test de bedste løbesko dame
Sundhed

Stor test: 10 gode løbesko til kvinder

25. august 2021Opdateret 20. november 2023
af Redaktionen
Foto: Lars Bakken, PR
Et par gode løbesko er uundværligt, hvis du vil i gang med at løbe eller allerede er en rutineret løber. Derfor har vi samlet 10 af de bedste dameløbesko, du kan hoppe i, når du skal ud på løbeturen lige her!

Denne artikel indeholder sponsorerede links

Der er intet som en løbetur i den friske luft til at rense hovedet, få styr på tankerne og bevæget kroppen. Afgørende for den gode løbetur er dog gode løbesko, der støtter din løbestil, så du får det bedste ud af turen og minimerer risikoen for skader.

Det er ikke en myte, at løbeturen bliver lettere med det rigtige udstyr. Især ikke når det kommer til løbeskoene. Et par nye løbesko giver nemlig ikke kun motivation til at komme ud på løbeturen, de kan rent faktisk også få dig til at løbe hurtigere, længere eller bare nyde det mere, hvis du finder det rigtige par.

Udvalget af løbesko til damer er uendeligt stort, og derfor har vi samlet et udpluk af de 10 bedste løbesko til enhver form for løb lige her, hvor vi også fortæller, hvorfor gode løbesko er vigtige, hvordan du finder dem, og hvor ofte løbeskoene skal udskiftes.

De bedste dame-løbesko 2023 - find dem her:

Længere ned i artiklen kan du læse om de forskellige løbesko, og hvorfor netop disse er gode løbesko.

 • Gode hverdagsløbesko

Nike Air Zoom Pegasus 39

 • Løbesko til løbe-entusiasten

Craft CTM Ultra Whisper Hydro

 • Løbesko til overpronation

New Balance X Vongo V5

 • Løbesko til lange distancer

Sacony Guide 15

 • Gode neutrale løbesko

Craft X165 Engineered

 • Gode billigere løbesko

Adidas Performance Questar

 • Løbesko til at løbe hurtigt

Asics Novablast 3

 • Komfortable løbesko

Asics Gel Nimbus 25

 • Gode løbesko til tungere løb

Mizuno Wave Horizon 6

 • Lette løbesko

Hoka One One W Clifton 8

Bedste løbesko til kvinder 2023

Her har vi samlet et udvalg af de bedste løbesko til damer, hvor du kan finde et par, der passer til lige netop dit behov. Nogle løbesko er lavet til at løbe lange distancer, andre er lavet til at løbe ekstra hurtigt. Derudover kan der selvfølgelig også være præferencer for pris og udseende på løbeskoene. Derfor kan du her finde forksellige farver og prisklasser i løbesko fra eksempelvis Nike, New Balance, Asics og andre gode løbesko.

Gode hverdagsløbesko, Air Zoom Pegasus 39 - Nike

Hvis du løber på hobbyplan og skal have et par gode løbesko, der passer til de fleste, er Nike Air Zoom Pegasus 39 et godt valg. Løbeskoen har et tykt men let lag stødabsorberende skum i mellemsålen, som får foden til at glide let over jorden på løbeturen.

Der findes et hav af gode løbesko til dame, men Nike Air Zoom Pegasus 39 er, ifølge Nike, en løbesko, der er designet til kvinder. Løbeskoen er lavet af let materiale med en behagelig pasform, der passer til de fleste løbere med neutral løbestil.

Find Nike Air Zoom Pegasus 39 her.

Nike air zoom pegasus løbesko

Læs mere om Nike Air Zoom Pegasus 39 her.

Løbesko til løbe-entusiasten, CTM Ultra Whisper Hydro - Craft

Her er løbeskoen til dig, der gerne vil løbe lidt længere og lidt hurtigere. Craft CTM Ultra Whisper Hydro har et godt, stødabsorberende og affjedrende skumlag, der tilpasser sig ethvert underlag på både kortere og længere distancer.

Dette er en flot, neutral løbesko til dame, som falder i enhvers smag. Løbeskoen sidder komfortabelt med en let overdel af mesh.

Find Craft CTM Ultra Whisper Hydro her.

craft ctm ultra løbesko

Læs mere om CraftCTM Ultra Whisper her.

Løbesko til overpronation, X Vongo V5 - New Balance

Her får du en god løbesko til løb med overpronation med Dual Density-teknologi i siderne, som støtter foden. Løbeskoen har god stødabsorbering gennem hele mellemsålen, som giver en god landing og afsæt på foden.

Leder du efter en løbesko i flotte farver, er denne New Balance løbesko til dame det perfekte valg! Udover de flotte farver er løbeskoens overdel lavet af en strik-mesh-blanding, som både giver skoen en flot struktur og holder fødderne tørre under løbeturen.

Find New Balance X Vongo V5 her.

New balance vongo løbesko

Læs mere om New Balance X Vongo V5 her.

Løbesko til lange distancer, Guide 15 - Saucony

Skal du ud på lange løbeture er Saucony Guide 15 løbesko til dame et rigtig godt valg. Her får du en god løbesko til både overpronation og neutral løb, der sidder godt til på foden og giver støtte på de længere løbeture, hvor ben, ankler og fødder kan blive trætte.

Find Sacony Guide 15 her.

Saucony guide løbesko

Læs mere om Saucony Guide 15 her.

Gode neutrale løbesko, X165 Engineered - Craft

Hvis du har neutral løbestil, er Craft X165 Engineered løbeskoen, du skal gå efter. Denne dameløbesko har en sål med startpude ved forfoden og en landingspude ved hælen, som giver en god landing og afsæt under løb.

Løbeskoens simple design gør det til den perfekte løbesko til både kortere og semi-lange distancer, ligesom du kan bruge den som træningssko.

Find Craft X165 Engineered her.

craft engineered løbesko

Læs mere om Craft X165 Engineered her.

Gode billigere løbesko, Performance Questar - adidas

Løbesko kan være dyre, så hvis du er på udkig efter et lidt billigere løbesko, er adidas Performance Questar et godt valg. Løbeskoen her har en almindelig pasform, støddæmpende mellemsål og polstret kant, der giver foden god støtte.

Løbeskoen fra adidas et et godt, billigere alternativ, hvis du løber kortere distancer og ikke vil investere en formue i et par løbesko. Derudover er det et par flotte, simple løbesko med farverige detaljer.

Find adidas Performance Questar her.

Adidas performance løbesko

Læs mere om adidas Performance Questar her.

Løbesko til at løbe hurtigt, Novablast 3 - Asics

Drømmer du om at sætte fut under fødderne på løbeturen, så hop i et par Asics Novablast 3 løbesko. Disse løbesko har endnu mere bounce med Asics skum, der er blødt, responsivt og let. Det er de ultimative forudstæninger for et par hurtige løbesko.

Denne løbesko er god til neutral løbestil men med eksrta stabilitet på hælen, der skaber bedre skriftafvikling. Det er en flot løbesko til dame med et mørkt, stilet look og hotte farver på sålen.

Find Asics Novablast 3 her.

Asics novablast

Læs mere om Asics Novablast 3 her.

Komfortable løbesko, Gel Nimbus 25 - Asics

Løbesko skal sidde godt på foden, og du er sikret en god, komfortabel løbesko med Asics Gel Nimbus 25. Løbeskoene har en høj mellemsål med Asics stødabsorberende skum, så selv skridtene føles bløde.

Asics løbesko har en blød, strækbar overdel, der sidder både rart og støttende på foden. Ydersålen er beskyttet med gummi, der giver løbeskoen god holdbarhed. Som bonus får du alt dette i et par super lette løbesko i en flot farve.

Find Asics Gel Nimbus 25 her.

asics gel nimbus løbesko

Læs mere om Asics Gel Nimbus 25 her.

Gode løbesko til tungere løb, Wave Horizon 6 - Mizuno

Mizuno er måske ikke det mest kendte mærke i løbesko, men de har lavet et par gode løbesko til en fornuftig pris. Løbeskoen Wave Horizon 6 er en god løbesko til tungere løb og længere løbeture, hvor det ikke behøver gå stærkt.

Løbeskoen fra Mizuno har en god støddæmpning og støtte til både den neutrale og overpronerede løber. Her får du desuden en flot, neutral løbesko, der falder i de flestes smag. Alt i alt er Mizuno Wave Horizon 6 en rigtig god all-around løbesko.

Find Mizuno Wave Horizon 6 her.

Mizuno wave horizon løbesko

Læs mere om Mizuno Wave Horizon 6 her.

Lette løbesko, W Clifton 8 - Hoka One One

Løbeskoen fra Hoka One One er ultra letvægt med blødt skum og komfortabelt mesh-materiale. Hvis du ikke er til de store, tungere løbesko, er denne lette løbesko god til al slags løb.

Denne løbesko er god til neutral løbestil med blød mellemsål og god, bred ydersål, der både giver plads og stabilitet. Det giver en solid løbesko, der kan bruges all-around.

Find Hoka One One W Clifton 8 her.

hoka one one løbesko

Læs mere om Hoka One One W Clifton 8 her.

Hvorfor er det vigtigt med gode løbesko?

Det er afgørende med gode løbesko for at løbe bedre og undgå skader. Løb er en motionsform, der belaster fødder og ben med kroppens vægt og stød mod det, ofte hårde, underlag man løber på. Derfor er det vigtigt med stødabsorberende løbesko.

Det er ikke sjældent man hører om løbere, der får skinnebensbetændelse, ond i knæet eller vrider om på foden. Gode løbesko er ikke en garanti mod løbeskader, men de rigtige løbesko kan helt sikkert minimere risikoen for en løbeskade.

Der kan have stor betydning for din løbetur, om du løber i et par sneakers eller rigtige løbesko. Selvom mange sneakers i dag ligner løbesko, har de ikke altid den støtte, form og affjedring, som en god løbesko har.

Løber du i et par gode løbesko, kan du opleve, at du løber bedre og hurtigere, og det er i sig selv en god grund til at investere i gode løbesko.

Hvad er gode løbesko?

En god løbesko er en sko, der passer til lige netop din fod og løbestil. Formen på din fod betyder for eksempel noget for, hvor meget løbeskoen skal støtte, og hvordan løbeskoens sål er formet. Det samme gælder løbestil, hvor vi alle løber vidt forskelligt, og det skal løbeskoen selvfølgelig passe til.

Gode løbesko er derudover sko, der har en god affjedring. Derfor har gode løbesko ofte en tyk sål, der giver et godt skub, når du løber og tager noget af stødet, når foden rammer jorden. Den tykke, fjedrende sål giver både fornemmelsen af at løbe hurtigere og beskytter fødder og ben mod hårde stød.

Sidst men ikke mindst er en god løbesko en sko, du synes er flot. Det får dig måske ikke til at løbe hurtigere, men det kan give lidt ekstra motivation til at hoppe i dem om komme ud på løbeturen.

Hvad skal man overveje, når man køber løbesko?

Det er vigtigt, at du kender til din fods bygning og din løbestil, når du køber løbesko. Det betyder nemlig en del for, hvilken sko du skal have.

Man skelner mellem forskellige typer af løbesko, der passer til forskellige fødder og løbestile. Løbestilen handler om måden, man pronerer på.

Pronation løbesko

Pronation er, hvordan foden lander, når man løber. Man skelner mellem tre typer af pronation: overpronation, neutral pronation og underpronation eller supination. De fleste løbere overpronerer, når de løber, hvor nogle har neutral pronation og kun meget få løbere har supination.

Hvad er overpronation?

Overpronation er når foden falder indad, når foden rammer jorden under løb. Det er ret naturligt, da foden har en hul svang på indersiden af foden. Når vi løber, lander vi på ydersiden, men trykket får foden til at falde lidt indad.

Overpronation er ikke farligt, men det øger belastningen på underbenen, herunder ankel og knæ. Hvis man ikke har gode løbesko eller løber på et hårdt eller ujævnt underlag, kan man hurtigt risikere skader.

Overpronation løbesko

Hvis du overpronerer, når du løber, skal du have løbesko, der har ekstra støttte på den inderste, midterste del af sålen. Derudover skal løbesko til pronation have en fast hælkappe og god spænding på oversiden af foden, så løbeskoen sidder godt til.

Hvad er neutral pronation?

Ved neutral pronation, bliver vægten fordelt relativt lige over foden. Man lænder på hælen og glider relativt lige over midterfoden til tæerne.

Neutral pronation løbesko

Hvis du har en neutral løbestil, er det vigtigt også at få en neutral løbesko, der ikke skubber foden i den ene eller anden retning. Gå derfor efter en løbesko, der har en relativt neutral og hård sål.

Hvad er supination?

Supination eller underpronation er en løbestil, hvor man lander på ydersiden af foden og lægger en stor del af vægten og stødet fra løbet der. Når foden supinerer i stedet for at pronere, er der naturligt mindre støddæmpning, hvilket kan betyde større risiko for skader. Folk der har en høj svangvil ofte have tendens til supination

Supination løbesko

Hvis du supinerer, når du løber er det vigtigt at have løbesko men rigtig god affjedring, der kan kompensere for den manglende pronation. Gå derudover efter løbesko men en relativt neutral sål, der ikke skubber foden mere udad. I løbesko til supination, må der gerne være god plads til forfoden, så den ikke drejes indad, og dermed nemmere lander på ydersiden, af løbeskoen.

Generelt skal løbesko sidde godt til om foden. De skal have en fast hælkappe og sidde godt til ovenpå foden.

Hvordan ved man, hvilke løbesko, man skal have?

For at finde de rigtige løbesko, skal du vide, hvordan din fod lander, når du løber. Hvis du ikke har fået undersøgt din løbestil før, kan du få en gratis løbetest i de fleste sportsbutikker, hvor de kan fortælle, hvilken type løbesko, du bør gå efter.

Hvor ofte skal man udskifte løbesko?

Løbesko bliver ligesom andre sko slidt med tiden, men da man ikke går i løbeskoene hver dag, tror nogle, at de holder længere. Det er dog ikke nødvendigvis sandt, da der kommer meget slid på løbeskoens sål under løb, og det er netop den fjedrige sål, der giver løbeskoen sin effekt.

Hvor ofte du skal udskifte dine løbesko kommer an på, hvor meget du løber. Hvis du løber mange kilometer flere gange om ugen, bliver løbeskoene hurtigere slidt end hvis du blot løber en tur en gang imellem.

Hvor mange kilometer kan man løbe i løbesko?

Man siger, at der er ca. 1000 km i et par løbesko. Når du har løbet mere end 1000 km bør løbeskoene altså skiftes ud. Selv hvis løbeskoene ikke ser ud som om de er slidt op, bliver affjedringen i sålen dårligere med tiden.

Formålet med at have løbesko er netop, at de har denne affjedring, så når den bliver dårligere er det tid til nye løbesko.

Hvornår skal man skifte løbesko?

Du skal købe nye løbesko, når du har løbet omkring 1000 km i dem, så hvor længe et par løbesko holder, kommer an på, hvor meget og hvor ofte, du løber. Her får du et hurtigt overblik over, hvornår du skal købe nye løbesko alt efter hvor meget du løber:

 • Løb 1-5 km om ugen: løbeskoene holder i ca. 4 år
 • Løb 5-10 km om ugen: løbeskoene holder i ca 2-3 år
 • Løb 10-15 km om ugen: løbeskoene holder i ca. 1-2 år
 • Løb 15-20 km om ugen: løbeskoene holder i ca. 1 år

Læs også