https://imgix.femina.dk/media/685e9de753de4190b076c0bcff32d2c8.jpg
Træning og kost

Er mirakelfrugten virkelig et mirakel?

27. juni 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Foto: All over Press
Den har ry for at kurere alverdens sygdomme, men den sælges sommetider i en ”falsk” udgave

Vi hører gang på gang om, hvor sunde blåbær er, og hvor mange sygdomme de kan modvirke. Men bør vi virkelig droppe alle andre typer frugt til fordel for de små, blå bær, som i øvrigt kaldes hjernebær?

Jerk W. Langer, der er læge og foredragsholder, peger på, at blåbær har en række sunde egenskaber, men at man ikke ligefrem kan kalde den for mirakelfrugt eller verdens sundeste frugt.

- Måske kan blåbær modvirke aldersbetingede lidelser i øjet, det kan bl.a. være alderspletter eller forkalkning i øjet samt grå stær og grøn stær. Forklaringen er, at blåbær beskytter øjets indre mod skadevirkninger fra solens ultraviolette stråler. Desuden styrkes de små blodkar og hermed øjets ernæring. Formentlig kan blåbær også mindske faren for kræft, urinvejsinfektioner og hjertekarsygdomme, ligesom de bidrager til at bevare hukommelsen, siger Jerk W. Langer til Alive.dk.

Pas på snydebærrene
Han advarer dog om, at man skal sørge for at købe de rigtige blåbær i supermarkedet.

- Mange blåbær i supermarkedet er slet ikke klassiske nordiske blåbær, men derimod mosebøllebær eller amerikanske blåbær. På overfladen ligner de, men inden i mangler de sunde antocyanin-stoffer, som giver blåbær dets blå-lilla farve. Snydebærrene er derfor lysere indeni. Så åben først et enkelt bær for at sikre, at det har den rigtige indre blå-lilla farve, før du køber, anbefaler Jerk W. Langer.

For der er gode antioxidanter i de "rigtige" blåbær.

- En lille portion friske blåbær tilfører lige så mange antioxidanter som fem portioner ærter, gulerødder, æbler, squash eller broccoli. Vilde blåbær indeholder også langsomt optagelige kulhydrater, som holder blodsukkeret konstant og dermed mætter og slanker. Blåbær er desuden en god kilde til C-vitaminer, omega-3-fedtstoffer samt kostfibre, siger Jerk W. Langer.

Spis forskellige typer frugt
Selvom listen over blåbærs sunde fordele er lang, og det er anbefalelsesværdigt at indarbejde den blå frugt i sin kost, mener Jerk W. Langer, at vi i stedet skal forsøge at variere de frugter, vi spiser.

Det er nemlig vigtigt at få forskellige slags frugter med forskelligt næringsindhold.

- Metaforen om, at blåbær er det sundeste bær, synes jeg, at vi skal glemme. Ingen grøntsag, frugt eller bær er den sundeste. I dag ved vi, at det gælder om at spise varieret over hele planteverdenens farveskala, så man får alle de farvestoffer, som i høj grad er de medicinske aktive. Det kalder jeg at spise regnbuemad, siger han.

Læs også