Overgangsalder, hudpleje, hudproblemer, gode råd
Overgangsalder

Er huden i overgangsalder? Her er den bedste pleje til smuk hud

2. juni 2022
af Redaktionen
Foto: Unsplash
Overgangsalderen kan både gøre din hud uren og mindre spændstig. Læge Søs Wollesen giver dig her svaret på, hvilken hudpleje du skal gå efter.

Når du går i overgangsalderen, vil du måske opleve, at huden også begynder at ændre sig.

Huden i ansigtet kan blive fedtet, "uren" og mindre spændstig, og det skyldes at østrogen- og progesteronniveauet falder markant og dermed skaber ubalance i kroppen.

Læge Søs Wollesen, der beskæftiger sig med overgangsalder og har skrevet bogen “Befri os fra flere hedeture” fortæller, at det er en naturlig del af kvinders udvikling i overgangsalderen.

– Der sker en masse ting i kroppen, og den kan være stresset. Det kan også give påvirkninger på huden, siger hun.

"Uren" hud i overgangsalderen

Søs Wollesen forklarer, at når man ikke får ægløsning længere, så har man heller ikke en progesteronproduktion.

Det vil sige, at man mangler det ene af de to kønshormoner, progesteron og østrogen.

Derudover går østrogenniveauet op og ned, mens testosteronniveauet samtidig falder. Alle hormonændringer i kroppen giver forskellige påvirkninger på huden og kan give uren hud i perioder.

Mange oplever også, ifølge Søs Wollesen, at deres hudporrer bliver en smule større i overgangsalderen, og dermed er der også mere snavs, der kan sætte sig i porerne.

Det skal du gøre mod "uren" hud

Søs Wollesen pointerer, at det er vigtigt ikke at gøre huden mere stresset med for mange forskellige hudplejeprodukter.

– Man skal passe på med at putte alle mulige remedier i hovedet, for så vil man irritere huden endnu mere og gøre ondt værre, siger Søs Wollesen og fortsætter:

– Det er derfor en god idé at opretholde nogle milde rutiner og lade være med at stresse huden.

Overgangsalder, hudpleje, hudproblemer, gode råd

Mindre spændstig hud i overgangsalderen

Måske har du også oplevet, at din hud ikke føles lige så elastisk, som den plejer at være. Huden i ansigtet ser måske lidt slap ud, og her spiller hormonerne også en rolle.

– Det er primært, fordi der mangler østrogen i huden. Østrogen har nemlig en positiv påvirkning på vores hud. Kombineret med at alderen også kører derudaf, vil man opleve at huden føles mindre spændstig, siger Søs Wollesen.

Det kan du gøre for mere spændstig hud

Ifølge Søs Wollesen er det ikke nok at rense og fugte ansigtet regelmæssigt. Man skal også huske at bevæge ansigtet for at få gang i ansigtsmusklerne.

– Man kan lave en slags ansigtsyoga med alle mulige slags grimasser. På den måde kan ansigtsmusklerne være med til at gøre ansigtet mere spændstigt igen, siger hun.

Pigmentpletter i overgangsalderen

Flere kvinder vil også opleve, at der vil komme synlige pigmentforandringer og pigmentpletter, når de kommer i overgangsalderen.

Pigmentpletterne kan godt skyldes hormonforandringerne i kroppen, men det skyldes primært alderen og solskader, som man har fået gennem årene.

– Jo mere sol du har dyrket som ung, jo større er sandsynligheden for, at du får pigmentpletter, siger Søs Wollesen.

Forebyg pigmentpletter- og forandringer

For at forebygge mod mørke pigmentpletter er det en god idé at bruge solcreme året rundt. Brug gerne en faktor 50 i ansigtet under din hverdagsmakeup.

Hvis du ønsker en mere ensartet hud kan du prøve dig frem med cremer eller sera med vitamin C, der lysner og udligner farveforskelle i huden.

Overgangsalder, hudpleje, hudproblemer, gode råd

Den gode hudpleje til overgangshud

Søs Wollesen nævner også, at det er en god idé at gå efter hyaluronsyre i sin hudpleje. Hyaluronsyren er nemlig med til at binde væsken i huden, så huden kan få en flot glød.

– Hyaluronsyre findes også i alle former for rodfrugter. Det er en god idé at dampe eller bage rodfrugter til aftensmaden, så man også booster huden indefra, siger Søs Wollesen.

Hun fortæller også, at det er en god idé at gå efter collagen til huden. Collagen er et protein som findes naturligt i kroppen, der holder huden fast og spændstig. Collagenniveauet falder fra cirka 30-års-alderen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ifølge Søs Wollesen er den bedste og billigste måde at få collagen til huden med naturligt collagen i sin kost i stedet for collagenpulver.

Naturligt collagen findes blandt andet i “broth”, som laves på samme måde som en slags suppefond.

– Hvis man spiser rodfrugter og tager broth et par gange om ugen, så har man den bedste hyaluron- og collagenpakke til sin hud, siger Søs Wollesen.

Opskrift på ”Broth”

  • 1 kylling
  • 5-600 g kyllingevinger
  • 1 tsk blandede peberkorn
  • 2-4 laurbærblade
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 25 g smør

Varm ovnen op til 200 °C.

Skær vinger og lår af kyllingen.

Læg kyllingen, lår, samt vinger i en bradepande eller et stort ovnfast fad med lidt smørklatter fordelt på kyllingen og brun det hele i ca. 30 minutter.

Kom det hele i en stor gryde sammen med eventuel saft fra bradepanden/fadet. Dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over kyllingen, tilsæt peberkorn, laurbærblade og eddike.

Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 12-24 timer. Fjern evt. skum fra kyllingen undervejs.

Efter 1-2 timer fjernes lår- og brystkød fra din broth. Jo længere tid at resten simrer, jo mere protein og dermed collagen kommer der ud i broth’en.