https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/brevkasse/bk-artikler-fra-nov-13/barnevognprim.jpg
Sundhed

Skjolder på barnevogn

27. december 2013
af Ulla Nielsen
Kære AnneliseDet er dyrt med babyudstyr, og jeg har derfor valgt at købe en brugt barnevogn til min nyfødte. Nu har jeg læst i et blad, at det kan

Kære Annelise

Det er dyrt med babyudstyr, og jeg har derfor valgt at købe en brugt barnevogn til min nyfødte. Nu har jeg læst i et blad, at det kan være farligt at bruge brugte ting til baby, da der kan være bakterier, støvmider osv. i. Og det kan ligefrem, hvis man er meget uheldig, medføre vuggedød. Kan det passe?

Jeg startede med at tage en klud i en spand vand og noget vaskepulver og rengjorde barnevognen. Der opstod skjolder, og jeg blev i tvivl, om jeg havde gjort tingene værre ved måske at sprede bakterier - eller at der nu opstår mug, eller den bliver jordslået?

Hvad kan jeg få skjolderne af med?

Jeg vaskede de brugte dyner i hånden. Er det nok? Er det i det hele taget godt nok at vaske dem i maskinen, eller skal man købe nyt?

Den bekymrede

Kære bekymrede

Jeg ved ikke af, at bakterier og støvmider m.m. har en sammenhæng med vuggedød.
Det fremgår heller ikke af de tre enkle råd, som Sundhedsstyrelsen giver om forebyggelse af vuggedød: Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen - Undgå rygning i graviditeten og undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen - Undgå, at barnet får det for varmt, når det sover.

Skjolderne på barnevognen kan være snavs, som du endnu ikke har fået vasket ud, eller det kan være farvegennemslag fra polstringen, hvis siderne er polstrede. Forsøg at udbedre skjolderne ved at vaske vognen en gang til. Men er det farvegennemslag, kan du ikke fjerne det. Du har ikke spredt bakterierne ved at vaske vognen. Hvis vognen er blevet angrebet af mug/skimmel, kan du som regel se det med det blotte øje. Det viser sig som oftest som små, sorte pletter.

Da skimmelsvamp/mug kan give anledning til astma og høfeber, skal du ikke bruge barnevognen, før du er sikker på, at al skimmelsvamp/mug er væk. Vask vognen af med Rodalon ® og derefter med rent vand. Lad vognen stå til tørring og udluftning - gerne i solen i flere dage. Hvis der ikke kommer et nyt udbrud af skimmelsvamp/mug, kan du bruge vognen igen. Men kan du ikke få has på skimmelsvampen/muggen, eller er du i tvivl, om den er væk, er det bedst at anskaffe en ny vogn.

Hvad dynerne angår, så er det ikke nok, at du har vasket dem i hånden. Din nyfødte skal have nyvaskede dyner, der har været vasket i maskine ved mindst 60 grader. Tjek mærket på dynerne, om de tåler vask ved 60 grader. Men vær varsom med at vaske brugte dyner, hvis bolstret er slidt eller hullet. Dunene kan ødelægge vaskemaskinen.

Den brugte barnevognsmadras skal du derimod kassere og i stedet købe en ny. Madrasser indeholder ofte allergener fra fx husstøvmider og skimmelsvampe. Så uanset, om dit barn er disponeret for allergi eller ej, skal madrassen være ny.

Annelise Bunch,
forbrugerkonsulent

Læs også:


Jordslået barnevogn

Læs også