Sundhed

Sådan slipper du for køresygen

af Lisbeth Madsen, Alive.dk 15. august 2011
Foto: All Over Press
Har du eller dit barn svært ved at klare en lang tur i en varm bil? Se hvad du kan gøre

Beklager dine børn sig fra bagsædet af bilen over kvalme, og må I altid have en pose med hånden og ofte holde ind til siden? Køresyge kan være en irriterende passager at have med, når I skal ud og hjem fra ferie. Men hvordan opstår det, og hvordan kan I blive det kvit?Børnelæge Jan Ulrik Secher forklarer her, hvorfor køresygen opstår, og hvad du kan prøve at gøre for at undgå den.

- Køresyge, søsyge og luftsyge - det er det samme. Og man kan lide af transportsyge i alle aldre. Det stammer fra balanceorganet, der sidder i det indre øre og har udgangspunkt i nervesystemets sensitivitet. Det opstår, når der er problemer med koordinationen mellem syns- og høresansen, siger Jan Ulrik Secher og uddyber:

- Hvis man fx sidder og læser eller holder blikket fast på noget inde i bilen, så vil der være en konflikt imellem øret, der hører, og at du bevæger dig uden at øjet opfanger bevægelsen. Derfor kan du blive dårlig, siger han.

Sådan forebygger duDu kan godt undervejs på turen gøre flere ting for at forebygge, at du selv eller børnene får det dårligt, siger lægen.

- Sørg for at holde en behagelig temperatur i bilen med aircondition. Hvis det ikke er muligt, så få frisk luft ind ved at rulle vinduet ned og drik vand. Hvis der er for varmt, får du lettere kvalme, siger Jan Ulrik Secher og fortsætter:- Det kan også hjælpe at holde blikket på noget ude i horisonten i stedet for at kigge på noget inde i bilen, siger han.Prøv håndkøbsmedicinDer er nogle forskellige midler, du kan prøve, hvis køresygen er så slem, at det ikke hjælper med nedrullede vinduer og et læsestop.

- Du kan forsøge dig med antihistaminer i håndkøb, men vær opmærksom på, at de virker sløvende, så du måske falder i søvn undervejs. Det kan dog godt være en fordel for børn at kunne sove på turen, hvis det er en længere tur, siger Jan Ulrik Secher.

Børn kan slippe for det senereDer er håb forude, hvis det er dit barn, der lider meget slemt af køresyge, for det kan være, at de kommer over det med alderen.

- Hvis det er børn, der lider af køresyge, så kan de muligvis vokse fra det. Det kan godt bare være en periode, hvor det er et problem, siger Jan Ulrik Secher.

Børn skal vænnes fra feriesengetider nu, hvis det skal gå let, når de starter i skole. Læs her hvordan

Er det svært at få et minuts fred? Sådan lærer du børnene at slappe af i ferien