https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juli/nakedqorim.jpg
Træning og kost

Derfor drømmer du, at du er nøgen

10. juli 2014
af Redaktionen
foto: Shutterstock
Nøgen på jobbet. Nøgen til festen. Det er på grænsen til mareridtet, når du pludselig ser dig selv i offentlighed og uden en trevl på kroppen. Kender du det? Bliv klogere på dine drømme her.

Har du nogensinde haft en drøm hvori du har været nøgen? Og mere specifikt, undret dig over hvad dette betyder? Nu får du svaret.

Gemmer skyld
En unavngiven universitetslektors tilbagevendende drøm var, som fortalt i Ann Faradays 'The Dream Game', en prøvelse af ydmygelser i offentlighed: "Han spadserer rundt på universitetsområdet eller sidder og læser i biblioteket, når han pludselig fornemmer alles øjne på sig. Når han ser ned opdager han til sin bestyrtelse, at han er nøgen eller kun iført sokker og sko".

Læs også: Kan du styre dine drømme?

For Faraday er dette scenario et sigende eksempel på en almindelig drøm, hvor de sovende bliver forlegne over at finde sig selv enten nøgne eller kun iført deres undertøj offentligt. Sådanne drømme udtrykker ofte skyldfølelser eller underlegenhed. I dette tilfælde var den indlysende årsag lektorens beklagelige vane med at plagiere kollegaers ideer for at fremme sin egen karriere.
I vågen tilstand var han kæphøj, når han slap godt fra sine plagiater. Men drømmen, som gerne dukkede op, når han havde offentliggjort en ny artikel, udtrykte hans indgroede frygt for at blive afsløret som svindler.

Længsel efter barndommen

Det traditionelle freudianske syn på drømme om nøgenhed hævdede, at de var inspireret af en ubevidst, barnlig længsel efter spædbarnets frie, upåklædte øjeblikke. Men i dag er man mere tilbøjelig til at betragte drømme om at optræde nøgen offentligt som en antydning af, at den drømmende udstiller, hvad hun tror er hendes skyld eller at hun føler sig sårbar i nogle af sit livs situationer. En sådan drøm kan også betyder ærlighed og udtrykke den sovendes ønske om at stryge facaden og blive set som den hun virkelig er.

Nøgendrømmes nuancer og indhold giver vigtige holdepunkter til forståelse af deres mening. F.eks. kan en drøm om at vise sig nøgen i lufthavnen aftenen før en rejse blot være en påmindelse om at huske at pakke undertøjet.

Læs også