Sundhed
4. december 2008

Sundhedsplejerske

En sundhedsplejerske er en sygeplejerske, som har suppleret sin uddannelse med arbejde som hjemmesygeplejerske, på børneafdeling og barselafdeling.Har
Af: Ulla Nielsen
hvad er kighoste

En sundhedsplejerske er en sygeplejerske, som har suppleret sin uddannelse med arbejde som hjemmesygeplejerske, på børneafdeling og barselafdeling.
Har hun gjort dét, opfylder hun kravene for at få videreuddannelsen for sundhedsplejersker på Danmarks Sygeplejerskehøjskole. Efter et års videreuddannelse og bestået eksamen er hun sundhedsplejerske og kan blive ansat i en kommune.
Enhver kommune i Danmark skal ansætte sundhedsplejersker, som hjælper med til, at børnesundheden bliver så god som muligt. Sundhedsplejersker arbejder sammen med jordemødre, praktiserende læger, kommunelæger, børnetandlæger og børnelæger. Sundhedsplejerskerne kommer på besøg hos alle familier, som har fået et barn, og de ser på større børn og unges sundhed i skolerne. Formålet er både at fremme sundheden, opspore børn med fejludvikling eller sygdom og sikre så hurtig behandling, hvis det er nødvendigt.
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange gange sundhedsplejersken aflægger besøg, men du er selv med til at beslutte, hvor ofte hun skal komme. Sundhedspleje er nemlig tilrettelagt efter behovsprincippet, hvilket vil sige, at forældre med størst behov skal have mest sundhedspleje. Sundhedsplejerskerne har telefontid hver dag, så man kan ringe, hvis man har småproblemer eller tvivlsspørgsmål.
I mange kommuner arrangerer sundhedsplejerskerne mødregrupper (se disse) eller "åbent hus", hvor forældre med småbørn kan lære hinanden at kende og drage nytte af hinandens erfaringer. I de fleste kommuner er sundhedsplejersken tilknyttet den lokale skole, så hun kan følge barnet, til det går ud af skolen.
Man kan komme i kontakt med sin sundhedsplejerske ved at ringe til social- og sundhedsforvaltningen i den kommune, man bor i. Sundhedsplejen er et tilbud og ikke tvang. Bryder man sig ikke om den sundhedsplejerske, man har fået anvist, eller har man bare svært ved at tale med hende, kan man ringe til sit kommunale områdekontor og bede om at tale med ledelsen af sundhedsplejen. Her kan man så bede om at få en anden sundhedsplejerske.

Læs også:
Telefonrådgivning
Vaccinationer

Læs også