https://imgix.femina.dk/media/0ada554aee95414ea7ae8861dff8a273.jpg
Træning og kost

Derfor redder olivenolie dit liv

23. juni 2011
af Torsdag 23.6.11 - Af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Foto: All Over Press
Ud med smør og ind med olie. Se, hvor meget dit olieforbrug betyder for helbredet

Jo ældre vi bliver, desto større risiko er der for, at vi bliver ramt af et slagtilfælde. Men olivenolie kan måske mindske den risiko.

En ny undersøgelse, som har været publiceret i tidsskriftet Neurology, viser, at en kost med et højt indhold af olivenolie kan beskytte ældre mennesker mod slagtilfælde.

Det er nemlig særligt ældre mennesker, der er i risikozonen for at få et slagtilfælde. Det er forskere fra universitetet i Bordeaux, der undersøgte 7.625 raske franskmænd over 65 år, skriver CNN. De blev inddelt i grupper alt efter, om de ikke brugte olivenolie, havde et moderat forbrug af olivenolie til f.eks. stegning, bagning eller som dressing til brød, eller om de havde et større olieforbrug, hvor olien blev brugt til både bagning, stegning og til brød.

Stor forskel på grupper
Konklusionen var, at den gruppe, der havde det største forbrug af olivenolie, havde 41 pct. mindre risiko for at blive ramt af et slagtilfælde end dem, der slet ikke brugte olivenolie i den daglige kost.

- Det virker som sund fornuft at bruge umættede fedtsyrer i stedet for mættede fedtsyrer i sin kost. Det handler om, at man erstatter de usunde fedtsyrer med de sunde, siger Margit Vesterlund, der er klinisk diætist hos Hjerteforeningen, til Alive.dk.

Det kan have stor betydning for flere farlige sygdomme, som fed kost bl.a. kan være skyld i, og ifølge Margit Vesterlund giver det rigtig god mening at ændre de små dårlige vaner i dagligdagen til bedre vaner. Det betaler sig nemlig på sigt.

- Når vi mindsker indtaget af mættet fedt, sænker det vores risiko for at udvikle åreforkalkning, hvilket igen påvirker vores blodtryk og mindsker risikoen for at få hjertekarsygdomme og slagtilfælde, forklarer Margit Vesterlund.

Erstat smør med olie
Olivenolie har et særligt højt indhold af umættede festsyrer, men andre olier som f.eks. rapsolie er også fine at bruge. Skal man bage med olie, er der f.eks. idé i at bruge en olie uden for kraftig smag, da smagen af olivenolie i sandkagen måske ikke er det mest optimale.

Marianne Vesterlund råder til, at vi i vores daglige kostrutiner erstatter smør og margarine med olie.

- I stedet for smør på brødet, så brug pesto eller mayonnaise. Selvom mayonnaisen har et lige så højt kalorieindhold som smør, så indeholder den flere sunde fedtsyrer. Du kan også erstatte smør og margarine i stegning og bagning med olie, råder diætisten.

Læs også