blodsukkertype
Træning og kost

Bitz' blodsukkertypekur: 5 sunde og nemme retter

af Camilla Lawes 11. januar 2018
Foto: Line Falck
Fandt du ud af, hvordan du skal spise for at tabe dig efter din blodsukkertype i sidste uge? Er du A, så skal du spise kulhydrater, er du B, skal du skære ned på dem. Her kan du følge Bitz’ blodsukkertypekur med fem skønne, nemme og sunde retter til alle dine hverdage.

Fandt du ud af, hvordan du skal spise for at tabe dig efter din blodsukkertype i sidste uge? Ellers kan du finde ud af det her

Er du A, så skal du spise kulhydrater, er du B, skal du skære ned på dem. 

HER FÅR DU 5 NEMME OG SUNDE RETTER TIL ALLE DINE HVERDAGE

MANDAG: Stegt rødfisk med edamamebønner og agurkestænger og strimler af mynte

TYPE A: 2410 kJ  Kulhydrat: 55 % Protein: 22 % Fedt: 23 % TYPE B: 2355 kJ  Kulhydrat: 33 % Protein: 29 % Fedt: 38 %   Tid: Ca. 25 minutter Antal personer: 1  
  DET SKAL DU BRUGE 125g rødfisk m/skind (A) 150g rødfisk m/ skind (B) 1 tsk. rapsolie havsalt og friskkværnet peber   EDAMAMESALAT MED AGURK OG MYNTE 60 g edamamebønner (A) 80 g edamamebønner (B) ½ agurk 3 spsk. cremefraiche 9% (A) 1 tsk. olivenolie (B) 1 tsk. olivenolie havsalt og friskkværnet peber saft af ¼ citron 10 blade mynte   PYNT mynte og dildkviste   TILBEHØR 1 dl ris eller 2 små grovboller uden fedtstof (A) 1 lille skive groft brød med 1 tsk. olivenolie (B)   SÅDAN GØR DU Skær et kryds i skindet på fisken; varm en pande med olie, og steg fisken med skindsiden nedad, hold fisken nede med en palet. Når skindet er sprødt og gyldent: Sluk for varmen, og lad fisken trække færdig. Krydr godt. EDAMAMESALAT MED AUGURK OG MYNTE: Blanchér bønnerne i spilkogende saltet vand i 1 minut, afkøl, og dup tør. Skær agurken i aflange, tynde stænger. Vend med bønner. Skær mynteblade i strimler, og vend med også. Dryp med cremefraiche/olie, salt og peber. Pres citronsaft over. Pynt med mynte og dild. Varm en grillpande, og pensl brødet med olie; steg det godt på begge sider, så det får et flot grillmønster. Servér til retten.  
  TIRSDAG: Lammekoteletter med rissalat og tomatdressing med chili
TYPE A: 3555 Kj  Kulhydrat: 50 % Protein: 19 % Fedt:31 % TYPE B: 3430 Kj  Kulhydrat: 37 % Protein: 23 % Fedt:40 %   Tid: Ca. 25 minutter Antal personer: 1   DET SKAL DU BRUGE 2 stk lammekoteletter (A) 3 stk lammekoteletter (B) havsalt og friskkværnet peber 1 tsk. chiliflager   RISSALAT 1 dl brune ris 10 cm agurk 2 spsk. hakket persille 2 spsk. hakket mynte   TOMATDRESSING 2 store tomater ¼ rød chili 1 tsk. æbleeddike 1 tsk. olivenolie havsalt og friskkværnet peber   PYNT skovsyre   TILBEHØR ½ dl ekstra ris (A) ingen (B)   SÅDAN GØR DU Varm en pande, og steg lammekoteletterne med fedtkanten nedad i 3 minutter, til kanten er gylden og sprød. Læg koteletterne ned, og steg dem 2 minutter på hver side. Tag dem af varmen, og krydr med salt, peber og chili. RISSALAT: Kog risene som anvist på pakken. Skær agurk i små terninger, og vend i risene sammen med persille og mynte. TOMATDRESSING: Skyl tomaterne, og fjern stilk og kerner; skær i mindre stykker, blend sammen med chili, eddike og olie. Smag til med salt og peber. Servér sammen med lammekoteletter. Pynt med skovsyre.

SE OGSÅ: Test din blodsukkertype

ONSDAG: Fiskefrikadeller med rejer, salat med chili-ingefær-dressing

TYPE A: 2830 kJ  Kulhydrat: 51 % Protein: 23 % Fedt: 26 % TYPE B: 2860 kJ  Kulhydrat: 30 % Protein: 26 % Fedt: 44 %   Tid: Ca. 25 minutter Antal personer: 1   DET SKAL DU BRUGE 100 g torskefilet, spis 1 stk. fiskefrikadelle mindre for (A) 1 knivspids salt friskkværnet peber 2 spsk. hvedemel 1 æggehvide ½ dl mælk 4 kæmperejer, pillet og uden rygstrenge  1 springløg, i tynde skiver 1 spsk. finthakket koriander 200 g grønne bønner, frosne eller friske. Ca. 2 spsk. rapsolie til at stege i. Steg på en teflonpande med mindre fedtstof, hvis du er type A.   SALAT 1 hjertesalat ½ chili 1 forårsløg 2 stilke koriander   TILBEHØR 80 g nudler, gerne fuldkorn (A) 1 lille skive groft brød eller 1 lille grovbolle uden fedtstof (B)   DRESSING 1 spsk. sesamolie 1-2 spsk. risvineddike   PYNT Koriander   SÅDAN GØR DU Hak fiskekødet i en foodprocessor med salt. Tag op og kom det i en røreskål, og rør det med mel, mælk og æggehvide, og rør til en ensartet fars. Hak rejerne i mindre stykker, og vend dem i farsen med springløg og koriander. Varm en pande op med olie og steg fiskefrikadellerne gyldne og sprøde på begge side, skru ned for varmen, og steg dem færdig i 10 minutter. Damp de grønne bønner. SALAT: Skyl og del hjertesalat i kvarter, skær forårsløg og chili i skrå skiver, dryp salaten med olie og eddike, krydr med koriander. DRESSING: Rør sesamolie og risvinseddike sammen.

SE OGSÅ: Slip af med den søde tand

TORSDAG: Muslinger med porre og gulerødder, ingefær og chili

TYPE A: 3080 kJ  Kulhydrat: 46 % Protein: 20 % Fedt: 34 %  OBS: Den fordampede alkohol fra hvidvin ikke medregnet TYPE B: 2935 kJ  Kulhydrat: 35 % Protein: 27 % Fedt: 38 %  OBS: Den fordampede alkohol fra hvidvin ikke medregnet   Tid: Ca.30 minutter Antal personer: 1   DET SKAL DU BRUGE Ca. 400 g friske blåmuslinger (A) Ca. 600 g friske blåmuslinger (B) ½ tsk. olivenolie 1 lille skalotteløg 2 fed hvidløg 2 cm ingefær ½ dl hvidvin 1 ½ dl bouillon   FYLD 1 gulerod 2 springløg ½ gul chili 4 stilke koriander   TILBEHØR 2 skiver groft brød/2 små grovboller (100g) uden fedtstof (A) 1 lille skive groft brød/lille grovbolle uden fedtstof (B)   SÅDAN GØR DU MUSLINGER: Skyl og rens muslingerne i koldt vand, fjern skæg, og skyl, til der ikke er mere sand i vandet. Pil og del hvidløg. Pil og skær løg i små terninger.  Skræl og skær ingefær i tynde stave. Varm en gryde med olie, rist hvidløg, skalotteløg og ingefær af, tilsæt muslinger og rist godt af, tilsæt hvidvin og bouillon, og skru ned for varmen. Skræl og skær gulerod i aflange, tynde stænger, snit springløg og chili i skrå skiver, kom ned til muslingerne sammen med koriander. Lad dem dampe under låg i 6 minutter, de muslinger, der ikke åbner sig, skal smides ud. Servér muslingerne sammen med groft brød.    SE OGSÅ: Jordbærkage med mascarponecreme og hyldeblomst - helt uden sukker og mel   FREDAG: Hakkebøf med grillede rodfrugter og tahindressing
TYPE A: 2630kJ  Kulhydrat: 45 % Protein: 22 % Fedt: 33 % TYPE B: 2475kJ  Kulhydrat: 35 % Protein: 26 % Fedt: 39 %   Tid: 25 minutter Personer: 1   DET SKAL DU BRUGE 100 g magert hakket oksekød (A) 125 g magert hakket oksekød (B) 1 pastinak 1 gulerod 1 tsk. rapsolie ½ julesalat 6 små tomater   TAHINDRESSING 1 tsk. tahin 1 spsk. vand 1 dl yoghurt 1 tsk. spidskommen 1 tsk. chiliflager havsalt og friskkværnet peber   PYNT blød timian   TILBEHØR 175 g kartofler (A) 75 g Kartofler (B)   SÅDAN GØR DU Form kødet til en kugle, tryk den let flad. Varm en pande med olie, og steg bøffen 5 minutter på hver side. Tag bøffen af varmen. Varm en grillpande. Skyl og skræl pastinak og gulerod; skær dem i tynde, aflange skiver, pensl skiverne med olie, og grill dem godt på begge sider. Skyl og del julesalat i både, del tomater. Anret de grillede grøntsager med julesalat og tomat. TAHINRESSING: Rør tahin med vand, og rør yoghurten i. Krydr med spidskommen, chiliflager, salt og peber. Pynt med timian og servér.