https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/maj/toemmermaendprim.jpg
Træning og kost

Derfor bliver dine tømmermænd værre og værre

9. november 2014
af Louise Aarkrog
foto: Shutterstock
Oplever du også, at hvis du har fået et glas vin eller ti for meget, så er du ikke bare dårlig dagen efter, men fuldstændig sendt til tælling. Så er der en god – men måske også lidt trist - forklaring på det. Det er fordi, du er blevet ældre …

Kvalme, hovedpine, svimmelhed og bare følelsen af ren utilpashed. Ja, det er jo ofte det, man vågner op til efter byturen eller den runde fødselsdag. Rent fysiologisk er det kroppens reaktion på, at indtagelsen af alkohol har oversteget kroppens evne til at nedbryde det.

Derfor bliver dine tømmermænd værre

Tømmermænd er aldrig en fornøjelse, og man kan have tendens til at føle, at det kun bliver værre med alderen. Og jo, tømmermændene bliver faktisk værre med alderen. Bodyodd.com har offentliggjort et forskningsstudie af sydkoreanske Young Chul Kim, som er kommet frem til flere forklaringer på, hvorfor tømmermændene bliver mere uudholdelige med årene.

En forklaring er, at leverens evne til at optage og bearbejde alkoholen nedsættes, jo ældre vi bliver. En anden årsag er, at vi med årene sandsynligvis ændrer kropsstørrelse. Bliver vi større, vil kroppen ikke optage alkohol lige så hurtigt, og man drikker mere for at få virkningen. Bliver vi tyndere, vil kroppen ikke kunne optage lige så meget som vanligt, og der vil ske en overbelastning.

Sofaen trækker mere

En mere psykologisk forklaring er, at man med alderen har mindre mod på at kæmpe imod kvalmen og hovedpinen, men er langt mere tilbøjelig til at smide sig i sofaen, spise burgere og finde selvmedlidenheden frem. Og til sidst er der også den mulighed, at tømmermændene angriber hårdere med alderen, fordi vi ikke drikker så ofte som tidligere, hvor ungdomsfesterne og byturene trak hver weekend. Så det er måske ikke kun tømmermændene, men også klogskaben, som øges med alderen?

Læs også