Krop & velvære

Det sker der med kroppen, når du dropper kød

Er du hopper med på den kødfri trend? Eller overvejer du at gøre det? Her kan du se nogle af de fordele, der er forbundet med at leve vegetarisk.

Er du hoppet med på den kødfri trend? Eller overvejer du det, helt eller delvist? Så er du ikke alene, for der er sket et skred i danskernes forbrug af kød. Det er stadig sådan, at majoriteten spiser kød på daglig basis, men samtidig stiger antallet af danskere, der udelader kødet hele dage. I 2010 havde 3,9 procent af danskerne kødfri dage mindst halvdelen af ugens dage. I 2019 gælder det 10 procent af danskerne. Hvis du lever vegetarisk, er der nogle fordele for din krop …
 
 

1. Du taber dig

Vegetarkost indeholder ofte færre kalorier, og ifølge en amerikansk undersøgelse taber folk, der bliver vegetarer, sig i snit fem kilo. Mad med lavere kalorieindhold mindsker også risikoen for type 2-diabetes.
 

2. Dit blodtryk sænkes

Niveauerne for skadeligt kolesterol falder, når man dropper de fede kødtyper. En japansk undersøgelse, der sammenlignede kødspisere og vegetarer, kom frem til, at vegetarkost sænker blodtrykket.
 
LÆS OGSÅ: Få opskrifter på masser af lækre vegetarretter her
 

3. Din tarmflora bedres

Flere grøntsager giver flere gode tarmbakterier. En undersøgelse, der sammenlignede veganere, vegetarer og kødspisere, fandt, at der var langt færre af de beskyttende bakterier i kødspisernes tarmflora.
 

4. Du mindsker risikoen for visse kræftformer

En kost med maksimalt 500 gram rødt kød om ugen mindsker risikoen for tyk- og endetarmskræft. 
 
Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her

5. Vegetarkost virker inflammationsdæmpende

Niveauer for betændelsestilstande i kroppen falder hos folk, der lever plantebaseret. Det skyldes, at visse kødprodukter øger risikoen for betændelsestilstande, mens antiinflammatoriske fødevarer som frugt og nødder ofte fylder godt på tallerkenen hos vegetarer og veganere. 
 
Kilder: Coop Analyse, Nature, George Washington School of Medicine, Jama Internal Medicine, City University of New York
 
LÆS OGSÅ: Ekspert om klimakrise: Kødspisere bliver en minoritet