Moden kvinde spiser salat
Krop & velvære

Sådan kan du styrke immunforsvaret gennem kosten

9. oktober 2018
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Immunforsvaret er altid vigtigt, men særligt her i en kolde tid, skal man passe godt på det. Og den daglige kost har stor indvirkning på både din krop og sjæl – ikke mindst om vinteren, hvor vira, skavanker og dårligdomme udfordrer sundheden. Men heldigvis kan du nemt gøre en indsats gennem din mad for at bevare et godt helbred.

Det kan godt betale sig at passe på immunforsvaret gennem vinteren, og ikke udsætte det for unødige belastninger. Når du i løbet af influenzaperioderne giver hånd, rører ved dørhåndtag og i det hele taget færdes i nærheden af andre mennesker, får du bakterier og vira på hænderne, som du nemt kommer til at overføre til din krop, når du rører ved mad, du spiser. Du kan hjælpe dig selv en hel del ved at vaske hænder, inden du spiser, men det er også en god hjælp at sørge for at have en stærk tarmflora, som kan bekæmpe de trusler, du udsætter kroppen for ad den vej. Syrnede mejeriprodukter som eksempelvis A38 indeholder probiotiske bakterier, som nærer de tarmbakterier, der bekæmper de skadelige bakterier i tarmen.

- Tarmens sunde bakterier styrkes både af mælkesyrerbakterier og af grøn og grov kost, så kostfiberholdig mad som fuldkorn eller grøntsager, f.eks. kål i alle afskygninger, fermenteret, rå, kogt, blendet, er alt sammen guf for en sund tarm, fortæller Anne W. Ravn.

Immunforsvaret kan styrkes med rød peberfrugt og skaldyr

Der er ingen fødevare i verden, der er så sundt som en varieret kost. Er du en af dem, som vinter efter vinter må lægge sig i sengen med influenza og forkølelser, så kan det være, at du skal se, om din kost indeholder al den næring, som din krop har brug for, for at den kan holde sig sund og stærk. Et stærkt immunforsvar er kroppens bedste forsvar mod vira og ydre angreb, så sørg for, at din kost indeholder fødevarer, der forbedrer dit immunforsvar.

Citrusfrugter som eksempelvis klementiner er i sæson her i vintermånederne, og derved særligt nærende, søde og saftige, hvilket er en fornøjelse i sig selv. Derudover er citrusfrugterne kendt som en god kilde til C-vitaminer, men faktisk er der andre kilder, som indeholder langt mere C-vitamin, end citrusfrugterne – eksempelvis rød peberfrugt eller kiwi.

- En tilstrækkelig mængde af C-vitamin er en nødvendighed for, at visse celler i immunforsvaret fungerer optimalt og kan beskytte os mod vira og bakterier, siger diætist Anne W. Ravn.

Nogle mener endog, at C-vitamin kan afkorte en forkølelse, hvis man alligevel bliver ramt, men det er dog tvivlsomt, når man ser på forskningen. Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig dårlig idé at få for lidt C-vitamin – ikke mindst om vinteren.

LÆS OGSÅ: Immunforsvaret – hvor godt kender du det?

Øg dit energiniveau

Mange oplever, at vintermørket lægger en dæmper på energiniveauet, så derfor er det godt at være opmærksom på, om kosten bidrager til at opbygge en god portion energi, så du er klar til de daglige gøremål.

- Sørg for at drikke nok væske i form af vand, te, kaffe og andet, der indeholder meget væske pr. mundfuld, f.eks. de lette grøntsager. Det er simpelt, men det virker! Hvis du er træt eller i dårligt humør, kan det skyldes, at du ikke får væske nok i løbet af dagen. Når kroppen ikke får væske nok, så bliver blodet mere koncentreret, og det kan medføre en nedsat tilførsel af næring og ilt til cellerne i kroppen, fortæller Anne W. Ravn.

Almindeligt vand fra hanen er ifølge Fødevarestyrelsen den bedste måde at slukke tørsten på, og du bør drikke omkring 1½ liter væske i døgnet. Har du tendens til at svede meget, eller er du fysisk aktiv det meste af dagen, kan dit væskebehov være større, og er du rask, vil du kunne stole på din fornemmelse for tørst og mærke, at du er lidt ekstra tørstig.

- Vil du gerne have lidt smag i det, du drikker, kan du pifte dit kolde glas vand op med en skive økologisk citrusfrugt, et par mynteblade eller anden smag. Har du ikke nem adgang til en vandhane i løbet af dagen, kan det være en god ide at købe en drikkedunk, som du kan tage med dig. På den måde har du altid frisk vand inden for rækkevidde, og du belaster ikke miljøet med de mange engangsflasker, siger Anne W. Ravn.

Vidste du, at ...

Skaldyr, fisk og æg indeholder blandt andet selen, som er nødvendigt for kroppens hvide blodlegemer, der er en del af immunforsvaret. De hvide blodlegemer flyder rundt i kroppen sammen med blodet, hvor de blandt andet har til opgave at opdage og bekæmpe vira, bakterier, svampe og parasitter, der er trængt ind i kroppen. Derfor er det vigtigt, at du indtager selen nok til, at din krop kan opretholde et passende niveau af hvide blodlegemer. Den store kostundersøgelse fra 2015, viste at de fleste voksne kvinder i Danmark får lige i underkanten af den mængde selen, som anbefales. Du kan heldigvis nemt øge dit eget indtag ved at spise en lækker rejemad med æg.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også