Sundhed
27. maj 2025

Tandlægen: Disse 6 ting vil jeg aldrig gøre med mine tænder

Huller, revnet emalje og betændelse i tandkødet er ofte et resultat af vaner, vi ikke tænker over, som hvad vi børster med, hvornår vi børster, eller hvad vi spiser og drikker i løbet af dagen.
Af: Marie Kvitrud
Tandlægens råd

Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / MEGA

Se for dette for dig: Du er lige blevet færdig med morgenmaden og står på badeværelset med tandbørsten i hånden. Du gør som du altid har gjort, tager tandpasta på og børster tænderne. Det føles godt at blive fri for både smag og lugt fra måltidet.

Men vidste du, at lige præcis det er noget tandlæger bevidst undgår?

Tandlæger ser dagligt, hvad der sker, når tilsyneladende uskadelige vaner skader både tænder og tandkød.

God tandsundhed handler ikke kun om at børste to gange om dagen, men også om at vide, hvad du bør lade være med at gøre.

Derfor har det norske medie KK spurgt norske tandlæger om, hvilke uvaner de bevidst undgår for at passe på deres tænder.

Skader tænderne

- Jeg undgår at børste tænderne lige efter, at jeg har drukket eller spist, særligt syrlig mad og drikke. Hvis du for eksempel drikker juice eller sodavand med lav pH og børster tænderne lige efter, vil du få høj slitage på tænderne.

Det siger Camilla Hansen Steinum, som er tandlæge og fagchef i Den Norske Tandlægeforening, til KK.

Hun anbefaler også at være forsigtig med indtag af drikke med lav pH, som sodavand og juice, fordi det giver syreskader og skader emaljen på tænderne. Det er mere skadeligt at smånippe over længere tid end at drikke ét glas på én gang.

- Brug vand som tørstdrik, og skyl gerne tænderne med vand efter at have drukket noget andet, råder hun.

Dette undgår tandlægen

Camilla Hansen Steinum fortæller, at hun som tandlæge undgår følgende vaner:

1. Brug tænderne som værktøj

- Jeg ville være forsigtig med at bruge tænderne som "værktøj". Vær forsigtig med at bide over hårde ting eller at bruge tænderne til at åbne flasker og fjerne propper. Det kan skade tænderne, advarer Steinum.

2. Hård tandbørstning

- Jeg ville ikke bruge en tandbørste med en hård børste, og jeg forsøger ikke at børste for hårdt for at undgå at skade tandkødet. Jeg ville heller aldrig bruge tandpasta uden fluor, siger hun.

3. Snus og tobak

- Jeg undgår snus, også snus uden tobak (nikotinposer), som skader tandkødet, siger Steinum.

4. Unødvendig tandbehandling

- Jeg ville ikke få udført unødvendig tandbehandling, som blegning eller facader, som vi ser i sociale medier at visse influencere gør, siger hun.

Tandbehandling bør kun udføres når det er medicinsk/odontologisk nødvendigt.

5. Lytte til ufaglærte

- Jeg ville heller ikke lade såkaldte "eksperter" på sociale medier påvirke hvordan jeg opretholder god mundhygiejne, men hellere lytte til råd fra egen tandlæge som kender min tand- og mundsundhed, siger hun.

6. Droppe tandlægebesøg

- Jeg ville ikke lade der gå for lang tid mellem hvert tandlægebesøg. Det at gå regelmæssigt til tandlægen er en god investering i helbredet, for da kan man opdage eventuel sygdom på et tidligt tidspunkt, siger hun.

- Komplikationer kan opstå

- De fleste tandlæger undgår at lave behandlinger på tænderne på grund af kosmetik. Det vil sige, at vi sjældent sliber tænder ned til kroner og facader, hvis der ikke er behov for det. Dette er nok fordi, vi kender til alle de komplikationer, som kan opstå, og vi vil derfor have en god medicinsk årsag for at skulle gøre noget.

Det siger Margrete Smeby-Lerstad, som er ledende tandlæge og specialist i protetik ved Oris Dental, til KK.

- Mit bedste tip er tandtråd. Dette er godt for både tænder og tandkød, samtidig med at det kan påvirke generelt helbred som hjerte- og karsygdomme, forklarer Smeby-Lerstad.

Tandtråden vil hindre, at der udvikler sig tandkødssygdom, som kan påvirke knoglefæstet til tænderne. Desuden vil den fjerne madrester mellem tænderne, som vil hindre udvikling af karies.

- Men vi anbefaler selvfølgelig at tænderne børstes med tandbørste i tillæg til tandtråden, siger hun og tilføjer et sidste råd:

- Børst tænderne to gange om dagen, med to cm. fluortandpasta i to minutter, og glem ikke at gøre rent mellem tænderne. Drik vand når du er tørstig og gå regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer, siger Skoog.

Denne artikel blev først bragt hos kk.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.