https://imgix.femina.dk/media/9ee84d50198d457890ca3f38bd623171.jpg
Træning og kost

5 træningstips: Sådan gør du

12. januar 2011
af Morten Mauritson
foto: Colourbox
Synes du også, det er svært at forlade tv´et og sofaen de mørke aftener? Sundhedscoachen guider dig.

Sofaen og et afsnit af Mad men trækker, mens fitnesstøjet ligger fint foldet sammen og trækker støv.

Men det behøver slet ikke være en pinsel at træne, og når du først kommer igang, bliver du fyldt med energi.

Her er Morten Mauritsons bedste træningsstips.

1. Din træningsform
Find en træningsform, der fylder dig med glæde og nydelse. Hvis du går i gang med noget, du i virkeligheden ikke kan lide, ja, så er der kæmpestor sandsynlighed for, at du hurtigt stopper igen.

2. Realistisk mål
Sæt dig et realistisk mål. Hvis du starter med at ville løbe halvmarathon og tabe 15 kilo, er der stor sandsynlighed for, at du bliver skuffet over, at du ikke kan nå hverken det ene eller det andet mål. Så sæt dig små, realistiske mål, du ved, du kan nå. Gerne med korte deadlines, så du får succesoplevelser at arbejde videre på.

For eksempel: Jeg vil gerne tabe 1 kilo inden den 20. januar. Eller: Jeg vil gerne kunne løbe 5 km i roligt tempo inden 1. februar. Skriv dine succeser og hold en fest for dem - så bliver det meget sjovere.

FAKTA

Morten Mauritson

  • Morten Mauritson har snart løbet i 30 år og er uddannet løbetræner. Hans filosofi er, at træningen skal være en nydelse - og at succes handler om at lytte til kroppens signaler - og bruge dem. Som ung var han eliteløber, men han har også prøvet at veje 108 kilo og at komme i gang med træningen med den ballast.

    www.mindfulrunning.dk og Stil spørg Morten i brevkassen

3. Hold det for dig selv
Hold gerne dine mål for dig selv. Hvis du udbasunerer dem til ægtemand, børn, veninder og kollegaer, er der risiko for, at de hele tiden vil spørge til dem - og det vil stresse dig. Tag det stille og roligt indeni dig selv - så skal du kun stå til ansvar overfor dig.

Læs også: 9 tips - kom af med dine jule-kilo

4. Sov nok
Sørg for at få rigeligt med søvn. Hvis din krop ikke er udhvilet, er det svært at få passet træningen, fordi du vil være for træt. Det er en god idé at gå i seng OG sove inden 22.30 - så får du en masse vigtige søvnprocesser med - og vågner udhvilet og stærk.

5. Spis fornuftigt
Sørg for at spise på en måde, der holder gejsten stabil over hele dagen. Og sørg for, at du ikke behøver spise usund mad/slik/kage.

Du skal gerne være mæt og stabil i 3 timer efter et hovedmåltid - er du ikke det, spiser du ikke det, der gør din krop lykkelig og stabil - så må du ændre på sammensætningen af proteiner, kulhydrater og fedstoffer. Proteiner er ofte kilden til stabilitet - så sørg for at få godt med kød, fisk og æg.

Husk også at planlægge din dag, så du har gode, sunde snacks klar, når kollegaerne lokker med kaffe og kage. Eftermiddagskagen er en træningsdræber, fordi den destabiliserer dit blodsukker op til træningen - og så risikerer du, at sofaen trækker for meget.

Se det store udsalg her!

Læs også