https://dk-femina-backend.imgix.net/media/0697fe9c08a44d64bd643005f035a24f.jpg
Søvn

Derfor har vi hede nætter

27. juni 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Foto: All Over Press
Nætterne kan være varme om sommeren, og kroppen slukker selv sin temperaturregulering

Vågner du også op kl. 4 om natten badet i sved og med dynen kastet ned på gulvet, når den danske sommer giver varme nætter? Det er der en ganske god grund til. Kroppen vælger nemlig - ganske upraktisk - at slukke for sin temperaturregulering i løbet af natten.

Det sker under REM-søvnen, som vi befinder os i 25 pct. af søvntiden.

- Den primære grund til, vi har det så varmt om natten, er, at kroppens termostatregulering tager sig en slapper i løbet af natten, og så kan kroppen ikke regulere sin egen temperatur. Det betyder, at kroppen tager imod den temperatur, der er i rummet, forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Varme giver dårligere søvn
Vi falder først i en dyb søvn, som fylder 25 pct. af nattesøvnen, mens REM-søvnen først indtræder senere på natten. Det betyder, at man typisk vil opleve at vågne op pga. varmen efter nogle timer.

- Det er bedst at sove i et rum, der er 18 grader varmt. Er temperaturen på 24-25 grader, får man en dårlig søvn, og man vil opleve at vågne oftere, siger Mikael Rasmussen.

Når man enten er på ferie sydpå, eller sommeren er virkelig varm her i Danmark, vil man generelt opleve at sove dårligere, vurderer Mikael Rasmussen. Han understreger dog, at der ikke findes forskning på netop den påstand.

- Søvnkvaliteten bliver dårligere, når det er varmt. Man får ikke de syv timers gode søvn i træk, når det er for varmt. Er man sydpå, og er det ekstremt varmt, uden man har aircondition på værelset, vil man formentlig få et søvnunderskud, så man først efter nogle dage kan sove godt, siger Mikael Rasmussen.

Sørg for luft og tøj
Han råder til, at man sørger for god udluftning i soveværelset i løbet af dagen, og at man mørklægger værelset for at undgå solens varme stråler.

- Er det meget varmt, så sov uden dyne. Sørg også for at klæde dig på til, at det bliver en varm nat, siger Mikael Rasmussen.

Vågner man om natten og er helt varm og svedig, kan et koldt bad være en god løsning.

- Det gør, at kroptemperaturen falder hurtigt, siger han.

Læs på Femina.dk om, hvor vigtig søvnen er

Eller læs om, hvordan alkohol påvirker din søvn på Oestrogen.dk

Læs også