https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/oktober/suppe-prim.jpg
Træning og kost

Få et energi-boost med disse skønne efterårs-supper!

7. oktober 2014
af Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
foto: Privat
Det er lige nu, der giver allermest mening at hive den store suppegryde ud af skabet. For hyggen, sundheden og den pæne figurs skyld! Få et par ekstra sunde og gode suppe opskrifter her!

Gode, varmende supper spreder duft og hygge, når det regner og bladende hvirvler i vinden.
Supperne er også nemme måder at få mange grøntsager på.

OM TINE GRANDJEAN

Tine kan bookes til individuelle konsultationer, undervisning og foredrag. Læs nærmere på www.sundmedmad.dk

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

Jeg holder meget af de blendede supper. De kan laves i mange farver og er dejligt bløde i munden. Undersøgelser viser faktisk også, at de mætter bedre, når de er blendet. Det er er en mekanisme i maven, som giver følelsen af mere mæthed, når suppen spises i blendet form.

Suppe er også ganske god kurmad, fordi det giver stor mæthed for få kalorier. Mindst lige så vigtigt er det, at det giver mange vitaminer og mineraler for få kalorier. I kalorie og slanke øjemed er det tit blevet meget overset, at vi er nødt til at få rigeligt med vitaminer og mineraler for, at kroppen kan fungere optimalt.

Her har du et par supper, som giver dig et ordentligt skud af de gode vitaminer, der kan hjælpe dit energi-niveau nu, hvor mørket sænker sig over vores breddegrader.

>> Mere fra Tine Grandjean: Har du for lavt stofskifte?

Opskrift på gulerodssuppe

Til 2-3 personer

1 kg. Gulerødder
1 porre (den hvide del)
1 orange peberfrugt
2-3 fed hvidløg
Ingefær
Gurkemeje (frisk, evt. Pulver)
1-2 spsk. olivenolie
salt og peber
½ granatæble

Gulerødderne skrubbes og enden skæres af. De skæres i skiver. Porren renses og skæres i skiver. Peberfrugten befries for kerner og skæres i mindre stykker. Hvidløget hakkes let.
Et stykke ingefær så stort som en stor mands tommelfinger skæres i skiver.

Kan du få fat i frisk gurkemeje (grønthandlere kan tage det hjem) så er et lille stykke - som en lille lillefinger - nok til at give retten masser af smag og farve. Den skrælles og skæres i stykker. Både gurkemeje og ingefær er spækfyldt med smag og antioxidanter. De er med til at holde vores krop renset, vital og ung.

Det hele svitses blidt i olivenolie. Vand og salt hældes ved. Jeg måler aldrig vandmængden. Jeg hælder i til det dækker grøntsagerne. Suppen simrer i 20 minutter. Mens suppen simrer, udkerner jeg granatæblet. Kernerne kommer jeg i en skål, som står på bordet. Så kan de bruges som topping. Suppen blendes efter de 20 min. kogetid. Når den er blendet og taget af varmen er det lækkert at rive ekstra ingefær i.
Drys granatæblekerner på din suppe. Det ser flot ud, smager himmelsk og tilfører endnu flere C vitaminer og antioxidanter.

>> Test dig selv: Hvor sund er du egentlig?

Broccolisuppe

Til 2-3 personer

1 bundt broccoli (400 gram)
1 porre
2 løg
2 fed hvidløg
1-2 spsk. olivenolie
1 dl. Ærter
1 d. Græskarkerner
1-2 spsk. soja

Broccoli med den pæne del af stokken skæres i mindre stykker. Porre skylles og skæres og løgene skæres i mindre stykker. Det hele svitses blidt i olivenolie. Vand hældes ved. Det skal kun lige akkurat dække. Imens suppen simrer, rister du græskarkerner i soja. De bliver sprøde og salte. Græskarkerner er rige på proteiner, omega 3 og tryptophan, som er det stof, der omdannes til vores lykkehormon serotonin.
Når du blender suppen, kan du tilsætte lidt ærter. De forstærker den grønne farve og giver en god smag.

Broccoli kalder jeg grøntsagernes Rolls Royce fordi den er så rig på så mange gode stoffer. For eksempel A vitamin og C vitamin. Broccolien har også afgiftende egenskaber, da den stimulerer de enzymer, som leveren bruger til afgiftning. Broccoli har ligeledes en anticancer effekt. Nogle mennesker er bekymret for broccoli (og kål), fordi det i større mængder kan hæmme stofskiftet. Virkningen i stofskiftet gælder kun den rå kål og i mængder over 150 dagligt. Broccolisuppen her kommer på ingen måde til at forstyrre dit stofskifte. Tværtimod kan den nedbringe lidt kropslig stress via sin afgiftende effekt. At nedbringe stress niveauet er en nødvendighed ved alle sygdomme og ubalancer.

Måske kan Tine hjælpe dig med gode råd? Skriv til hende på www.sundmedmad.dk

Læs også