hvad er kighoste
Sundhed

Skarlagensfeber

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Sygdommen skarlagensfeber er ved at være sjælden i Danmark. Den hører dog stadig til gruppen af klassiske børnesygdomme, man kan blot ikke blive

Sygdommen skarlagensfeber er ved at være sjælden i Danmark. Den hører dog stadig til gruppen af klassiske børnesygdomme, man kan blot ikke blive vaccineret mod den.
Det er en bakteriesygdom, som man bliver smittet med. Inkubationstiden (tiden fra smitte til udbrud) er to til fire dage.

Skarlagensfeber begynder med ondt i halsen, feber og nogle gange ondt i hovedet og opkastninger. I løbet af et par dage kommer der udslet, der begynder på brystet eller maven og breder sig over hele kroppen. Ansigtet bliver blussende, og tungen bliver hindbærrød. Udslettet på kroppen består af bittesmå, røde pletter, der sidder helt tæt. Det forsvinder på en uges tid, hvis barnet ikke får behandling. Barnet skal dog ses af en læge, da skarlagensfeber skal behandles med penicillin. Det er nødvendigt, da nogle få børn er meget følsomme over for streptokokbakterien, og da der i sjældne tilfælde kan tilstøde alvorlige komplikationer til sygdommen.

Læs også:
Feber
Opkastning

Læs også