https://imgix.femina.dk/media/2b921dea66024341b86bf060a10d5c9f.jpg
Træning og kost

Detox-kure kan gøre dig syg

3. august 2011
af Isabella Hindkær, Alive.dk
FOTO: All Over Press
De skrappe udrensningskure kan skade kroppen og gå ud over dit immunforsvar.

Ris-kur, avocado-kur og grapefrugt-kur. Det er blot et lille udpluk af de nyeste tendenser inden for sundhedsbølgen.

Afgiftnings-princippet betyder, at man i en periode kun spiser ganske få fødevarer som f.eks. en bestemt grøntsag eller ris. Kurene bygger på tanken om, at kroppen jævnligt skal udrenses for de giftstoffer, der ophober sig, når man igennem længere tid spiser masseproducerede fødevarer, umættede fedtstoffer eller sprøjtemidler på frugt og grøntsager.

Men ifølge Christina Bendix, der er autoriseret klinisk diætist med egen klinik i Lyngby, kan en detox-kur skade helbredet, frem for at gavne det.

-Dét , der typisk sker, er, at diæten er meget ensidig, og man kommer til at mangle nogle vigtige næringsstoffer. Det kan f.eks. være en grøntsags-kur, hvor kroppen hverken får fedtstoffer eller protein. Når kroppen er i mangeltilstand, er den svækket, og den begynder i stedet at skulle forsvare sig, og derfor kan man gå hen og blive syg, siger Christina Bendix.

Lange kure er værst
Detox-kure der varer flere uger, er ifølge Christina Bendix værst for helbredet. Det er nemlig her, kroppen for alvor kommer til at mangle næring. På længere sigt kan kroppen komme til at mangle vitale fedtstoffer og proteiner, og det kan skade immunforsvaret og øge risikoen for sygdom.

De korte kure kan ifølge diætisten ikke volde den store skade, men man kan godt spare sig besværet, for kroppen bliver ikke sundere.

-Kure der strækker sig over et par dage, er mindre farlige, men til gengæld har de ikke rigtig nogen effekt på kroppen. Det eneste man får ud af det er en sulten mave, og at man efter kuren får en 'craving', så man kaster sig over usund mad eller kommer til at overspise, siger Christina Bendix.

Kroppen renser sig selv
Og vælger man at droppe detox-kuren, behøver man ikke være bange for, at kroppen bliver fyldt med affaldsstoffer.

-Det man skal huske er, at kroppen selv har nogle fantastiske udrensningsorganer, nemlig vores nyre og lever. Når man spiser en varieret kost med fibre, proteiner og sunde fedtstoffer, og kroppen derfor har de bedste betingelser, kan kroppen også sagtens selv finde ud af at rense ud, siger Christina Bendix.

Christina Bendix anbefaler derfor, at man, i stedet for at gå på detox-kur, lever sundt i hverdagen. Har man i en periode skejet ud med store mængder alkohol, fast-food og sukker, har diætisten følgende råd:

-Drik en masse vand - gerne 8-10 glas om dagen, og skær kulhydrater væk i form af hvidt brød, pasta, ris og kager. Og kom i gang med at løbe, så skal kroppen nok rense ud, siger Christina Bendix.

Læs mere på femina.dk, om Renée Toft Simonsen erfaringer med kålsuppe-kuren

Læse mere på oestrogen.dk, om hvordan du bliver slank uden kur

Se, hvilke historier der er på forsiden af alive.dk lige nu:

Læs også