IBS - irritabel tyktarm
Sund mave

Har du problemer med maven? Måske har du IBS - Irritabel tyktarm?

1. oktober 2021
af redaktionen
Foto: Colourbox
Har du IBS – irritabel tyktarm? Måske døjer du med uforklarlige mavesmerter, oppustethed, luftafgang eller uregelmæssige toiletbesøg. Bliv klogere på hvad IBS er, og hvordan du kan lindre symptomerne hos dig selv.

Lejlighedsvise mavegener er noget de fleste kan nikke genkendende til.

Der kan være mange årsager til, at du i perioder har urolig mave. Men når ubehag, gener, og eventuelle mavesmerter er tilbagevendende, kan det være et tegn på irritabel tyktarm.

Hvad er irritabel tyktarm (IBS)?

IBS står for irritable bowel syndrome og oversættes til irritabel tyktarm på dansk.

Det er en tilstand hvor, man i perioder oplever tilbagevendende mavegener og ændrede afføringsvaner. Det skyldes forstyrrelser af tarmes motorik.

Når tarmens motorik forstyrres, kan det medføre at gas og indholdet i tarmen enten føres for hurtigt eller for langsomt igennem tarmen.

Derudover medfører irritabel tyktarm også sammentrækninger i tarmen, samt nedsættelse af tarmens smertetærskel som kan give smerter og kramper i maven.

Det vides ikke med sikkerhed hvorfor tilstanden opstår. Dog kan der hos nogle mennesker ses sammenhæng mellem bestemte fødevarer og forværrede symptomer.

Kilde: Sundhed.dk

Hvad er symptomerne på IBS – irritabel tyktarm?

Et typisk symptom på IBS, er, at man i perioder oplever ændring i sit afføringsmønster, skriver apoteket.dk.

Det kan opleves som hård mave og forstoppelse, hvilket sker, når tarmindholdet føres for langsomt igennem tarmene.

Det kan også opleves som diarre, når indholdet af tarmen føres for hurtigt igennem. IBS kan ligeledes opleves som skiftende mellem diarre og forstoppelse.

Alle tre tilstande kan medføre ubehag og smerter i maven.

Smerterne kan sidde forskellige steder i maven, og kan variere fra svage til kraftige.

Udover mavesmerter, kan irritabel tyktarm også opleves som smerter i bækkenet, ryggen, ude mod siderne, eller som jag ved endetarmen.

Mange med irritabel tyktarm oplever desuden oppustethed, larm og rumlen fra maven, samt gener andre steder i kroppen, så som spændingshovedpine, muskel- og ledsmerter, søvnforstyrrelser, kvalme, og nedsat appetit.

Hvordan behandles IBS – irritabel tyktarm?

Der findes ifølge sundhed.dk i skrivende stund ingen medicinsk behandling af IBS, som vil fjerne alle symptomer helt.

I stedet behandles hvert enkelt symptom enten medicinsk, med livstilsændringer, eller en kombination af begge.

Det kan tage lang tid af finde den behandling, som virker bedst for hver enkel, og det er derfor vigtigt at alliere sig med en god mængde tålmodighed.

Oplever man forstoppelse og hård afføring, kan dette enten behandles med fiberkosttilskud så som HUSK, eller med afføringsmidler.

Dog virker disse behandlingsformer kun så længe behandlingen står på, og derfor kan symptomerne vende tilbage.

For behandling af diarre kan fiberkosttilskud med kalk bruges. Hvis ikke dét fungerer, bruges lægemidler til behandling.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom mavesmerter er et af de symptomer, som kan være sværest at behandle, kan det muligvis betale sig at prøve at pebermynteolie i kapselform.

Ifølge sundhed.dk har pebermynteolie, i nogle tilfælde, vist sig at være effektiv mod mavesmerter, når den indtages i kapselform, og lindrende ved spændingshovedpine, når den smøres lokalt.

IBS - irritabel tyktarm - symptomer

Når personer med irritabel tyktarm sammenlignes med den gennemsnitlige danske befolkning, ses det, at lidt flere folk med IBS også har depression, angst, eller stress.

Det betyder ikke, at psykiske lidelser medfører irritabel tyktarm eller omvendt, men det ses, at hvis en person behandles for en psykisk lidelse, mindskes symptomerne for irritabel tyktarm også. 

Andre mavetilstande kan give samme symptomer som IBS. Blandt andet laktoseintolerance og glutenallergi.

Derfor er det vigtigt at gå til lægen, hvis du oplever tilbagevendende symptomer.

Hvordan kommer man af med IBS?

Inden du kaster sig ud i medicinsk behandling, kan du forsøge sig med forskellige livstilsændringer, som for nogen, kan virke lige så lindrende som medicin, skriver medicin.dk

Mange med irritabel tyktarm oplever forværrede symptomer ved indtagelsen af bestemte fødevarer. Derfor kan første step i behandlingen være at finde ud af, hvilke madvarer forværrer ens egne symptomer.

Man skal dog være opmærksom på, at en enkelt dag med forværrede symptomer ikke nødvendigvis skyldes de bestemte fødevarer, man har indtaget den dag.

Det skyldes, at symptomer på irritabel tyktarm kan variere meget, og det kan derfor tage lang tid at finde de madvarer, som forværrer ens symptomer.

Derfor kan man forsøge, i en periode, ofte at spise de fødevarer, man mistænker for at forværre ens symptomer, og holde øje med, hvordan kroppen reagerer.

Ikke desto mindre ses det, at fødevarer som giver øget luft og vandindhold i tarmen, kan forværre symptomerne hos mange personer med irritabel tyktarm.

Disse fødevarer er, blandt andre, løg, kål, bønner, mælkeprodukter, kunstige sødemidler, og drikkevarer med kulsyre, så som sodavand.

Desuden bør væskeindtaget for en gennemsnitlig voksen ligge mellem 1,5 til 2 liter væske om dagen, hvilket er med til at forhindre forstoppelse. Lyt herudover til kroppens signaler, og gå på toilettet, når trangen melder sig.

Udover ændringer i kosten, er det vist, at motion er effektiv behandling af IBS symptomer. Motion indebærer alt fra gå- og cykelture, sport, eller fitness sessioner.

Motion kan desuden være med til at nedsætte symptomer på stress og angst, hvilket dermed kan have positive virkninger på irritabel tyktarm.

Husk, at det altid er vigtigt at kontakte egen læge, hvis du pludseligt oplever ændringer i dit afføringsmønster, pludseligt opståede mavesmerter, uforklarligt vægttab, skriver apoteket.dk.

Hvad må man ikke spise når man har irriteret tyktarm?

Der er ikke lavet meget forskning om specifikke diæter som behandlingsform for IBS. Derfor er det ifølge sundhed.dk vigtigt at være skeptisk, samt sætte sig godt ind i en diæt, hvis du vælger at springe ud i den.

Hvis en diet er meget restriktiv, kan du risikere at blive fejlernæret.

Den diet, som er bedst undersøgt som behandling for irritabel tyktarm, er Low FODMAP diæten. Blandt personer med IBS, specielt dem med luft i maven og oppustethed, har Low FODMAP diæten, medicin.dk, vist sig at være effektiv. Den kan du læse mere om her: