https://imgix.femina.dk/media/4690d4eed48b4383b048d3565414201c.jpg
Træning og kost

Alkohol påvirker kvinders søvn mest

23. februar 2011
af Julia Schmiegelow, Alive.dk
Foto: All Over Press
Efter en våd aften bliver kvinders søvn i højere grad påvirket af alkoholen end mænd.

Alkohol får de fleste til at falde let i søvn, men som alkoholen aftager i løbet af natten, begynder du at vende og dreje dig i sengen. Dette kan især være tilfældet, hvis du er kvinde, ifølge ny undersøgelse fra Michigan University i USA, skriver CNN.com.

Forskerne undersøgte 93 mænd og kvinder i et søvnlaboratorium. Den ene aften drak testdeltagerne whiskey eller vodka til et punkt, hvor de var berusede. Den anden aften fik de "placebo-drikkevarer", der kun indeholdt få dråber alkohol.

Testdeltagerne sov efter begge aftener otte timer, hvor forskerne overvågede deres søvn, og om morgenen fortalte deltagerne, hvordan de havde sovet.

Vågner i løbet af natten
Undersøgelsen viste, at mænds nattesøvn næsten er helt upåvirket, selv om de har indtaget samme mængde alkohol som kvinderne. Mændene sov nemlig stort set ligeså godt, da havde drukket, som da de gik ædru i seng. Kvinderne sov 20 min. mindre og var oftere vågne i længere perioder i løbet af natten, når de var påvirket af alkohol.

- Begge køn følte dog, at de havde sovet dårligere efter en aften med alkohol, siger J. Todd Arnedt, der har ledet forskningen på University of Michigan.

Ingen forklaring
Det har, ifølge forskerne, længe været kendt, at alkohol forsinker og påvirker menneskers søvn. Men grunden til, at kvinder sovere dårligere end mænd, har forskerne ikke noget sikkert bud på.

Den amerikanske undersøgelse har været publiceret i tidsskriftet "Alcoholism: Clinical & Experimental Research" og er sponsoreret af National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA.

Læs også: Prioriterer du din søvn?

Læs også