https://imgix.femina.dk/media/1b60e5c517594397804b32e1697b34bb.jpg
Træning og kost

Bryd ud af din rolle

6. juli 2014
af Annette Aggerbeck
Vi påtager os alle sammen roller og opfører os som hende den sjove, hende den tjekkede eller hende den forsigtige.Her guider psykolog Ane Askerlund dig til hvordan du kan bryde dine adfærdsmønstre.Her guider psykolog Ane Askerlund dig til hvordan du kan bryde dine adfærdsmønstre. Her guider psykolog Ane Askerlund dig til hvordan du kan bryde dine adfærdsmønstre.

Har du ikke lyst til at deltage i middagen med veninderne, fordi du er uoplagt og føler, at alle forventer, at du er hende den sjove og underholdende, som du plejer at være? Er du igen blevet uvenner med din mand, fordi du hele tiden er efter ham, og denne gang fordi han havde glemt at tømme opvaskemaskinen?

Eller er du træt af altid at skulle gøre noget for andre, mens ingen tænker på, hvad du har brug for? Så er du måske fanget i en uhensigtsmæssig rolle. Vi påtager os alle sammen roller og opfører os som hende den sjove, ham den fornuftige, hende den kontrollerende eller hende den omsorgsfulde...

Så længe vi trives med vores roller, er det ikke noget problem. Men når vi gentager de samme adfærdsmønstre igen og igen, selvom vi dybest set ønsker noget andet, er det på tide at komme ud af rollen. Men hvordan gør man det?

Læs også: Pæne piger kommer i himmelen - Kloge kvinder vælger selv

Se på dine værdier
"Rollen bliver et problem, når det, vi gør, ikke hænger sammen med det billede, vi har af os selv. Passer vores værdier ikke til vores konkrete handlinger, bliver det kritisk. For at blive bevidst om dine uhensigtsmæssige adfærdsmønstre kan det derfor være en god idé at se på, om dine værdier stemmer overens med det, du går og gør i din dagligdag. Hvis du vil slippe ud af en rolle, er allerførste skridt at blive bevidst om, at du har påtaget dig en rolle.

Det, du er bevidst om, kan du nemlig gøre noget ved, mens det, du ikke er bevidst om, gør noget ved dig," siger psykolog Ane Aakerlund. "Se på dit liv indtil nu. Så længe vi ikke indser, at vi handler, som vi gør, på grund af tidligere erfaringer, risikerer vi at blive fastlåst i nogle uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. For at få øje på disse mønstre kan det være en god idé at se på, hvilken rolle man spilledei barndommen - hjemme i forhold til sine forældre og søskende, i skolen og senere i parforholdet og på jobbet.

Vi gør det, vi er tryggest ved, og ofte handler roller også om, at vi gør det, vi er bedst til - også selv om vi ikke bryder os om det, rollen medfører. For eksempel kan rollen som den omsorgsfulde komme af, at man alt for tidligt blev tvunget ind i en omsorgsrolle, fordi ens forældre ikke var i stand til at tage vare på en - måske blev de skilt, og man måtte drage omsorg for én af forældrene," siger Ane Aakerlund.

Hun opfordrer til, at man ikke giver sine egne børn stereotype roller ved at omtale dem som hende den søde, ham den sjove, hende den hysteriske, ham den utålmodige osv. Det er vigtigt at give sine børn mulighed for at udvikle så mange facetter af deres personlighed som muligt.

Læs også: Kvinders 5 mest almindelige løgne

Meld klart ud
Næste skridt på vej ud af en uhensigtsmæssig rolle er, at man tør træde ud af tryghedszonen. Hvis man altid har været hende, der har kontrol og klarer det hele, kræver det mod at turde bede andre om hjælp. Det er her vigtigt at minde sig selv om, at man ikke ændrer hele sin personlighed fra den ene dag til den anden.

"Man må ændre sin adfærd lidt efter lidt og sætte sig så konkrete delmål som muligt. Er man for eksempel altid den, der opdrager på børnene, kan man sammen med sin partner brainstorme på, hvordan man kan ændre på situationen. Her hjælper det at tænke bredt - i en brainstorm er alle forslag velkomne. Måske kan man beslutte sig for at lave noget hyggeligt med børnene, som for eksempel at gå i biografen en dag i næste uge. Man skal så melde ud til sin partner, at man har tænkt sig at være mindre bussemand og spørge ham eller hende, om vedkommende så i stedet vil prøve at sætte lidt flere grænser for børnene," foreslår Ane Aakerlund.

"Hvis du er træt af en rolle, du har påtaget dig, hjælper det at tænke på, at du jo ikke har rollen, fordi andre vil genere dig. Andre kan ikke gætte, at du gerne vil ud af en rolle, hvis du ikke er tydelig omkring det, så fortæl andre om dine behov. I relationer er det ofte sådan, at det vi gør mere af, gør andre mindre af - man kan sige, at der eksisterer en slags yin og yang-princip mellem mennesker. Et eksempel kan være, at man gerne vil ud af rollen som hende, der er sjov og underholdende, fordi man ønsker at opnå en større ro. Hvis man begynder at være mere stille og rolig, giver man dermed også plads til, at andre kan være underholdende.

Synes du, det er svært at lave om på din opførsel, selvom det foregår i små bidder, så fokuser på succeserne - hvornår lykkes det dig at gøre noget andet end det, du plejer? Start hos dig selv og meld også gerne ud til dine omgivelser, at du gerne vil ud af nogle uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, så har de også mulighed for at hjælpe dig med at slippe ud af rollen og vælge en ny," siger Ane Aakerlund.

"Er man for eksempel altid den, der opdrager på børnene, kan man sammen med sin partner brainstorme på, hvordan man kan ændre på situationen."

Læs også: De 10 mest almindelige drømme og deres betydning

Læs også