Søvnunderskud
Sundhed

Søvnunderskud gør dig fordomsfuld

23. oktober 2017
af Margrethe Vadmand
Foto: Panthermedia
Det er ikke kun dit humør og dit overskud, som bliver påvirket af for lidt søvn.

Din nattesøvn påvirker ikke kun, hvor træt du føler dig, din appetitregulering og din arbejdsindsats. Søvnunderskud kan nemlig afsløre godt skjulte og ubevidste holdninger, som du normalt forsøger at holde undertrykt og under kontrol. Det viser en ny amerikansk undersøgelse beskrevet i Scientific Reporter.

I undersøgelsen boede sytten unge voksne i et isoleret søvnlaboratorium i to separate 25-dages perioder. Under en af disse perioder blev deltagerne tilladt otte timers søvn hver nat. I den anden periode blev de kun tilladt fire timers søvn på hverdage, efterfulgt af en weekend med søvn på otte timer.

På dag 21 i hver periode gennemførte deltagerne en såkaldt Implicit Association Test, hvor de hurtigt skulle kategorisere navne, der blinkede på en computerskærm. Den slags test bruges som regel til at måle fordomme, som deltagerne selv ikke engang er bevidste om. I dette tilfælde var testen fokuseret på arabiske muslimer.

LÆS OGSÅ: Test: Hvad siger din sovestilling om dig?

Kronisk søvnunderskud gør os mere fordomsfulde

Forskerne opdagede, at fuldt udhvilede deltagere ikke havde nogen fordomme om arabisk-muslimske navne. Men de samme deltagere viste negative følelser og fordomme over for arabisk klingende navne, da de var i kronisk søvnunderskud.

Konklusionen er, at syv-otte timers søvn hver nat ikke kun er afgørende for vores helbred og ydeevne, men også for, hvordan vi forholder os til andre mennesker.

Læs også