Myter om vin
Sundhed

Sandt eller falsk? 6 myter om vin

8. april 2020
af Stine Tunstrøm / kk.no - Oversat af redaktionen
Foto: Shutterstuck.
Er det garvesyren, der giver hovedpine, og er papvin dårligere end vin på flaske? Bliv klogere på myterne om vin.

Der florerer masser af myte om vin, og det er ikke altid helt nemt at vide, hvad der er sandt, og hvad der ikke er. For er det for eksempel rigtigt, at det er garvesyren, der giver dig hovedpine, og er papvin virkelig dårligere end vin på flaske? Det norske magasin KK har spurgt to vineksperter ind til de mest normale myter om vin og vindrikning.

Skål – og god læsning!

LÆS OGSÅ: 9 slags hovedpine: Det kan du gøre

Myte 1: For meget garvesyre giver dig hovedpine

Falsk.

Styrer du uden om garvesyre, fordi du gerne vil undgå hovedpine? Så har du måske holdt dig tilbage forgæves.

– Garvesyre - eller tanniner - findes også i kaffe og te, og man har ikke kunne dokumentere, at det er årsagen til hovedpine. Når det er sagt, kan folk jo reagere forskelligt på forskellige stoffer, også tanniner, siger Tom Tyrihjell, leder hos Vinmonopolet, det statsejede selskab, der som det eneste i Norge må sælge drikkevarer med mere end 4,75 % alkohol.

Vin er nemlig en sammensat drikkevare, som indeholder en række forskellige stoffer, man kan reagere på.

Nogen kan få hovedpine af enkelte typer af vin, mens andre oplever allergilignende reaktioner, som for eksempel tilstoppet næse.

– Svovel kan for eksempel give allergilignende symptomer hos den enkelte, og ofte er der mere svovl i hvidvin end i rødvin. Men man må heller ikke glemmer, at alkoholens omdannelse i kroppen i sig selv kan give reaktioner for nogen, forklarer Tyrihjell.

Myte 2: En åbnet flaske bør drikkes samme dag

Falsk.

Nok er det en god undskyldning for at drikke hele flasken på en aften, men det er faktisk ikke nødvendigt.

- Det tager noget tid, før vinen bliver dårlig, og sommetider kan det tage op til en uge, før den ikke kan drikkes. Når det sagt, vil kvaliteten falde lidt hver dag, og allerede dagen efter, du har åbnet den, vil den være mindre frugtig, fortæller vineksperten.

Så snart vinen kommer i kontakt med oxygen, vil vinen gradvist forringes, så jo mindre oxygen der er i flasken, jo bedre vil den holde sig. Så hvis flasken er næsten fuld, holder vinen bedre, end hvis der kun er en sjat tilbage.

- Sætter du korkproppen på og opbevarer vinen i køleskabet, kan den være fin at drikke op til tre eller fire dage efter. Du kan eventuelt hælde resten i isterningeposer og fryse det ned. Så kan det bruges til saucer og andet madlavning, tipper han.

LÆS OGSÅ: Det sker der med din krop, når du dropper kødet

Myte 3: Papvin er dårligere end vin på flaske

Falsk.

Ifølge Tyrihjell er det en almindelig antagelse, at papvine er af dårligere kvalitet, men dette var mest af alt tilfældet før i tiden.

– I dag er papvin lige så god som den på flaske – og i nogle tilfælde endda bedre, fordi den er mere fersk. Men flaskerne er tættere end poserne i papvinen, derfor tilsættes der som regel mere svovl i papvin.

Svovl kan dæmpe vinens smag og gøre, at den virker mere ru i munden.

Myte 4: Alkoholprocenten fortæller, om hvidvinen er tør eller sød

Sandt.

Ifølge Heidi Iren Hansen, som er sommelier og vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi, et kompetencenter for mad og drikke i Norge, kan alkoholprocenten i hvidvinen giver dig et pejlemærke på, hvorvidt vinen er tør eller sød. Men hun påpeger, at det kan være vanskeligt at forstå forskellen på sødme og frugtighed.

– En tør vin er, når gæren har spist al den sukker, der er i druesaften, og der derfor ikke er mere sukker. Tørre vine kan sagtens være frugtige i smagen, men det handler ikke om sukkerindholdet, forklarer hun.

Stopper man gæringsprocessen, før alt sukkeret er væk, vil du derfor få en lidt sødere vin, og de vil ofte ikke have en lige så høj alkoholprocent som tørre vine.

- Hvidvine med omkring otte procent alkohol vil ofte være lidt sødere, mens en hvidvin med tolv procent vil være tør.

LÆS OGSÅ: Disse 10 madvarer er de mest afhængighedsskabende

Myte 5: Al vin kan lagres

Falsk.

Nej, ikke al slags vin kan lagres. Af de vine vi køber til daglig er det de færreste, der kan lages.

– Hverdagsvinen, vi køber i supermarkedet, er lagret til at være drikkeklar, når vi køber dem, forklarer sommelieren.

Enkelte vine kan blive markant dårligere allerede efter et år, og de fleste hverdagsvine bør helst drikke inden tre år. Lagringsvine er derimod lagret så de bliver bedre og bedre med tiden.

– De bør have en høj koncentration af frugt og struktur som tanniner eller et højt syreindhold. Og det er netop det, der gør dem bedre med tiden, fortæller hun.

– Prisen kan være en rettesnor. Det er dyrere at producere lagringsvine, derfor ser man ofte, at disse vine kommer op over 200 kroner, tilføjer hun.

Myte 6: Du bør altid dekantere din vin

Falsk.

At dekantere en vin vil sige, at du hælder den over i en karaffel, før du skænker i glassene.

Dette gør, at vinen kommer i kontakt med luften, som kan have stor indflydelse på smagen – men kun på nogle vine vel og mærke.

– Vinen skal være af rigtig god kvalitet, før det kan betale sig at hælde vinen på karaffel. Når det kommer til almindelige vine fra supermarkedet, er det meget få, som bliver bedre af at blive dekanteret. Men det skader ikke, og fint ser det jo ud, når man serverer sin vin i en flot karaffel, slutter Hansen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også