hvad er kighoste
Sundhed

Temperaturmåling

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Den normale legemstemperatur er om morgenen (målt i endetarmen) 36,5 - 37,0 grader og om aftenen 37,0 - 37,5.Der findes forskellige typer termometre,

Den normale legemstemperatur er om morgenen (målt i endetarmen) 36,5 - 37,0 grader og om aftenen 37,0 - 37,5.
Der findes forskellige typer termometre, men en del kan ikke bruges til helt små babyer, eller når man har brug for en præcis måling. Termometersutten er udformet som... en sut. Den er svær at bruge korrekt til småbørn, da munden skal holdes helt lukket i 10 minutter inden samt under hele målingen. Barnet må ikke have spist eller drukket noget varmt eller koldt inden for en halv time før.
Selv om man måler temperaturen i munden korrekt og efter alle kunstens regler, skal man lægge 0,3 grad til det endelige resultat. Øretermometret kan ikke bruges til helt små børn, da deres øregang er for lille. Det er også svært at bruge korrekt til lidt større børn, da termometret skal måle trommehindens temperatur og ikke øregangens, og det kan være svært at vurdere, om man har placeret det rigtigt. Øretermometret må ikke bruges på børn, der har infektioner i øret, fx mellemørebetændelse. Hvis man måler i øret, skal man lægge en halv grad til.
Armhulen kan i nødstilfælde bruges til temperaturmåling, hvis endetarmen er udelukket, fx på grund af kraftig diarré. Termometret anbringes i armhulen, og barnet skal holde armen i ro tæt ind til kroppen. Det er ikke en sikker måling, men den kan give et fingerpeg. Resultatet skal under alle omstændigheder tillægges mellem en halv og en hel grad.
Rektaltermometeret, det traditionelle termometer man fører op i endetarmen, er det mest pålidelige. De nye digitalmodeller med blød og bøjelig gummispids er meget lidt ubehagelige, og de fleste modeller giver lydsignaler, når målingen er færdig.
Det er svært at gøre noget forkert med et rektaltermometer, men det har den ulempe at kræve grundig rengøring. Det skal vaskes med vand og sæbe efter brug samt desinficeres med sprit eller et særligt desinfektionsmiddel fra apoteket, hvis det bliver brugt af flere af familiens medlemmer.
En del børn bryder sig bestemt ikke om at få taget temperatur. Man kan lette ubehaget ved ved at smøre spidsen af termometeret ind i vaseline eller gél, så det glider nemmere. Og så kan man synge en sang eller fortælle en historie, så længe det varer.

Se også:
Feber
Temperatur

Læs også