Hvad er symptomer på glutenallergi?
Krop & velvære

Glutenallergi: Sådan ved du, om du ikke kan tåle gluten

19. oktober 2020
af Redaktionen. Først udgivet 15. november 2014
Foto: Shutterstock
Glutenallergi kan give symptomer som ondt i maven. Her kan du blive klogere på de symptomer, der følger med glutenallergi, og samtidig finde ud af, hvad du må spise, når du ikke kan tåle gluten.

Flere og flere bliver opmærksomme på, at de enten er allergiske eller intolerante overfor gluten.

I Danmark er 5.000 danskere i skrivende stund diagnosticeret med glutenallergi eller -intolerance - også kaldet cøliaki - men tallene kan være op mod 50.000, da det kun er folk med gener, der bliver diagnosticeret.

Har du på fornemmelsen, at du har et problem med gluten, så læs med her, hvor vi giver dig en oversigt over alt det, du skal vide om glutenintolerance og glutenallergi, symptomer, hvordan du bliver diagnosticeret, og hvad du må spise.

Hvad er glutenallergi og -intolerance?

Glutenallergi og glutenintolerance bliver under en samlet betegnelse kaldt for Cøliaki.

Hvis du har cøliaki og spiser noget med gluten, opstår der en betændelseslignende tilstand i tyndtarmen, og det påvirker dens evne til at optage mineraler, vitaminer og andre næringsstoffer, skriver Dansk Cøliaki Forening.

Kroppen kan ikke tåle kornproteinet Gliadin, som findes i store mængder i gluten fra hvedemel, men også i havre, rug og byg.

Når en person med glutenintolerance eller glutenallergi indtager proteinet, reagerer immunforsvaret i tyndtarmens slimhinder.

Reaktionen gør, at overfladearealet i tarmen trækkes sammen, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer.

Cøliaki dækker over fire forskellige former for allergi:

Cøliaki: En sygdom i tyndtarmen, der betyder, at hvis du ikke skærer gluten ud af din kost, så vil tarmens evne til at optage næringsstoffer blive mindsket. 

Dermatitis herpetiformis: En meget sjælden sygdom, hvor du får hududslæt og væskeblærer. Diagnosen stilles ved en hudbiopsi.

Ikke-cøliakisk glutenintolerance: I modsætning til cøliaki, som er en autoimmun sygdom, så er det andre dele af immunforsvaret, som reagerer ved ikke-cøliakisk glutenintolerance.

Hvedeallergi: Madallergi eller kontaktallergi, der betyder, at du reagerer på proteinerne i hvede. Det kan også medføre en krydsreaktion med græspollen, og symptomerne er opkast, diarré, koliksmerter, udslæt eller åndedrætsbesvær. Så altså en allergisk reaktion mod hvede.

Kilde: Norsk Cøliakiforening

Ifølge foreningen bliver cøliaki ofte betegnet som glutenallergi, fordi folk med cøliaki ikke kan tåle gluten. Men her er der ikke tale om en glutenallergi med allergiske reaktioner. Det er der derimod, hvis du har hvedeallergi, hvor du reagerer på bestemte proteiner i hvedekornet.

hvad må man spise, når man er glotenallergiker?

Hvad er symptomerne på glutenintolerance og glutenallergi?

Symptomerne skyldes den nedsatte optagelse af næring og kommer ikke fra dag til dag, men over en længere periode. Derfor kan de også tit være svære at bemærke.

De typiske tegn og symptomer på glutenintolerance eller glutenallergi er:

 • Diarré eller forstoppelse

 • Vægttab

 • Luft i maven og oppustethed

 • Mavesmerter

 • Træthed

 • Blodmangel

 • Knogle- og ledsmerter

 • Jern- og vitaminmangel

 • Dårlig trivsel hos børn

 • Evt. glutenallergi i familien

Hvad må jeg spise, hvis jeg har glutenallergi?

Antallet af glutenfri produkter på supermarkedshylderne er steget de sidste 10 år. Nu kan du få cornflakes, småkager, leverpostej uden gluten. Ja, det er kun fantasien, der sætter grænser.

Det interessante er, at antallet af glutenfri produkter ikke helt matcher det reelle billeder af glutenallergikere i Danmark. Ifølge Dansk Cøliaki Forening er der mellem 0,5 og 1 procent af Danmarks befolkning, der har cøliaki.

At dømme ud fra de voksende glutenfri afdelinger i supermarkederne, må der være flere og flere danskere, der tager den glutenfri kost til sig.

En glutenfri diæt bliver ofte opfattet som et sundere alternativ, men det kan ifølge Videnskab.dk være decideret usundt at indtage glutenfri kost.

Så tal med din læge, inden du vælger at lægge din kost om.

Er du derimod en af de 1 procent, der er ramt af glutenallergi i Danmark, er der nogle forholdsregler, du bør følge. Og hvad må jeg spise, tænker du så. Her får du råd til, hvad du må - og ikke må spise som glutenallergiker. 

Du bør undgå glutenholdig føde såsom:

 • Hvede
 • Byg
 • Rug
 • Havre
 • Spelt
 • Bulgur
 • Øl

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du kan i stedet erstatte det med:

 • Ris
 • Hirse
 • Majs
 • Quinoa
 • Sojaprodukter
 • Kartofler
 • Behandlet havre

Er du i tvivl, om der er gluten i et produkt, kan du altid læse varedeklarationen.

Gluten er kun slem, hvis du er allergisk

Det er de seneste år blevet en stor trend at undgå gluten.

Tag nu for eksempel USA – her er omkring 1 procent af befolkningen diagnosticerede glutenallergikere. De får blandt andet problemer med deres tarme, hvis de spiser gluten, og derudover kan der også være en del ledsmerter forårsaget af glutenallergi.

Men selv om det kun er 1 procent, der lider af glutenallergi, prøver en tredjedel af befolkningen at undgå - eller reducere indtaget af gluten. Mange ved godt, de ikke er glutenallergikere, men hævder at blive oppustede og sløve af at spise gluten. Det er dog ikke endeligt videnskabelig bevist, at gluten har den effekt, hvis man ikke er allergiker.

Et studie fra 2013 har for eksempel vist, at patienter, der selv mente at være følsomme over for gluten, ingen mærkbare symptomer havde, gluten eller ej. Dertil kommer at glutenfri diæter langtfra er det sundeste for alle, da det kan eliminere mange af fibrene, vitaminerne og mineralerne, man ellers opfanger i en glutenholdig kost.

Kilde: Howstuffworks.com og netpatient.dk

Har man glutenallergi kan man bruge mel uden gluten

Hvordan behandler man glutenintolerance og glutenallergi?

Behandlingen af glutenallergi er simpel, men omfattende. Man skal undgå at indtage gluten, og det kan være lidt af en udfordring, da gluten findes i rigtig mange madvarer.

Ofte ledsages glutenintolerance og glutenallergi af en laktoseintolerance, hvilket betyder, at det er store fødevaregrupper, du helt må gå udenom.

Heldigvis er der begyndt at dukke flere og flere varer op i butikkerne, som er mærket "glutenfri", og det gør det hele noget nemmere at håndtere en glutenallergi. Mange laver også ganske fint og ubesværet med en glutenfri diæt uden symptomer. Du kan se mere om, hvordan du kan leve et godt liv uden gluten hos Dansk Cøliaki Forening.

Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at jeg har glutenallergi?

Har du symptomer, og derfor mistanke om, at du lider af glutenintolerance eller glutenallergi, skal du gå til lægen. Ved hjælp af en kikkertundersøgelse, hvor der tages en vævsprøve af slimhinden i tarmen, kan din læge stille en diagnose.

I nogle tilfælde støttes undersøgelsen af blodprøver og du kan selv prøve at udelukke gluten i din kost i en periode.

Er glutenintolerance og glutenallergi en ny trend?

Nej, glutenallergi og -intolerance er ikke noget, som vi moderne mennesker har fundet på.

Ifølge Netpatient.dk blev tilstanden første gang beskrevet i 1888 af den engelske læge Samuel Gee, men det var først omkring 70 år senere, i 1950'erne, at en gruppe hollandske læger fandt ud af, at en diæt uden de fire almindelige kornsorter medførte, at symptomerne på glutenallergi forsvandt.

Den første danske læge, der beskæftigede sig med glutenallergi (i 1932) hed Thorvald Hess Thaysen. Af samme årsag blev glutenallergi i mange år kaldet Gee-Thaysens sygdom.