Træning og kost
31. marts 2014

Derfor er chokolade så sundt!

Hvor mange gode grunde skal vi egentlig ha’ til at putte chokolade i munden? Én er da rigeligt, men vi disker nu op med et hav af gode grunde til at fortsætte chokoladespiseriet. For dit heldbreds skyld, selvfølgelig.
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/marts/chokoprim.jpg

Foto: All Over

Vi elsker chokolade. Kun tre lande i verden spiser mere end danskerne, der guffer over 8 kilo af det søde i os - hvert eneste år. Dét er måske lige i overkanten, men der er ingen grund til at lægge chokoladen på hylden - og masser af grunde til at lade være.

Vidste du godt, at …

Tyskerne er selvfølgelig er meget værre end os. De spiser hele 11,4 kilo chokolade om året.

Afrika er dét land, hvor der spises mindst chokolade … selv om det er der, det meste af chokoladen bliver produceret?

Kinesere ikke spiser chokolade?

Lykkelig af chokolade
Ja, det er jo ikke bare smagen, der gør det. Chokoladen frigiver faktisk endorfiner, som er kroppens eget lykkehormon, skriver kk.no. Så tror da pokker, man bliver så glad af skidtet, selv om vi da så udmærket er klar over, det ikke fylder den største del af kostpyramiden eller hører til sundhedsapostelenes allerførste bud.

... og slank!
Men hvis du ellers kan finde ud af at holde dig til et begrænset indtag af 'laden', holder det dig slank, viser en undersøgelse (fra USA, sjovt nok), der dog giver ikke svaret på, hvorfor folk, der spiser 60 gram chokolade hver uge tilsyneladende har nemmere ved at holde vægten (nede!) end de, der ikke gør.

LÆS OGSÅ: Hold dig ung med chokolade!

Hjertet elsker chokolade
Chokoladen indeholder antioxidanter, og det er virkelig heldigt for chokoladeelskere. Antioxidanterne har en god effekt på betændelsestilstande, og 'man' - og kk.no. - siger, at sølle 6,7 gram dagligt er med til at sænke risikoen for hjertekarsygdomme. Dét skulle da være en smal sag at knibe ned …
PS: Det har præcis modsatte effekt, hvis du spiser for meget!

Flavonoider

... er en gruppe kemiske stoffer, som findes naturligt i frugter, grøntsager, teer, vine, nødder, frø, og rødder.

De betragtes ikke som egentlige vitaminer, men flavonoider har en række vigtige, ernæringsmæssige virkninger.

De fleste virker som antioxidanter og en del har egenskaber, der kan bekæmpe betændelsestilstande.

Endelig er det bevist, at flavonoider kan forebygge eller forsinke udviklingen af visse kræftformer.

wikipedia

Chokolade sænker blodtrykket
Og de mener altså dét med hjertet. 60 gram ugen nedsætter også din risiko for at få et hjertetilfælde. Flavonoiderne - antioxidanten, der findes meget af i den gode chokolade, sænker nemlig blodtrykket.

Klog af chokolade
Og når vi er nu i gang med at samle på gode argumenter, er ét af dem såmænd, at vi bliver en anelse klogere af at spise chokolade. I hvert er der noget, er tyder på, at vores hukommelse godt kan li' chokoladen.

En forsker undersøgte f.eks., om der var sammenhæng mellem Nobelprisvindere og chokoladeindtag - og yes! - Schweiz er landet, der spiser allermest chokolade. Og landet med flest Nobelprisvindere. Hvis ikke dét er en slags garanti, sååå …

Humør(chokolade)bomben
Og har du en idé om,a t humøret ligesom bare stiger, når du spiser chokolade, er det ikke helt sort, skriver kk.no. Chokoladen giver faktisk dit humør en gang lak, takket være signalstoffet serotonin, der øges i takt med chokoladeindtaget. Måske er det derfor, det virker så oplagt at snuppe en plade ekstra op til - og under - menstruation?

Choko for synet
Grønt er godt for øjnene, og det samme er blåbær. Eller hvad? Chokolade ER i hvert fald, og et skud af den gode vare kan gøre dig i stand til at se bedre - muligvis på grund af flavonoiderne, der øger blodtilførslen til nethinden.

Chokolade øger sexlysten?
Jo, den er god nok. Stoffet fenetylamin frigiver endorfiner, øger effekten af hormonet dopamin, som kan skrue op for sexlysten. Om det også retter op parforholdet i al almindelighed, melder historien ikke noget om.

Psst … det' den mørke!
Til gengæld er der rimelig stor enighed om, at det altså ikke er de 40 millioner skildpadder fra Toms, vi propper i os årligt, der giver alle de skønne, helbredende effekter. Det er (desværre) den mørke chokolade.
Nyd det nu alligevel.

kilde: www.kk.no

Læs mere om:

Læs også