detox
Træning og kost

De bedste tips til en detox-kur derhjemme

24. januar 2018
Udgivet første gang den 13.1.2010. Redigeret af redantionen den 24.1.2017 - af Karen Pallisgaard og Missu Schneidermann, Foto: Panthermedia og PR
Trænger din krop til en udrensning? Du behøver ikke en masse remedier eller behandlinger for at forkæle din krop med en udrensningskur derhjemme. Her får du de bedste tips til en hjemme detox-kur

De bedste tips til en detox-kur derhjemme

Hiv tre dage ud af kalenderen, og dedikér dem fuldstændig til dig selv.

Book evt. et par behandlinger hos en massør, zoneterapeut, eller hvad du slapper af ved.

Udelad følgende i udrensningsfasen

÷ Kød, fjerkræ, fisk og æg - fordi de er svære at fordøje.

÷ Mælkeprodukter, ost og smør - fordi de påvirker slimhinderne negativt.

÷ Kaffe, sort te, cola, vin og alkohol - fordi de stresser nervesystemet.

÷ Sukker, slik, kage og produkter med sødemidler - fordi de belaster nervesystemet og blodsukkeret.

÷ Tomat, aubergine, peberfrugt og kartofler - fordi de kan være allergifremkaldende.

÷ Hvede, rug, byg, havre, spelt - fordi de indeholder gluten, kan være allergifremkaldende og er svære at fordøje.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk – det gør detox kure ved din krop

Til gengæld skal du spise

+ Alle slags grøntsager og meget gerne kål.

+ Krydderurter, fordi de går ind og understøtter processen.

+ Mandler, hasselnødder, paranødder, cashewnødder, pinjekerner samt hørfrø (gule og brune) og sesamfrø.

+ Masser af koldpressede olier af oliven, hørfrø og kokos. Plantemælk, også fra quinoagryn, mandel og havre.

+ Grønne og gule linser, kikærter, kidneybønner samt brune ris og røde thairis; hestebønner, sojabønner (tofu, sojayoghurt og sojamælk), quinoagryn.

Under udrensningen skal du sørge for at få mad nok. Vi taler ikke om sultekur, så spis løs af alle de ovennævnte fødevarer.

Du kan komme til at opleve kropslige reaktioner som hovedpine, træthed og utilpashed. Måske vender endda symptomerne fra en tidligere sygdom tilbage (f.eks. blærebetændelse eller migræne), for at det kan rase helt ud af kroppen. Du kan også vælge at få støtte fra en behandler, såsom zoneterapeut eller detoxterapeut.

Når kroppen renser ud, slipper den en masse frie radikaler ud, som skal bruge antioxidanter til at beskytte cellerne. Tag derfor mineraler og vitaminer under hele udrensningsprocessen. De vigtigste B- og C-vitaminer, zink og magnesium, som du får i f.eks. en multivitamin- tablet som Omnimin. Tag også mælkesyrebakterier og olier. Du kan også støtte op om detox med udrensende urter. Snak med en professionel behandler inden, hvis du er i tvivl.

Du skal ikke ligefrem løbe maraton, men afhængig af hvor meget du er vant til at bevæge dig, kan du sagtens gå eller løbe små ture - det er vigtigt med frisk luft.

Efter de tre dage vil du forhåbentlig have øget energi, opleve klarhed i hovedet, styrket immunforsvar, føle lethed i kroppen, have klar hud og øjne og være motiveret til en sund og dejlig dagligdag.

Når du er færdig efter de tre dage, skal du starte langsomt op igen. Det betyder grøntsager, rugbrød, fisk og kylling. Du må ikke leve efter denne kur hver dag, men vær forsigtig med at byde kroppen en masse forskellige stimulanser til at starte med.

Se også: Detox-cocktail

Det kan også være dit ydre trænger til en kærlig omgang og der findes skønne produkter der hjælper dig til sundere hud og hår.

DETOX-TE

Det er dejligt at drikke, og nogle mener ligefrem også, at du kan rense kroppen for affaldsstoffer ved at drikke visse typer te. Ud over at skulle rense ud booster denne grønne og sorte te eftersigende også dit energiniveau, mindsker din trang til sukker og sænker appetitten. Drik teen i tre uger, og nyd, at den også har en skøn smag med sit indhold af økologiske ingredienser som brændenælde, citrongræs, ribs og enebær.

 

UDRENSNING PÅ FEM DAGE

Vil du udrense kroppen indefra, kan Multidophilus Cleanse-kapslerne hjælpe med deres høje indhold af levedygtige mælkesyrebakterier, som er en naturlig del af tarmfloraen. Tag kapslerne i fem dage, og så vil vigtige mælkesyrebakterier kombineret med urter give kroppen en udrensning.

 

REN OG ”NY” HUD

Det er ikke kun indvendigt, at vi har brug for at rense godt ud indimellem, også din hud skal have en kærlig omgang. Brug en dybderensende maske, der renser for urenheder, f.eks. denne med kul, der har rensende egenskaber. Masken indeholder også bl.a. mandelolie, der nærer og øger din huds smidighed, aloe vera, som giver masser af fugt, og endelig kaolin-ler, der opsuger urenheder fra hudens overflade.

 

21 Day All Day Tox Tea 63 g fra DM Skincare, Dmskincare.dk, 129 kr. Multidophilus Cleanse 30 kapsler fra Solaray, Helsam.dk, 199,95 kr. My Moments Clarifying Deep Cleansing Coal Mask 75 ml fra Matas, Matas.dk, 129 kr.   PAS PÅ NEGLENE Hvis det gamle mundheld om, at dine hænder er dit visitkort, passer, er det om at give dem lidt pleje, for flossede neglebånd og stribede, tørre negle er hverken rart eller pænt. Tag dig tid hver aften til at smøre dine neglebånd og negle ind i f.eks. denne balm, der indeholder olivensmør, bivoks og kamilleekstrakt fra provencalske haver, så den kan virke natten over.   ALTMULIGT-VIDUNDER Tørre albuer, sprukne læber, hård hud på fødderne, tørre plamager og slidte hårspidser – Karmamejus plejende Calm Balm er en mild, rensende og lindrende balm, som kan bruges til det meste og til alle hudtyper, selv de mest følsomme. Calm Balm kan også bruges som skønhedsprodukt som shine på kindbenene og under brynene, så med den lille æske i tasken er du beredt til det meste. Og så er den helt uden konservering.   HOLD HOVEDBUNDEN SUND  Der er ikke meget velvære over irriteret hovedbund, så hvis du døjer med det, kan du se nærmere på Scalp Shampoo. Den hjælper med at vedligeholde hovedbundens og hårets sundhed ved at indvirke på svampetyper, der forårsager skæl. Så det er om at komme i gang, hvis du vil forhindre irritation i hovedbunden og give dit hår de bedste forudsætninger for volumen.  
Mayweed Cuticle & Nail Balm fra & Other Stories, Stories.com, 125 kr. Calm Balm 02 90 ml fra Karmameju, Karmameju.dk, 249 kr. Scalp Shampoo 250 ml fra Sachajuan, nærmeste forhandler oplyses på tlf. 4026 1911, 140 kr.   LUKSUS TIL TE Man kan godt få dem billigere, men ikke smukkere. Aiayus tevarmer er en lille luksus, du kan nyde hver dag, hvor vi særligt i disse kolde måneder allerhelst vil krybe op i sofaen med en dejlig kande te. Og med en god tevarmer behøver du ikke rejse dig, før det er absolut nødvendigt. Tehætten er håndstrikket af kvinder i Bolivias højland i bæredygtig babylamauld.   GIV DIN KROP NATURLIG VARME ... … med en god gang skrub i badet. Det sætter gang i blodcirkulationen, der både luner og er et effektivt våben mod appelsinhud. Skrubbesvampen har en strop, der gør den nem at holde på, og du kan bruge den på både våd og tør hud.   OLIE TIL ANSIGTET  Med de æteriske olier lavendel, eukalyptus og pebermynte virker Tromborgs Face Oil Detox udrensende, samtidig med at den sørger for, at din hud bliver mindre irriteret og får en flottere udstråling. Olien er meget drøj i brug, og du skal blot bruge et par dråber af ansigtsolien hver dag, efter du har renset dit ansigt, enten under eller over din dagcreme. Så giver du giver din hud et ekstra skud pleje. Desuden er olien ideel til en ansigtsmassage, som du bør unde dig selv en gang om ugen (mindst).  
Comfy tehætte fra Aiayu, Aiayu.com, 895 kr. Skrubbesvamp fra Sæbeværkstedet, Saebevaerkstedet.dk, 75 kr. Face Oil Detox 30 ml fra Tromborg, Tromborg.com, 420 kr.

ER DETTE IKKE DEN RETTE KUR FOR DIG? FIND FLERE SLANKEKURE I GALLERIET HERUNDER

Galleri: Find den slankekur, der passer til dig

5-2-kuren 

Princippet: Fem dage om ugen spiser du, som du plejer. De resterende to må du kun spise 500-600 kalorier om dagen.God til dig, der har en fast hverdag, så du kan planlægge og holde dine fastedage.Læs mere om 5-2-kuren her
80-20-kurenPrincippet: Ganske simpelt går denne kur ud på, at du spiser sundt 80% af tiden, og de sidste 20% bestemmer du helt selv over, og kan spise hvad du vil.God til dig, der Gerne vil have en sund hverdag, men samtidig gerne vil kunne sige ja tak til kage og når vennerne inviterer til middag.Læs mere om 80-20-kuren her 

Detox 

Princippet: Du tager en udrensningskur derhjemme, hvor det eneste du ændrer på er din kost. Du skal for eksempel udelade kød, mælkeprodukter og slik, og i stedet spise masser af kål, linser og nødder. Kosten hjælper med at udskille affaldsstoffer fra kroppen.

God til dig, der gerne vil have øget energi og et bedre immunforsvar. 

Læs mere om detox-kuren her

Dukan 

Princippet: Protetin, protein og atter protein. Kuren er inddelt i fire faser, der hver dikterer hvad du må spise. Men fælles for dem er, at der er masser af protein. Til gengæld må du spise så meget du vil, inden for kurens udvalgte fødevarer. 

Læs mere om dukan-kuren her

Fodmap 

Princippet: Du skal udelukke fødevarer, som indeholder nogle af de sukkerstoffer, som FODMAP fraråder. Eksempler på disse er hvedeprodukter, de fleste kålsorter og kunstige sødemidler.

God til dig, der døjer med ubalance i maven eller lider af irritabel tyktarm.

Læs mere om fodmap her

Juicekur 

Princippet: I en periode, der kan variere mellem tre og 15 dage, indtager du kun juice. I den periode skal du drikke seks juice om dagen, der indeholder både frugt og grøntsager, så du bliver mæt. Kuren hjælper med at udrense affaldsstoffer i kroppen.

God til dig, der for eksempel lider af træthed, hovedpine, uren hud eller maveproblemer, og gerne vil rense kroppen og skabe balance. 

Læs mere om juice-kuren her

Kostplan 

Princippet: Denne slankekur går i al sin simpelhed up på at lave en ugentlig kostplan for dine måltider, så du lettere kan sikre dig, at du får en sund og varieret kost. Den kan tilpasses forskellige behov.

God til dig, der har en travl hverdag, og gerne vil undgå impulskøb af slik og fed mad, når du handler. 

Læs mere om kostplanen her

LCHF 

Princippet bag LCHF – eller Low carb High fat - er at skrue op for de gode fedtstoffer og ned for kulhydraterne. LCHF-kost består primært af fedt, protein og en masse grøntsager.

God til dig, der sagtens kan forestille sig at leve uden ris, pasta, kartofler og brød.

Læs mere om LCHF-kuren her

Nudging 

Princippet: Nudging er en venlig men bestemt guidning til sunde valg. I stedet for forbud og pisk, ”lokker” du sig selv ved for eksempel at skifte usunde fødevarer i køleskabet ud med sunde, og lægge løbetøjet frem om aftenen, så du hurtigt kan hoppe i det næste dag.

God til dig, der tror mere på gulerod end pisk, og gerne vil træffe dine egne sunde valg.

Læs mere om nudging her

Pulverkur 

Princippet: I stedet for dine normale måltider, udskifter du ét eller flere med slankepulver. Pulveret hældes i kolde eller varme drikke, og det kræver altså hverken tid eller kundskaber i et køkken.

God til dig, der gerne vil kickstarte slankekuren og have et hurtigt og nemt vægttab.

Læs mere om pulverkur her

Sense

Princippet: Reducer indtaget af kulhydrater og skru op for grøntsager og protein. Start med at spise tre hovedmåltider om dagen (og kun tre), så du mærker efter, hvornår du er sulten.

God til dig, der gerne vil have en sundere livsstil, hvor alt er tilladt med måde.

Læs mere om sense-kuren her

Stenalderkost

Princippet: Stenalderskostens principper er bygget op omkring den kost, som var tilgængelig for stenaldermennesket. Stenalderkost er baseret på rigelige mængder fedt og protein. Til gengæld skal du skære ned på stivelse, og mejeriprodukter skal du helt undgå.

God til dig, der godt kan lide æg og ikke har noget imod at opgive brød og mejeriprodukter.

Læs mere om stenalderkost her

Suppekuren

Princippet: I en uge består din kost primært af en kålsuppe, som du må spise så meget, som du lyster, hver gang du er sulten.

God til dig, der hurtigt skal smide et par kilo.

Læs mere om suppekuren her