https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/beskythjernenprim.jpg
Træning og kost

Beskyt din hjerne med supermad!

28. maj 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Det er fedt, der skal til. Af den gode slags, selvfølgelig. Men så er der også bonus i form en frisk og rask hjerne og mindre risiko for hjertetilfælde. Ingredienserne? Nødder og olivenolie!

Hiver du lige en håndfuld nødder ned som mellemmåltid, og er du rundhåndet med olivenolie på dine salater? God idé, for der er kun gode ting at sige om de gode varer, der i dén grad holder sygdom fra døren, skriver kk.no. Og der skal såmænd kun en lille forandring til. Bare en anelse olivenolie og en håndfuld nødder gør forskellen og giver dig de vigtige stoffer, din hjerne tilsyneladende elsker.

Sund fedt mod tidlig demens!
Mangler du inspiration til din kost, kan du skæve til Middelhavslandene, der for længst har regnet den ud. Det er salat, frugt, grøntsager, nødder, fisk, olier og lidt vin, der skal til for at holde hjernen frisk. Midelhavsdiæten indeholder nemlig et hav af de sunde fedtkilder, og tidligere undersøgelser viser en lavere risiki for tidlig demens, end hos dem, der holder sig til den mere traditionelle kost.

Middelhavsdiæten giver bonus!
En undersøgelse, ført an af Miguel Martinez-Gonzalez fra det spanske universitet i Navarra, involverede intet mindre end 7500 deltagere, slog de positive effekter fast, og Gonzalez har taget fat i 500 af deltagerne for at se nærmere på den gode effekt, diæten havde på
de kognetive funktioner. Hver uge fik en gruppe deltagere en ekstra del olivenolie eller nødder, nærmere bestemt valnødder, mandler eller hasselnødder, og dét indtag gav bonus flere år efter.

Supermad for helbredet!
De 60 af de 500 deltagere havde begyndende demens, og de, som havde spist olie og nødder, var ikke ramt, viste undersøgelser seks år efter den oprindelige undersøgelse, der i øvrigt også slog fast, at middelhavsdiæten kan reducere hjertetilfælde med op til 30 procent. Udover de nævnte kilder tild en sunde og helsebringende supermad, kan du også godt notere dig avokado, makrel, laks og macademianødder ...

kilde: kk.no


"Ikke ét ord mere om spelt!" Læs klummen …

"Maden, der helbreder!"

"Dét skal du spise mere af!"

Tjek sundhed i Shoppen! Køb din grønne te her!

Læs også