https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_113546818.jpg
Træning og kost

Blog: Sådan får du succes med kostforandringerne i det nye år

6. januar 2016
af Tine Grandjean, ernæringsterapeut
Cravings kan forsvinde ved, at du spiser den rette mad, og ikke nødvendigvis ved, at du har en rygrad af stål.

Et nyt, forfriskende år er begyndt. Er det forandringens vinde, der har blæst ind over dig i årets første dage? Har du vaner, du for alvor vil af med? Benyt dig af symbolikken i et nyt år. Men lad den ikke stå alene. Der skal handlinger til. Hver dag.

Læs også: Så af præstationsræset: Hvem er du på Facebook?

Til at begynde med kan du foretage en dybere undersøgelse af, hvorfor det ikke lykkes for dig på den lange bane. Hvad sker der, når du efter kort tid vender tilbage til det velkendte? Der er vigtige biologiske faktorer; blodsukkerbalance, hjernekemi, fordøjelse og immunsystem. Din specifikke næringstilstand har stor betydning, da den er med til at regulere din appetit, din søvn, dit humør og din energi. Det betyder, at cravings kan opløses gennem den rette mad. Ikke nødvendigvis en stærk rygrad.

Men hvordan du tænker om de forandringer, du ønsker og hvilken impuls, der får dig til at skabe forandringer, er lige så vigtig. Find ind til kernen i dine ønsker fra din krop og fra dit sind.

Læs også: Nytårsforsæt: Sådan holder du fast i de nye vaner

Det kan være meget væsentligt at undersøge alt dette sammen med en professionel, og muligvis i en gruppe med andre, som vil træde nye stier.

Du kan begynde at undersøge følgende otte punkter:

1. Mærk din sult! Er den evigt tilbagevendende, også kort tid efter du har spist? Så skal du have styr på dit blodsukker. Måske skal du også have noget skønt og frydefuldt i dit liv.

2. Har du tid til at spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, og gør du det? At tage sig tid til dét, er vigtigere end at lægge make-up og stryge bukser. Det kan organiseres så vi når det hele.

3. Får du mindst 500 gram grøntsager hver dag? Mindst 5 forskellige slags? De fleste der kommer i min klinik opdager, at de slet ikke spiser, som de tror, de gør. Prøv at stille et skarpt blik på din daglige mad.

4. Bevæger du dig ude i den friske luft hver dag? Vi vil gerne og vi mærker det gør godt, men alligevel ender vi ofte med at vælge noget andet. Hvorfor mon?

5. Sover du 7-8 timer hver nat? Vi tror på, at vi ikke har tid til at sove, men hvordan bruger vi egentlig vores tid og hvad kan vi opnå af energi (effektivitet) gennem søvn?

6. Har du hver dag noget at glædes over – helt inde fra hjertet. Hvis ikke, så er det vigtigt at finde årsagen til, at det mangler. Ellers søger vi glæden i stimulanser, som kun giver os forbigående glæde.

7. Har du en afhængighed, som du skal slippe? Mærk hvad den gør for dig, før du lukker den ned. Ellers slipper den kun for en stund.

8. Er du til stede i din krop? Træk vejret dybt ned i stilhed hver dag. Mærk om den fortæller dig noget. Kroppen ved altid mere om overlevelse end vores hjerne. Øv dig i at lytte til den.

Godt nytår og god fornøjelse!

Vil du have Q med posten i tre måneder for kun 99 kroner? Klik her!

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_nye_2016-1.jpg

Læs også