Derfor kan dit mavefedt ødelægge søvnen

15. november 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: Panthermedia
Fedtet kan påvirke din vejrtrækning – og dermed gøre din søvn dårligereHvis du har lidt problemer med at falde i søvn om aftenen, så burde du måske tage et kig på dit mavefedt.

Noget tyder nemlig på, at fedtet omkring maven kan forringe din søvn, og at det faktisk forbedrer din søvn, hvis du taber dig omkring maven.

Forskere fra Johns Hopkins University School of Medicine udspurgte 77 testdeltagere om forskellige forhold vedrørende søvn såsom søvnapnø (vejrtrækningen stopper kortvarigt, og man vågner typisk op), søvnløshed, uro i kroppen og brug af søvnmedicin. Herefter fulgte testdeltagerne en diæt med henblik på vægttab i seks måneder, skriver womenshealthmag.com.

Sex uden orgasme kan faktisk ødelægge din søvn. Læs her, hvorfor.

Fedtet er i vejen
Deltagerne tabte sig i gennemsnit syv kilo på de seks måneder, og 15 pct. af det tabte de på maven. Konklusionen var, at testdeltagerne efter de seks måneders slankediæt fik 20 pct. bedre søvn, når forskerne målte på forskellige faktorer.

- Fedt - og særligt fedt på maven - påvirker lungefunktionen. Det er simpelthen sværere for lungerne at udvide sig, fordi fedtet er i vejen, forklarer Kerry J. Stewart, der er forsker ved Johns Hopkins University og som står bag undersøgelsen.

Det betyder ifølge forskeren, at det kan være sværere at trække vejret normalt, hvilket kan give forskellige søvnproblemer.

Sover du for lidt? Her kan du læse om 7 klare tegn på, du får for lidt søvn.

Søvnmangel kan skade hjertet
Og det er faktisk rigtig vigtigt at få søvn nok. Udover at manglende søvn kan påvirke din koncentration og funktion dagen efter, kan søvnmangel faktisk også gå ud over dit hjerte og give en øget risiko for hjertesygdomme.

- Søvnapnø er meget mere almindeligt hos overvægtige mennesker, og søvnapnø øger også risikoen for vægtstigning. Så det er en ond cirkel, der skal brydes, udtaler Kerry J. Stewart.

Kilde: www.womenshealthmag.com