Træning og kost
17. marts 2011

Atom-udslip værst for kvinder og børn

Den hyppigste kræftform efter atomulykker rammer oftest kvinder og børn
Af: af Anders Graverholt Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/2a9236ab99a4408992e78392d33161d6.jpg

Foto: All Over Press

Verden holder vejret, mens ansatte på atomkraftværket Fukushima nord for Tokyo kæmper med livet som indsats for at undgå den totale nedsmeltning.

En nedsmeltning, som kombineret med en uheldig vindretning vil bære en radioaktiv sky ind over millionbyen med potentielt fatale konsekvenser til følge.

Tidligere atomulykker viser en øget forekomst af bl.a. dna-skader og kræft hos befolkningen i de berørte områder. Og især forekomsten af skjoldbruskkirtelkræft øges markant. En kræftform, som ifølge Kræftens Bekæmpelse rammer kvinder dobbelt så hyppigt som mænd.

Børn og kvinder i farezonen
Overlæge ved onkologisk afdeling på Herlev Hospital Elo Andersen bekræfter, at kvinder og børn vil føre an i kræftstatistikkerne, hvis der sker et udslip.

- Det vil øge forekomsten af skjoldbruskkirtelkræft i området - både hos mænd og kvinder. Men da flere kvinder end mænd rammes af kræftformen, vil vi også se flere kvinder med skjoldbruskkirtelkræft, siger han til Alive.dk og fortsætter.

- Og for børns vedkommende forholder det sig sådan, at de har en såkaldt øget livstidsrisiko for at udvikle kræftformen. De har flere restår at leve i, og der er derfor en øget risiko for, at de på et tidspunkt udvikler kræftformen.

Selv den mindste eksponering er farlig
I teorien kan selv den mindste radioaktive sky over Tokyo være med til at øge forekomsten af kræfttilfælde hos befolkningen.

- Principielt set er al uhensigtsmæssig udsættelse for stråling kræftfremkaldende. Én bestråling, stor eller lille, vil øge risikoen for kræft, siger overlæge Elo Andersen.

Læs også: Katastrofer skal på skemaet på mama.dk

Læs også