https://imgix.femina.dk/media/5feadb3ab13c4e40b23d39cc6a989159.jpg
Træning og kost

4 myter om kvinder og hjertesygdomme

27. juli 2011
af Presse
foto: ThinkStock
Hvor sund tror du selv du er? Hjerteforeningen afslører her de 4 største myter om din hjertesundhed.

"Det rammer ikke mig"

Tænker du også sådan om hjertekarsygdomme? Måske skal du ikke være så hurtig på aftrækkeren - det er nemlig mange myter og kvinders hjertesundhed, der ikke er hold i. Her får du fire myter fra Hjerteforeningen, som lige nu er aktuel med kampagnen "Elsk Hjertet", der arbejder på at indsamle penge til forskning.

MYTE 1: Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danske kvinder.

SANDHED: Hjertekarsygdom er den mest almindelige dødsårsag blandt danske kvinder. Der dør knap 8.000 kvinder om året af hjertekarsygdom i Danmark. Det svarer til næsten en kvinde i timen.

MYTE 2: Hjertekarsygdom er en mandesygdom.

FAKTA

Om Elsk hjertet

Med Elsk hjertet vil Hjerteforeningen i løbet af seks år indsamle minimum 18 millioner kroner til forskning i kvinder og hjertekarsygdomme, som skal forbedre forebyggelse og behandling på området. Siden 2007 er det lykkedes at indsamle omkring 12 millioner kroner.

Kampagnen skal samtidig være med til at aflive en række myter om kvinder og hjertekarsygdom. Myter der betyder, at kvinders hjerter ikke har det fokus, der er nødvendigt, hvis vi vil forbedre hjertestatistikken for danske kvinder.

SANDHED: Hjertekarsygdom er årsag til mere end hvert 4. dødsfald blandt danske kvinder og der dør knap 500 flere kvinder end mænd af sygdommen hvert år. Mange kvinder er ikke klar over dette, og det betyder bl.a., at de ikke er opmærksomme på de symptomer, der er på sygdommen.

MYTE 3: Det er kun ældre kvinder, der rammes af hjertekarsygdom.

SANDHED: Kvinder kan blive ramt af hjertekarsygdom uanset hvor gamle de er. Kvinder rammes generelt ti år senere af hjertekarsygdom end mænd, hvilket bl.a. tilskrives, at mænd lever mere usundt end kvinder. Det betyder en øget risiko blandt danske kvinder, som i stigende grad vælger en livsstil, der minder om mændenes.

MYTE 4: Kvinder og mænd får ens behandling for hjertekarsygdom.

SANDHED: Alt for ofte får kvinder med hjerteproblemer ikke stillet den rigtige diagnose og får den rette behandling. Undersøgelser viser bl.a. at kvindelige hjertepatienter underbehandles medicinsk i forhold til mænd, og at de i ringere grad end mænd tilbydes forundersøgelse for hjertekarsygdom.

Læs mere på ElskHjertet.dk

Støt forskning i kvinders hjertesygdomme ved at købe et armbånd til 30 kr. på ElskHjertet.dk

Læs også