https://imgix.femina.dk/media/9eac143fec664c3c9b3acc7f42be6bb8.jpg
Træning og kost

Æg til morgenmad giver energi til hele dagen

7. marts 2013
af SLANKEDOKTOR.dk
Vil du undgå træthed og chokoladetrang sidst på eftermiddagen, kan det være din morgenmad, du skal lave om på.

Vil du undgå træthed og chokoladetrang sidst på eftermiddagen, kan det være din morgenmad, du skal lave om på. En ny undersøgelse viser nemlig, at du ved at spise et til to æg allerede om morgenen kan forebygge behovet for et midlertidigt energiboost senere på dagen.

Forskere fra Cambridge University har undersøgt hvordan forskellige næringsstoffer påvirker hjernecellerne og fandt, at æggehviders proteinsammensætning er særligt effektiv til at stimulere cellerne. Det betyder, at stoffet orexin frigives i hjernen, hvilket er med til at holde os friske og energiske.

"Det spændende er, at vi ved at spise forskellige fødevarer har en rationel måde, hvorpå vi kan aktivere udvalgte hjerneceller til at være mere eller mindre aktive", siger forsker Dr. Denis Burdakov om resultaterne.

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

Æg slanker

Forskningsprojektet viser, at æggets indholdsstoffer er langt mere effektive til at holde dig frisk og oplagt end de kulhydrater, der findes i kiks, chokolade og slik. Samtidig kan ægget være med til at hjælpe dig med at holde den slanke linje.

Dr. Burdakov anbefaler, at man starter dagen med et æg frem for et stykke brød med marmelade. For selvom de to spiser ifølge undersøgelsen indeholder lige mange kalorier, vil æggeproteinet have den virkning, at det sætter din krop i gang med at forbrænde flere kalorier.

Udover de slankende proteiner indeholder æg mange sundhedsfremmende stoffer, der gør spisen til et oplagt valg, hvis du vil forbedre dine kostvaner.

"Æggeblommen indeholder rigtig mange vitaminer, mineraler, og ud af de otte essentielle aminosyrer vi skal have hver dag, indeholder ægget syv af dem, så der er fantastisk mange gode ting i ægget", siger Lisa Bolting, chefdiætist hos Slankedoktor.

Læs også: 6 slanketips til morgen madsen

Kolesterolmyten er død

Er det hensynet til dit kolesteroltal, der afholder dig fra at skifte ostemaden ud med et blødkogt æg, er der heller ikke her noget at være bekymret for. De fleste nye undersøgelser peger nemlig på, at forhøjet kolesteroltal ikke hænger sammen med, hvor mange æg du spiser.

Læs mere om morgenmad og kost

Vil du blive klogere på dit morgenmåltid, så kan du klikke ind på nedenstående links og læse flere spændende artikler om morgenmad,

Havregryn til morgenmad - er det sundt?

Svært ved at spise morgenmad? Få diætisens råd

Hold dig mæt i flere timer

Sunde morgenmadsopskrifter

Danmarks Tekniske Universitet konkluderede for nylig, at sunde mennesker ikke får en øget risiko for hverken hjerte-karsygdomme eller type-2 diabetes, hvis de spiser seks til syv æg om ugen. Også den britiske Sundhedsstyrelse har for kort tid siden offentliggjort studier, der afviser sammenhængen mellem hjertesygdom og kolesterol i æg.

"Det er kun hos ganske få mennesker, at det naturlige kolesterol, som æg indeholder, kan give for højt kolesteroltal. Og derfor skal vi ikke fravælge ægget. Nærmere tvært imod. Som udgangspunkt synes jeg ikke, at man skal tænke så meget over, hvor mange æg, man spiser på en uge. De skal blot indgå i en sund og varieret kost", siger Lisa Bolting.

Læs også:
Derfor er alle måltider vigtige
Hvor mange kalorier må jeg spise på en dag?

Læs også