B menneske, A menneske

Svært ved at komme ud af sengen? Måske er det ikke dig, den er gal med

11. november 2021
af Camilla Kring
Foto: Unsplash
Hvis du har svært ved at stå op om morgenen, er det ikke nødvendigvis, fordi du er mere doven end dem, der flyver ud af sengen klokken seks. Måske er du bare B-menneske, der lever i et samfund indrettet til A-mennesker.

Forskning viser, at der er flest B-mennesker, der naturligt foretrækker at være længe oppe og vågne senere, i Danmark og den vestlige verden generelt.

Men samfundet er indrettet efter industritidens normer, så arbejdsliv, skoler og institutioner starter dagen tidligt.

Det betyder, at mennesker, der er genetisk disponeret for at gå senere i seng, vil opleve at være i en konstant følelse af jetlag dagen igennem, fordi de ikke får sovet nok i løbet af døgnet.

Hvad er A- og B-mennesker?

Vores gener og det indbyggede indre ur styrer, hvornår vi skal sove, og hvornår vi skal være vågne.

Og mens A-mennesker har det godt med at komme op og i gang, peaker B-menneskers energiniveau først senere på dagen og i ekstreme tilfælde om natten. Går B-mennesker mod sin natur og går tidligt i seng, vil de oftest opleve at ligge søvnløse.

B-mennesker tyer til stimulanser

Studier viser, at B-mennesker generelt indtager flere opkvikkende stimulanser som kaffe, nikotin og sukker for at tilpasse sig en hverdag med for lidt søvn.

Ligesom brug af sovemedicin, alkohol samt en følelse af ikke at passe ind, hvilket kan medføre stress og stressrelaterede sygdomme, også er noget, man ser oftere hos B-mennesker.

Risiko for sygdomme hos B-mennesker

Ekstreme B-menneskers livsform kan sammenlignes med at være skifteholds- eller natarbejder.

Forskning viser, at netop den gruppe har større risiko for en række mave- og tarmlidelser, større risiko for slagtilfælde og for at udvikle diabetes 2 end resten af befolkningen, bl.a. fordi den ændrede døgnrytme påvirker hormonbalancen – og så har man tendens til at snacke mere usundt, når ens primære vågentid er uden for de gængse spisetider om dagen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Et hak i selvværdet hos B-mennesker

B-mennesker kan føle sig mindre værd. Og faktisk er der noget om snakken. Et studie fra University of Washingtons Foster School of Business viser, at ledere har en tendens til at favorisere A-mennesker, da de opfattes som mere samvittighedsfulde, fordi de møder tidligt.

Er lederne selv B-mennesker, vil de dog være mere tilbøjelige til at sætte pris på og udnytte, at vores energiniveau topper på forskellige tidspunkter af døgnet.