret.

Læs: 20 slanketips til dig!

Det samme gælder sex, det udskiller nemlig også glædeshormonet endorfiner. Desværre er fakta, at mange par hurtigt bliver magelige og forbinder hyggeaftener med en stor skål slik. Prøv i stedet at finde tilbage til da I var nyforelskede og levede af kærlighed og kildevand!

Begynd allerede nu
- Meld dig ind i Q's
slankeklub i sam-
arbejde med Slanke-
doktor her

Tjek på maden
Desuden er det vigtigt at give sine kokke-kundskaber et ekstra tjek. Færdigretter indeholder ofte sukker- derfor er den mest sikre metode selv at lave maden.

Guf løs af kulhydraterne, altså de grove, komplekse af slagsen. Dem finder du for eksempel i fuldkornspasta, grøntsager og brune ris. Kulhydraterne vil stabilisere dit blodsukker og du vil ikke gå sukkerkold. De gange i løbet af dagen, hvor du plejer at spise sukker, kan du skifte ud med æbler, appelsiner, pærer, kiwi eller anden frugt.

Gør det lækkert
Skær frugterne i både eller stykker som en frugtsalat, så det tager sig festligt ud. Og smag efter engang, hvor friskt og sødt frugt egentlig smager!

Læs: Tab dig 6 kg med små ændringer

Men ja, det er altid lettere sagt end gjort! Derfor er det vigtigt at have en oase undervejs. Bestem en fast dag om ugen, hvor du må spise et stykke kage og lidt slik. Dit vægttab risikerer at køre af sporet, hvis du ikke tillader dig selv blot en smule forkælelse.

Det kan også være en øl eller et glas vin til maden. Og husk, hvis du vil spise slik, så er vingummi og lakrids bedre end chokolade, der indeholder utrolig meget fedt.

Læs også