https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Tisser hun i sengen - med vilje?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Vores ældste datter Sofie meddelte i december at nu ville hun ikke sove med ble mere. De følgende dage stod hun selv op og tissede om natten. Hun blev

Vores ældste datter Sofie meddelte i december at nu ville hun ikke sove med ble mere. De følgende dage stod hun selv op og tissede om natten. Hun blev fire år i april.
Nu tisser hun ofte i sengen, som regel tidligt om morgenen. Vi gør meget ud af, at det ikke gør noget. Men det store problem er, at hun er begyndt at finde på alle mulige grunde til liiige at stå op, når hun er blevet lagt i seng. Og hun er altså meget opfindsom: Et af påfundene er nemlig at tisse i sengen. Der er ingen tvivl om, at hun gør det med vilje. Og det er altid, når hun ikke vil sove.
Hvad skal vi gøre? Jeg har forklaret, at der er forskel på at "komme til" og "gøre med vilje". Hun nægter at få ble på om natten, men skal vi insistere på bleen, når hun gør det med vilje? Vi tager hende ud at tisse, inden vi går i seng - er det forkert?
Nogle aftener er hun tre timer om at falde i søvn. Hun siger selv, at hun ikke vil sove, og at hun ikke lukker sine øjne. Hun holder sig helt tydeligt vågen ved at stå op og komme ned til os i stuen.
Med tre småbørn er der rigeligt vasketøj, så det frustrerer mig virkelig, når hun gør det med vilje.
Hilsen Marie R.

Kære Marie R.
Det er altid et problem, når børn tisser i sengen, fordi du som voksen er uden indflydelse og føler dig magtesløs.
Jeg syntes, det er ok at tage et barn, der ikke kan holde sig tør om natten, op for at tisse - vel at mærke, hvis barnet er med på det og ikke føler sig generet. Men på længere sigt skal barnet jo lære at sove igennem. Derfor må man lære sit barn at tømme blæren helt, når det er på toilettet, således at blærens kapacitet efterfølgende kan udnyttes. Hvis problemet fortsætter, må I søge læge.
I første omgang syntes jeg, du skal fokusere mere på, hvorfor din datter ikke hygger sig, putter sig og lægger sig til at sove, når hun kommer i seng. Hvis hun opnår det, tror jeg, hun vil sove igennem.
Du må sørge for, at hun kommer roligt i seng, at der er tid til hende, når hun bliver lagt i seng, at hun har det rart, og at hun er nogenlunde sikker på, hvad der sker i familien, mens hun sover. Uvished om netop dette kan for nogle børn betyde, at de holder sig vågne for at kontrollere, hvad de øvrige familiemedlemmer laver. Fortæl hende, hvornår I andre går i seng, hvad I skal lave indtil da osv.
Jeg ved, det kan være svært, når der er flere børn, men prøv om hun kan få et kvarter omkring sengelægningen, der helt er hendes eget. I dette tidsrum skal opmærksomheden kun være på hende, og ritualer skal signalere, at dagen er slut nu, at det er tid til at sove, og at søvn er rart og nødvendigt for at klare næste dag. Lad hende selv putte et elsket tøjdyr eller en dukke og lad hende sige godnat til hver enkelt i familien. Vær lidt hos hende, når hun er kommet i seng, og fortæl en godnathistorie eller syng en sang. Sig godnat på en måde, der tydeligt viser, hvad hensigten er nu og lad være med at remse alt det op, hun ikke må. Giv kun udtryk for, hvad du forventer. Hvis I gennemfører det en tid, tror jeg, I vil opleve forbedringer.
Held og lykke med projektet.

Susse Stuhr, pædagogisk konsulent

Læs også:
Bestemmer alt
10 trin til at blive ble-fri
Tisser i bukserne

Læs også