Sovende hund, der gaber fordi den er træt
Sundhed

​Svært ved at komme ud af sengen? Måske er du bare et B-menneske

11. november 2021
af Camilla Kring
Foto: Unsplash
Hvis du har svært ved at stå op om morgenen, er det ikke nødvendigvis, fordi du er mere doven. Måske er du bare B-menneske, der lever i et samfund indrettet til A-mennesker.

Samfundet er indrettet efter industritidens normer, så arbejdsliv, skoler og institutioner starter dagen tidligt.

I Danmark og den vestlige verden, er der flest B-mennesker, der naturligt foretrækker at være længere oppe og vågne senere, viser forskningen.

Det betyder, at mennesker, der er genetisk disponeret for at gå senere i seng, vil opleve at være i en konstant følelse af jetlag dagen igennem, fordi de ikke får sovet nok i løbet af døgnet.

Hvad er A- og B-mennesker?

Vi mennesker har forskellige døgnrytmer og et indre ur, der fortæller os hvornår vi er trætte og friske. A-mennesker vågner tidligt og veludhvilede om morgenen, og har mest energi mellem kl. 9-16. B-mennesker er ofte stadig søvnige, når de vågner om morgenen og deres aktivitetsniveau topper først sidst på eftermiddagen.

B-mennesker tyer til stimulanser

Studier viser, at B-mennesker generelt indtager flere opkvikkende stimulanser som kaffe, nikotin og sukker for at tilpasse sig en hverdag med for lidt søvn.

Ligesom brug af sovemedicin, alkohol samt en følelse af ikke at passe ind, hvilket kan medføre stress og stressrelaterede sygdomme, også er noget, man ser oftere hos B-mennesker.

Risiko for sygdomme hos B-mennesker

B-menneskers livsform kan sommetider sammenlignes med at være skifteholds- eller natarbejder.

Forskning viser, at netop den gruppe har større risiko for en række mave- og tarmlidelser, større risiko for slagtilfælde og for at udvikle diabetes 2 end resten af befolkningen, bl.a. fordi den ændrede døgnrytme påvirker hormonbalancen – og så har man tendens til at snacke mere usundt, når ens primære vågentid er uden for de gængse spisetider om dagen.

B-mennesker fremstår dårligere

B-mennesker kan føle sig mindre værd. Et studie fra University of Washingtons Foster School of Business viser, at ledere har en tendens til at favorisere A-mennesker, da de opfattes som mere samvittighedsfulde, fordi de møder tidligt.

Er lederne selv B-mennesker, vil de dog være mere tilbøjelige til at sætte pris på

Læs også