Sund mave

Sådan undgår du dårlig mave på ferien

27. juni 2013
Redigeret den 4. juli 2017 (udgivet første gang 27. juni 2013) - af Malene Fich Weischer, foto: All Over
Det er så ærgerligt! Når man har glædet sig til ferien hele året og så skal tilbringe det meste af den på toilettet, fordi maven ikke har kunnet klare den fremmede kost. Men du kan selv gøre meget for at undgå feriemaven.

De fleste fa os har nok prøvet det. Feriemaven. Den dér, hvor sidste del af ferien - og flyturen hjem - bliver et mareridt, fordi du skal på toilettet konstant. Maven gør ondt, du har ingen appetit og hele ferien føles ødelagt.

- Vi ved faktisk ikke konkret hvor mange, som bliver ramt af diarre i løbet af sommeren, for langt de fleste går ikke til lægen. Men ifølge fødevarestyrelsen, så bliver ca., 4.000 mennesker diagnosticeret med diarre som følge af Campylobacter i sommermånederne, og man mener at det reelle tal er ca. 10 - 20 gange så højt, fortæller Tine Brøndsted, redaktør og direktør for Sundhedsguiden.dk, som med sine mange år som sundhedsformidler ofte har mødt spørgsmål om netop den berygtede feriemave.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse - sådan kommer du hård afføring til livs 

Derfor bliver du syg

- Det er som oftest campylobacter og salmonella, som er grunden til at vi bliver syge på ferien. De sidste par år har der været mange sager i medierne om frosne inficerede hindbær og jordbær, som har givet diarre og det er præcis det, der er problemet, når man rejser ud - at man spiser mad f.eks salater eller frugt, som er skyllet i urent vand eller spiser mad, hvor blod fra råt kød bliver blandet sammen den tilberedte mad - og så bliver man syg.

 

Husk hygiejnen - også på ferien!

Rådet fra Tine Brøndsted er enkelt: "Cook it, peel it or leave it"

- Kog det, skræl det eller lad det ligge. Det er det helt generelle råd, jeg kan give. Hvis man er ude at rejse eller på festival, så kan grundhygiejnen godt glippe - men husk altid at vaske hænder med sæbe efter toiletbesøg og før du spiser. Vi har lært det gennem de sidste par influenzaepidemier og det gælder også, når man vil udgå bakterier, som giver dårlig mave.

Skulle uheldet være ude, så drik rigeligt med vand. Drik ikke kun sodavand eller juice, men også rent vand. Man bliver let dehydreret, når det hele løber ud af en og det er den væsentligste fare ved diarre.

Sundhedsguiden.dk kan du læse mere om feriemaven. De har også lavet denne række af gode råd til at undgå feriemaven:

• Drik kun kogt vand/flaskevand eller vand desinficeret med klor eller jod.

• Undgå isterninger med mindre det er lavet af rent vand.

• Spis kun mad, som er gennemkogt/stegt og kommer direkte fra ildstedet.

• Undgå rå skaldyr og rå grøntsager

• Vask altid hænderne grundigt med sæbe før du spiser.

• Undgå mælkeprodukter og flødeis på risikoprægede destinationer - eller kog altid upasteuriseret mælk før brug.

• Spis kun friske fødevarer, som har været umiddelbart og tilstrækkeligt varmebehandlede.

• Pas på med salater skyllet i lokalt drikkevand.

• Vælg ikke skaldyr, fisk og kød, som har ligget fremme i solen hele dagen - eksempelvis på et marked.

• Gadekøkkener er spændende, men hygiejnen er ofte tvivlsom, så gå udenom disse.

• Kig ud i restaurantens køkken. Hvis der er beskidt og fyldt med fluer, og der står gamle madrester i gryderne, og kokken og tjenerne fremstår uvaskede, så bør du overveje at finde et andet sted at spise!

• Du kan overveje at spise mælkesyrebakterier i pilleform før, under og efter rejsen - de kan hjælpe med til at holde en sund mave- og tarmflora.