TrĂŠning og kost
21. september 2021

Alt om mineraler - Disse 10 mineraler har din krop brug for

Hvad er mineraler egentlig? Hvorfor har vi brug for dem? Og hvilke 10 er de vigtigste, og hvad bruger kroppen egentlig mineraler til? Her kan du blive klogere pÄ, hvordan du fÄr de helt rigtige mineraler, sÄ du holder dig frisk og sund.
Af: Anneline HĂžjrup & redaktionen
mineraler

Udgivet fĂžrste gang 21. marts 2011. Foto: Unsplash

Mineraler. Det lyder sundt, men hvad er mineraler egentlig?

Vi ved godt vi skal indtage en masse af dem, men hvor mange ved egentlig, hvordan vi fÄr tilfÞrt vores kroppe alle de forskellige mineraler, vitaminer og andet kroppen krÊver?

Mineraler er faktisk grundstoffer. Vi kan altsÄ ikke danne dem, men mÄ have dem tilfÞrt gennem maden.

Derfor er det naturligvis vigtigt, at vi er opmÊrksomme pÄ at fÄ alle de mineraler, kroppen har brug for, og disse 10 mineraler er dem, du har behov for at fÄ mest af.

Hvad er mineraler?

Hvad er vitaminer, og hvad er mineralske stoffer? Det kan vÊre svÊrt at adskille, for vitaminer og mineraler bliver tit nÊvnt i samme Ändedrag. Men der er tale om to vidt forskellige ting.

BÄde vitaminer og mineralske stoffer er nÊringsstoffer, som er nÞdvendige for, at kroppen kan fungere optimalt. Men de har forskellige egenskaber og virkninger, og de kan derfor ikke erstatte hinanden, men supplerer hinanden.

Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv kan danne. Men de er helt vitale for kroppen – deraf navnet – og vi fĂ„r dem automatisk gennem den mad, vi indtager.

Mineraler er grundstoffer, som kroppen ogsÄ skal have tilfÞrt med maden. Ligesom vitaminerne er stofferne vigtige for, at kroppen kan fungere. Der findes mineralske stoffer i nÊsten alle fÞdevarer, og forskerne opdager stadig nye funktioner for nogle af mineralerne.

Hvad bruger kroppen mineraler til?

Mineralerne bidrager til, at vitaminerne kan gÞre deres arbejde, som en form for hjÊlpeceller, men de har ogsÄ andre funktioner.

De medvirker f.eks. til, at knogler og tĂŠnder kan udvikle sig, de tilfĂžrer jern i blodets hĂŠmoglobin, regulerer nervesystemet og holder kroppens vĂŠske- og saltbeholdning i balance.

Kilde: Sundhed.dk

Hvilke mineraler findes der?

Hos raske mennesker findes der forskellige mineraler, der hver isÊr gÞr noget godt for kroppen. Nedenfor kan du blive klogere pÄ, hvad de enkelte mineraler indenholder og gÞr for din krop.

1. Kalk (calcium) som mineral

Kalk, eller calcium, er det mineral, der findes allermest af i kroppen.

Voksne mennesker har ca. 1 kg calcium i kroppen, hvoraf 99 % er i knoglerne. Sammen med magnesium og fosfor gĂžr kalk knoglerne stĂŠrke.

Det er isÊr under barn- og ungdommen, hvor knoglerne bliver bygget op, at behovet for kalk er afgÞrende. Men kvinder, der er ved at nÊrme sig overgangsalderen, skal begynde at holde Þje med, om de fÄr det kalk, de har brug for.

broccoli

PĂ„ det tidspunkt kan en afkalkning af knoglerne begynde at sĂŠtte ind. Hvis man lider af kalkmangel, giver det en risiko for at udvikle osteoporose – knogleskĂžrhed.

Desuden spiller kalk en vÊsentlig rolle i muskelssammentrÊkning, stÞrkning af blodet og mÄske vÊgtregulering.

Du kan fÄ kalk ved at spise mejeriprodukter og grove grÞntsager som broccoli, bÞnner og kÄl, skriver sundhed.dk.

Ud over at spise en kost, der er rig pÄ kalk, kan man ogsÄ tage et kalk-tilskud.

2. Jod som mineral

Skjoldbruskkirtlen har brug for jod for at danne de hormoner, der regulerer stofskiftet.

Skjoldbruskkirtlen sidder pÄ halsens forside, og hvis skjoldbruskkirtlen ikke fÄr jod nok, begynder kirtlen at vokse. En forstÞrret skjoldbruskkirtel kaldes for struma. Normalt er struma ganske harmlÞs, men i nogle tilfÊlde kan skjoldbruskkirtlen vokse sÄ meget, at den trykker pÄ luftrÞret og spiserÞret, og det bliver nÞdvendigt at operere den vÊk.

Derfor kan jodmangel give forhĂžjet stofskifte og dermed hjertebanken, forhĂžjet blodtryk, uro i kroppen, Ăžget appetit og vĂŠgttab.

Der er jod i fisk og mÊlk - og sÄ er det ofte tilsat husholdningssalt, fordi mange danskere tidligere fik for lidt jod.

laks

3. Jern som mineral

Voksne mennesker har ca. 3-4 gram jern i kroppen, og det kan kun udskilles ved blodtab, f.eks. nÄr kvinder har menstruation.

2/3 af jernet ligger som depoter i vores lever, milt og knoglemarv, mens 1/3 er i blod og muskler, hvor det er med til at transportere og binde ilten.

Der eksisterer to typer af jern i maden – hĂŠmjern og ikke-hĂŠmjern. HĂŠmjern fĂ„r man fra dyreriget, som forskellige former for kĂžd, og det er let for kroppen at optage.

Ikke-hÊmjern fÄr man fra planteriget, fra korn og grÞnne bladgrÞntsager, men det er svÊrere for kroppen at optage jern derfra.

kĂžd jern

4. Mineralet magnesium

Magnesium er et mineral, der indgÄr i en rÊkke biokemiske reaktioner i kroppen.

Magnesium er vigtigt for kroppens energiomsĂŠtning og for stofskiftet. Det er med til at sĂžrge for, at du kan bruge dine muskler, og at hjertet fungerer normalt.

Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifteprocesser blandt andet i et samspil med flere hundrede forskellige enzymer.

Derudover spiller magnesium ogsÄ en vigtig rolle ved den overfÞrsel af nerveimpulser til musklerne og hjertet, som fÄr vores muskler til at fungere. Samtidig medvirker magnesium til, at hjertet fungerer, som det skal.

Magnesium er altsÄ en nÞdvendighed for, at kroppens stofskifte fungerer, som den skal, at vi kan bruge vores muskler pÄ normal vis, og at hjertet fungerer normalt.

nĂždder mineraler

Magnesium bruges ogsÄ i behandlingen af mavesÄr og som affÞringsmiddel. MÊlke- og kornprodukter, grÞntsager (isÊr salat) og nÞdder (isÊr mandler) er rige pÄ magnesium.

5. Fosfor mineral

Din krop indeholder ca. 800-1200 gram fosfor, hvoraf det meste er bundet i knogler og muskler.

Kroppen bruger ogsÄ fosfor til at omdanne sukker til energi, opbygge knogler, og sÄ er vores DNA bl.a. opbygget af fosfor.

Fosfor som mineral bliver altsÄ brugt bÄde som byggesten for kroppen, giver energi til musklerne og cellerne og er nÞdvendigt for, at hjernen fungerer, som den skal.

Fosfor er bundet i protein, sÄ der er masser af det i kornprodukter og bÊlgplanter.

havregryn

7. Mineralet mangan

Mangan aktiverer en del af kroppens enzymer og spiller dermed en rolle for stofskiftet og i kroppens beskyttelse mod frie radikaler.

frugt

Du fÄr mangan ved at spise nÞdder, grÞntsager, frugt og fuldkornsprodukter.

6. Mineralet kobber

Et voksent menneske har ca. 80 mg kobber i kroppen, og det er isÊr koncentreret i hjernen og leveren. Kobber indgÄr i mange enzymer og er vigtigt for blodtryksregulering, stofskiftet og produktionen af adrenalin og andre signalstoffer.

skaldyr

Desuden spiller det en vÊsentlig rolle i kroppens beskyttelse mod frie radikaler. Kobber fÄs isÊr via indmad (isÊr lever), fuldkornsprodukter, nÞdder og skaldyr.

8. Krom mineral

Der findes krom i mange forskellige ting, men isĂŠr i kĂžd, ost, nĂždder, mĂžrk chokolade, fuldkornsprodukter, Ăžl-gĂŠr og skaldyr.

brie

VÊr opmÊrksom pÄ, at kroppen har svÊrere ved at optage krom fra grÞntsager end fra f.eks. kÞd og ost. Krom tager del i en proces, som holder blodsukkeret nede.

9. MolybdĂŠn mineral

Kroppen optager kun ca. halvdelen af den molybdÊn, der findes i din kost. MolybdÊn indgÄr i vitamin B12 (der bl.a. er vigtig i omsÊtningen af fedt og ved celledeling) og er del af mange enzymer.

Det menes, at molybdÊn kan nedsÊtte risikoen for huller i tÊnderne. MolybdÊn fÄs via mÊlke- og kornprodukter.

mĂŠlk

10. Mineralet zink

Alle kroppens celler og vĂŠsker indeholder zink.

Det er en vĂŠsentlig bestanddel af mere end 200 enzymer i kroppen og spiller en vigtig rolle for stofskiftet, cellernes arveanlĂŠg, dannelsen af vĂŠv og organer, immunforsvaret, din smagsoplevelse, og omsĂŠtningen af alkohol.

fuldkornspasta

Zink-tilskud har desuden vist sig at hjÊlpe pÄ sÄrheling. Zink findes i kÞd, mÊlk, ost og fuldkornsprodukter.

Vitaminer og mineraler anbefalinger

De fleste af os fÄr tilstrÊkkeligt med bÄde mineraler og vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogle kan det vÊre nÞdvendigt at tage et tilskud, hvis man f.eks. som veganer undgÄr bestemte fÞdevaregrupper, lider af jernmangel eller har nogle kroniske sygdomme, der kan bevirke, at man ikke kan optage nÊringsstofferne.

Men du skal vĂŠre opmĂŠrksom pĂ„, at det med vitaminer og mineralstoffer er som med sĂ„ meget andet – alt med mĂ„de.

Det kan vÊre direkte skadeligt at fÄ for meget af det gode, f.eks. ved at mixe og tilsÊtte ekstra vitaminer og mineraler til sin kost.

Det vigtigste er generelt at spise sÄ sundt og varieret som muligt. SÄ fÄr de fleste tilstrÊkkeligt med bÄde mineraler og vitaminer.

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.