https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Skal det være en sædefødsel?

2. marts 2005
af Ulla Nielsen
Jeg er gravid i 34. uge og lægen har lige konstateret, at barnet ligger i "underkropsstilling".Det gjorde mit 1. barn også, men han vendte sig selv i

Jeg er gravid i 34. uge og lægen har lige konstateret, at barnet ligger i "underkropsstilling".
Det gjorde mit 1. barn også, men han vendte sig selv i uge 38. Det regner jeg også med sker denne gang, men for alle tilfældes skyld, vil jeg da gerne vide, hvad chancerne er for svære komplikationer, hvis jeg vælger at føde selv. Det vil jeg nemlig helst. Og hvad er chancerne for, at man får lov til at føde selv i denne situation? Jeg er andengangsfødende - min dreng er to et halvt år, så det er heller ikke så længe siden sidst!
Kirstine

Kære Kirstine
Kun tre procent af alle børn har ikke vendt sig ved fødselstidspunktet. Det er som regel førstegangs­fødende, der har barn i underkropsstilling, fordi livmoderen er mere stram i første graviditet. Kvinder, der har en meget elastisk livmoder på grund af mange fødsler, har også en øget tendens til at vente børn, der ikke vender sig til fødselstidspunktet.
I de senere år er man i den vestlige verden gået mere og mere over til at råde kvinder til at få et planlagt kejsersnit, hvis deres barn ligger med underkroppen først. Dette skyldes, at der en øget risiko for, at barnet kan lide under iltmangel, når man føder ud gennem skeden. Dette gælder især førstegangsfødende, som generelt har længere fødselsforløb end flergangsfødende. Du skal tale med en læge der, hvor du skal føde, om dit ønske om at føde almindeligt. Det skal du gøre, når du nærmer dig 36.-37. uge, hvis barnet til den tid ikke har vendt sig. Sandsynligheden for, at dit barn ikke vender sig, er lille, fordi du tidligere har født et barn med hovedet først. Der er derfor intet, der tyder på, at pladsforholdene i dit bækken og i livmoderen ikke har plads til, at barnet kan vende sig til en hovedstilling.
Dorthe Taxbøl,
jordemoder

Læs også:
Naturlig fødsel eller kejsersnit?

Læs også