Afsløring: Ny genvej til vægttab
Foto: All Over Press
50 gange. Så mange gange skal du tygge hver eneste mundfuld mad, hvis du vil se et resultat i kalorieregnskabet. Det viser en videnskabelig artikel, der baserer sig på en undersøgelse lavet af forskere på Harbin Medical University, og som er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.
Faktisk skal man tygge hver mundfuld 50 gange i stedet for de i gennemsnit 15 gange, man normalt ville gøre. Og for de personer, der deltog i forsøget, nedsatte tyggeriet antallet af kalorier med 12 procent.
Det forklarer diætist og formand for Foreningen af Kliniske Diætister, Ginny Rhodes, med det faktum, at det tager tid at tygge sin mad så grundigt.
- En af grundene til, at vi i mange tilfælde får lige rigeligt kalorier indenbords, er, at mange er fortravlede, og at måltidet er noget, der meget ofte skal overstås hurtigt. Vi giver ikke os selv den tid, som kroppen har brug for, når vi spiser, siger hun til alive.dk og fortsætter:
- Kroppen har nemlig et mæthedssystem, der kræver, at man giver sig god tid, før det bliver aktiveret. Hvis man spiser hurtigt, når mæthedssystemet ikke at opfatte, at den portion, man allerede har spist, egentlig er nok. Det tager hjernen cirka 20 minutter at sende kemiske signaler til kroppen om, at nu er jeg mæt. Så mange, der spiser hurtigt, tror, de stadig er sultne, og så er det, at de tager en portion mere, siger hun.
Hurtigspisere risikerer fordøjelsesproblemer
Og det er her tyggeriet kan være en hjælp.
- Det er hensigtsmæssigt for kroppen at spise langsomt, og det tager jo tid at tygge maden så mange gange, så der er ingen tvivl om, at det er godt at tygge sin mad grundigt. Både fordi man spiser mindre, men også fordi man kan ende med at få fordøjelsesproblemer, hvis man sluger sin mad for hurtigt, siger Ginny Rhodes.
Hvis man synes, det er for meget at tygge en tomat, et stykke franskbrød eller et stykke agurk 50 gange, så lyder opfordringen fra Ginny Rhodes, at man skifter til de grovere fuldkornsprodukter produkter.
- Franskbrød er der ikke meget modstand i, men hvis man derimod skal spise et stykke rugbrød, så tager det helt automatisk længere tid at tygge sig gennem det, siger hun.
Det samme gælder for ris og pasta, hvor man med fordel også kan vælge fuldkornsvarianterne, ligesom man også med fordel kan vælge grove grøntsager som gulerødder og kål.
- Og så skal man også være opmærksom på tilberedningen. En kogt gulerod glider nemlig lettere ned end en rå gulerod, siger hun.
På femina.dk kan du læse, hvordan du hurtigt slipper af med de ekstra kilo, der har sat sig i ferien
Se, hvilke historier der er på forsiden af alive.dk lige nu: